Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özboyacı İlköğretim Okulu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özboyacı İlköğretim Okulu"— Sunum transkripti:

1 Özboyacı İlköğretim Okulu
Köyü Tanıyalım Hazırlayan Faruk YAVUZ Özboyacı İlköğretim Okulu

2 ÜNİTE:7 KÖYÜ TANIYALIM

3 KÖY: Nüfusu iki binden az olan yerleşim birimidir
KÖY: Nüfusu iki binden az olan yerleşim birimidir. Köylerin oba, mezra ve mahalleleri vardır. Köyler;şehir, kasaba ve diğer köylere yollarla bağlıdır. Köy yolları genellikle toprak ve stabilizedir. Köy evleri kerpiçten ve taştan yapılır.Soba ile ısıtılır. Köylerimizin çoğuna elektrik gelmiştir. Bu da köylünün gelişmesini sağlamış işlerini kolaylaştırmıştır.

4 KÖY OKULU Köylerin hemen hemen hepsinde okul vardır.Bu okullar tek veya iki sınıflıdır. Ortaokul olan köyler azınlıktadır.Köy okullarının çoğunda uygulama bahçesi vardır. Burada çocuklara bahçe ile ilgili beceriler kazandırılır.

5 ÇİFTÇİ AİLESİ VE İŞ BÖLÜMÜ: Çiftçi ailesi büyük bir ailedir
ÇİFTÇİ AİLESİ VE İŞ BÖLÜMÜ: Çiftçi ailesi büyük bir ailedir. Anne, baba çocuklar, dede nine hep birlikte otururlar. Erkekler bağ bahçe işlerinde, kadınlar ev işi ve tarla işinde de çalışır. Çocuklar aileye her konuda yardım ederler. Türk köylüsü geleneklerine bağlıdır.Yardım ve misafir severdir.Köylü birbirleriyle sürekli dayanışma içindedir. İyi ve kötü günlerini birlikte paylaşırlar. Şehirle irtibatlarını kesmezler. Ülkemizin kalkınmasına uygun olarak çiftçi ailesinin de yaşamı değişmektedir.

6 Köyde yaşayan ailelerin çoğunun tarlası,bağı bahçesi vardır.
Bulunduğu yerin iklimine ve toprağın durumuna göre ürünlerini yetiştirir. Çiftçiler yetiştirdikleri ürünlerin bir kısmını kendileri tüketir,fazlasını da pazarda satarlar. Hayvanlardan çeşitli şekillerde yararlanırlar.Etinden,sütünden, yumurtasından, yününden,gücünden ve balından yararlandık- ları hayvanlarını çok severler. Koyun,Keçi gibi küçükbaş hayvanların barınaklarınaAĞILdenir. At,Eşek,İnek gibi büyükbaş hayvanların barınaklarına da AHIR denir.

7 Türk köylüsünün güzel töreleri ÖRF ve ADET ’leri vardır.
Çiftçiler daha çok Bayramlarda,Düğünlerde ve Bağbozumunda eğlenirler. Düğünlerinde davullar,zurnalar çalınır,oyunlar oynanır , güreşler tutulur ve at üzerinde cirit oyunu oynanır.

8 İMECE Köylüler köye ait işleri birlikte yaparlar.Buna İMECE denir.
İmece işlerine çalışabilir durumda olan köylüler çağrılır. Büyük ve zor işler imece usulü ile kolayca başarılır. Örnek: Köy yolu,Okul, Cami,Sulama kanalı,Köprü ve Çeşme

9 KÖYÜN YÖNETİMİ: Köyü muhtar yönetir
KÖYÜN YÖNETİMİ: Köyü muhtar yönetir.Köy ihtiyar meclisi üyeleri, muhtara yardımcı olur.Okul müdürü, köy ihtiyar meclisinin daimi üyesidir. Köy ihtiyar meclisi seçimle belirlenir.Seçimler beş yılda bir yapılır.

10 KÖYÜN ORTAK MALLARI:Okul , cami,yayla, çeşme, otlak, orman, fidanlık, köy odası, su kanalı,yol.
Atatürk, köylü milletin efendisidir diyerek, köylüye verilecek değeri çok güzel açıklamıştır.


"Özboyacı İlköğretim Okulu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları