Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNETİN OLUMLU KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNETİN OLUMLU KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 İNTERNETİN OLUMLU KULLANIMI

2 İnternet Teknolojisi bir mucizevi buluştur
İnternet Teknolojisi bir mucizevi buluştur. Artık bilgisayar ve internet insanlık için vazgeçilemez bir ihtiyaç halini almaktadır. İnternet kullanımının giderek artması, sınırsız, denetimsiz ve yasaksız her türlü bilgiye veya kişilere erişimin kolaylığı,çok olumlu gelişmelerin yanında bazı önemli ama olumsuz neticelerin doğmasına da sebep olabilmektedir. Bilgisayar oyunu, internet gezintileri, çocukları, gençleri sosyal hayattan giderek uzaklaştırmaktadır.

3 İnternetin sosyal yönden oluşturduğu olumsuzluklar neticesinde toplumdan bireyin yalıtılması, yalnızlık hissi ve depresyon gibi bazı sonuçlara sebep olduğu yapılan bir takım araştırmalarla belirlenmiştir. Toplum ilişkilerinde zayıflama, yakın arkadaş ve akraba ilişkilerinde azalma gibi bir takım olumsuz etkilerin de olduğu bu araştırmalarla saptanmıştır.

4

5 Diğer taraftan “internet bağımlılığı” adı verilen yeni bir ifadeyle internetin olumsuz yanlarından birinin de insanın ruh sağlığını bozan etkileri olduğu da belirtilmiştir. Öyleyse nedir bu “internet bağımlılığı” denilen kavramın belirtileri?

6 Her gün Internet'e bağlanmak, bağlı iken zamanın farkında olmamak, sorulduğunda ise inkar etmek veya yalan söylemek. Bilgisayarın başında bu kadar fazla zaman geçirildiği için suçluluk duyma ve büyük bir zevk alma arasında gidip gelmek. İnternet dışı uğraşlara ilginin kaybolması. Bilgisayardan uzak kalındığında canın bilgisayar çekmesi ve sinirlilik halleri. E- postada bir şey var mı diye bakmak için aşırı bir istek duymak.

7 Anlaşılamama duygusu, spor faaliyetlerinden uzaklaşma ve kondisyon kaybı
İş verimliliğinin düşmesi, sürekli uykusuz kalma ve yorgunluk Alışverişlerin Internet üzerinden yapılması Aile fertlerine yeterli zamanı ayıramama nedeni ile aile bağlarının zayıflaması Bilgisayar kullanımı nedeniyle eşler arasında anlaşmazlık ve sorun çıkması, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaktan daha kolay bulmak

8 İnternet üzerinde harcanılan zaman haftada 18 saati geçiyorsa “internet bağımlılığı” riski taşıyan insanlar grubunda olunabilmektedir.

9 İnternet kafeler tüm dünyada giderek kendi başına bir sektör haline gelmiş ve hızla yayılmaya başlamıştır.

10 Kontrolsüz bir şekilde internet ortamında dolaşan çocuğun karşısına uyuşturucu, alkol, hırsızlık veya yasadışı örgütlere ait siteler çıkabilmektedir. Öyleki bu siteler özellikle küçük yaştaki çocuklar için ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Ayrıca sanal ortamda yapılan sohbetler çocuk için tehlikeli durumlar yaratabilmektedir.

11 Özellikle 16 yaşın altındaki çocukların henüz olgunlaşmamış olduklarından dolayı kolay etkilenebilmektedirler. Özümsemeye henüz hazır olmadıkları, herhangi bir konuda aldıkları bilgileri nasıl değerlendireceklerini bilemezler ve bu onların duygu, bilinç ve davranış düzeyinde olumsuz etkiler yaratabilir. Dolayısıyla ailenin denetimi tek sağlıklı yol gibi görünmektedir

12 Bir internet kullanıcısı olarak bize düşen en büyük görev ise bilinçli bir kullanıcı olmak. Ölçüyü kaçırmamak gerekiyor, internette gezinmek çok güzel ancak bağımlısı olmak ise çok zararlı. Bu da internetin faydalı yönlerinin yanında zararlı yan etkilerinin olabildiğini göstermektedir. Toplum olarak interneti doğru kullanma bilincimiz mutlaka oluşmalıdır.

13 İnternetin olumlu kullanımı, çocukların düşünme, arama-bulma, sorun çözme, soru sorma, tanışma becerilerini artırır. Dersleri ile ilgili öğrenmek istediklerine, yani bilgiye ulaşmada sonsuz kaynak sağlar. Teknolojiye uyumunu ve kendini geliştirmesini destekler. Dünyayı tanıma, öğrenme ve diğer çocuklarla iletişim ve ilişki kurmasını sağlar, dili geliştirir. Bilgisayarlar bu özelliklerinden dolayı bağımlılık yapar.

14 Çocuk sosyalleşemiyorsa sıkıntı var demektir Chemnitz University of Technology, Almanya Psikoloji Bölümü Dr. Selda Koydemir: İnternetin aşırı ya da sorunlu kullanımıyla utangaçlık ve sosyal kaygı artıyor. Kişi interneti haftada 40 saat veya üstünde kullanıyorsa, uyku düzenini bozuyorsa ve internetsiz yaşayamayacağını düşünüyorsa sorunlu kullanım vardır. Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirildiğinde yeme bozuklukları oluşuyor, hareket etmediği ve spora yönelmediği için olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Çocuk yüz yüze ilişkilerin yerine sanal ilişkileri koyuyorsa, sosyalleşmiyor ve bu ihtiyaçlarını internet aracılığıyla karşılıyorsa o zaman kesinlikle bir sıkıntı yaşanıyor demektir.

15 İnternet ve bilgisayar oyunları, çocuk ve gençlerin bilgiye ulaşmalarını, araştırma yapmalarını, problem çözme, yaratıcılık, kritik düşünme gibi kişisel gelişimlerini destekleyen teknolojik bir mucize olarak değerlendirilirken, diğer yandan aşırı, kontrolsüz, amacı dışında ve bilinçsiz kullanım yönü ile kaygılara neden olarak, kişisel becerilerin gelişmesini negatif etkilediği düşünülmekte. 12–19 yaşları arasındaki ev internet kullanıcılarının yarısından fazlası, internet kullanımını gizlemek için çeşitli yollara başvuruyor.

16 İnternette fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin giderek yalnızlaştığı ve yüz yüze ilişki kurmada güçlük yaşadıkları gözleniyor. Çocuk ve gençte şiddet eğiliminin oluşmasında, oynanan oyunun türü, oyun oynama sıklığı ve süresi etkili oluyor. Ayrıca internet yoluyla kurulan iletişimin, bilgisayar oyunları ve internetin, arkadaşlıkların yerini alarak, sosyal izolasyona neden olabildiği vurgulanıyor.

17 Çocuklar ve ergenler bilgisayar ve interneti oyun oynama, müzik dinleme, yazı yazma, ders çalışma gibi farklı amaçlar için kullanıyorlar. Araştırmalar, ergenlerin interneti en sık eğlence ve iletişim amacı ile kullandığını ve erkeklerin kızlardan daha fazla internete girdiğini gösteriyor. Gençlerin internette en sık suç içerikli oyunlar oynadıkları, daha sonra macera, yarış ve spor içerikleri tercih ettikleri görülüyor. Şiddet içerikli oyunların oynanması ile antisosyal davranışlar arasında ilişki bulunmaktadır.

18 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
GÖKÇEADA TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SERAP ÖZKAHYA


"İNTERNETİN OLUMLU KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları