Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Felsefe Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Felsefe Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Felsefe Nedir?

2 Felsefi düşüncenin bilimden farklı olan en önemli başka bir özelliği bilimin yalnızca olgularla ilgilenmesine karşılık felsefenin olguların yanında aynı zamanda değerler, anlamlar ve idealler ve erekler diye adlandırılan bir varlık türünü veya bunları içine alan bir varlık alanını kendisine konu etmesidir.

3 Felsefe değiminin kök anlamında işaret edildiği gibi felsefe bilgisinin (Yunanca episteme) veya bilgeliğin (Yunanca sophia) kendisi, ona sahip olma iddiası değil bilginin; ama bundan daha çok daha özel olarak bilgeliğin (Arapçası hikmet) sevgisidir.

4 Bilgelik veya hikmet bilgiden farklı çok daha iddialı ve çok daha zengin bir kavramdır. Bilgelik en basit anlamıyla insan hayatının anlamı ve değerine ilişkin derin bilgidir. Bilgelik, Sokrates'in, uğruna ölümü göze aldığı bilgidir.

5 Felsefenin Belli Başlı Disiplinleri
Bilgi teorisi veya bilgi felsefesi,(Epistemoloji) Bilim felsefesi, Varlık felsefesi (Ontoloji), Değer felsefesi (Aksiyoloji) Ahlâk felsefesi (Etik), Siyaset felsefesi, Sanat felsefesi (Estetik) Din felsefesi

6 Bu disiplinlerden başka hukuk felsefesi, dil felsefesi, toplum felsefesi gibi disiplinlerin de felsefenin belli başlı disiplinleri içinde yer almaktadır.


"Felsefe Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları