Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri."— Sunum transkripti:

1 Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri

2 Taş Köprü (Fatih Köprüsü)

3 Taş Köprü (Fatih Köprüsü)
Fatih Köprüsü (Edirne)Edirne Sarayiçi’nde, Demir Kapı ile Adalet Kasrı arasında Tunca Nehri üzerindeki bu köprünün kitabesi bulunmadığından ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamıştır Bununla beraber, köprünün Fatih Sultan Mehmet döneminde XV yüzyılda yapıldığı kabul edilmektedir Mimarı hakkında da bir bilgi bulunmamaktadır Sarayiçi’ndeki sarayın yanmasından sonra yapılan Süvari Kışlalarına yakınlığından ötürü de bu köprüye Süvari Köprüsü, saray kullanılırken de Has Bahçe Köprüsü isimleri de yakıştırılmıştır.

4 Gazi Kasım Paşa Camii

5 Gazi Kasım Paşa Camii Bu Cami, Macaristan'ın Peç (Macarca Pécs) şehrindedir. Gazi Kasım Paşa Camii, şimdilik Katolik kilisesi olarak kullanılmaktadır. Caminin kubbesi, Hunyadi Yanoş heykeliyle yüz yüze Peç'in en kalabalık meydanına bakıyor.

6 Eğri Kalesi

7 Eğri Kalesi Eğri kalesi 1596 yılında kısa bir kuşatma sonucu Osmanlıların eline geçti. 80 yıl boyunca vilayet merkezi olarak görev yaptı. 2.Viyana Kuşatmasının başarısızlığa uğramasından sonra Lorraine Dükü 5 Charles 1686 yılında Budin'i işgal etti. Yiyecek sıkıntısına düşen Eğri kalesi 1687 yılında habsburg ordusuna teslim olmak zorunda kaldı.

8 Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü

9 Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü veya Drina Köprüsü, Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa adına 1577'te Drina Irmağı üzerine yapılan 11 gözlü köprüdür. Köprü bugün Bosna Hersek’in batısında yer alan Vişegrad’dadır.

10 Üsküp Davut Paşa Hamamı

11 Üsküp Davut Paşa Hamamı
Davut Paşa Hamamı, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Taş köprünün yanında bulunan çifte hamamdır. 2. Beyazıt döneminde sadrazamlık yapmış olan Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veren hamam, İsa Bey Hamamı ile birlikte Üsküp'te ayakta kalabilen iki tarihi hamamdan birisidir.

12 Yıldız Camii

13 Yıldız Camii Yıldız Camii, Beşiktaş’ta Barbaros Bulvarı’nın kuzeyinde ve Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. II. Abdülhamit tarafından, 1885 yılında inşa edilen caminin asıl adı Hamidiye Camii’dir. Cami, Mimari şeması ve dekoratif öğeleri bakımından Osmanlı’nın mimari çizgisinden uzaktır. Cami, II. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’na yerleşmesinden sonra inşa edilmiştir. Caminin hünkâr köşkü ve harimi dikdörtgen plan üzerinde görsel bir bütünlük arz eder. Caminin küçük ve yüksek kubbesi, on altı penceresi olan çokgen bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Neogotik pencereler ve mukarnas dizisi cami kasnağına ayrı bir hava katmıştır. Kubbe bezemelerinde eşine pek rastlanmayan, mavi üzerine yıldız işlemeler ve hünkâr kasrındaki altın varak caminin zengin işlemelerine güzel bir örnektir.

14 Mostar Köprüsü

15 Mostar Köprüsü Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprüdür. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullandı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu.

16 Hazırlayanlar; BUSE MERCAN DUYGU BAŞ


"Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları