Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLGEMİZİ TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLGEMİZİ TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 BÖLGEMİZİ TANIYALIM

2 BÖLGELERİMİZ 7 Adet bölgemiz vardır. 1.Marmara Bölgesi
2.Akdeniz Bölgesi 3.Ege Bölgesi 4.İç Anadolu Bölgesi 5.Doğu Anadolu Bölgesi 6.Karadeniz Bölgesi 7.Güneydoğu Anadolu Bölgesi

3 BU HAFTA İŞLAYECEĞİMİZ KONULAR
MARMARA BÖLGESİ EGE BÖLGESİ

4 MARMARA BÖLGESİ

5 YER ŞEKİLLERİ VE ULAŞIM
Ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan konumu ve yer şekillerinin sade olması bölgede ulaşımın gelişmesinde olanak sağlamıştır. Bölgenin en yüksek dağı Uludağ’dır. İstanbul be Çanakkale Boğazları bu bölgede yer alır. Sakarya, Susurluk, Meriç ve Ergene en önemli akarsulardır. Ulubat, İznik ve Sapanca gölleri bu bölgededir.

6 İKLİMİ NUFUSU VE GEÇİM KAYNAKLARI
Bölgenin kuzeyinde Karadeniz güneyinde Akdeniz iç kesimlerinde ise Karasal iklimi görülür. Nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgedir. Nüfus yoğunluğunun temel sebepleri iklim, yer şekilleri ve coğrafi konumudur. Sanayi çok gelişmiştir. İç ve dış ticaretin en fazla geliştiği bölgedir. Tarihi ve doğal güzelliklerinden dolayı en fazla turist çeken ve turizm gelirleri en fazla olan bölgemizdir. Eğitim, sağlık, ulaşım ve haberleşme olanaklarının en fazla olduğu bölgedir.

7

8 Marmara bölgesi bölüm ve illerini gösteren harita

9 MARMARA BÖLGESİNİN TARIM ÜRÜNLERİ

10 EGE BÖLGESİ

11 YER ŞEKİLLERİ VE ULAŞIM
Ege Bölgesi’nde dağlar denize dik uzanır. Bu nedenle Ege kıyılarımız çok girintili ve çıkıntılıdır. Sahil boyunca çok sayıda ada, yarımada, koy ve körfez bulunur. Bölge, kıyı boyu kısa görünmesine rağmen girintili çıkıntılı yapısından dolayı kıyı uzunluğu en fazla olan bölgedir. Emir, Murat, Boz, Yunt, Aydın ve Marda dağları bu bölgemizde yer almaktadır. Bölgenin en önemli akarsuları Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes’tir.

12 İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ Kıyılarda Akdeniz, iç kesimlerde karasal iklim görülür.Ancak, dağların uzanış yönü sayesinde kıyıdaki Akdeniz iklimi iç kesimlere kadar sokulabilmektedir. Orman bakımından fazla zengin değildir. Akdeniz iklimi sıcaklık ve yağış grafiği

13 TEMEL GEÇİM KAYNAKLARI
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Zeytin, üzüm, incir,haşhaş ve tütün üretiminde birinci sıradadır. Çiniciliğin ve halıcılığın merkezi konumundadır. Bölge, yer altı kaynakları yönünden de zengindir.Türkiye’de linyitin en çok çıkarıldığı bölgedir. Ege bölgesi iç ve dış ticaretin en fazla geliştiği bölgelerimizden birisidir. Tarihi ve doğal güzelliklerinden dolayı çok fazla turist çeken bölgemizdir.  Turizm gelirleri bakımından Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sıradadır.

14 EGE BÖLGESİ BÖLÜM İLLERİ

15 PAMUKKALE

16 EGE BÖLGESİNDEKİ BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİ


"BÖLGEMİZİ TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları