Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İNTERNET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İNTERNET."— Sunum transkripti:

1 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İNTERNET

2 Günümüzde,her kesimden bireyin yaşantısına bilgisayar bir şekilde girmekte ve bilişim teknolojisinin nimetlerinden yararlanılmaktadır.Örneğin;internet ortamında ödemeler kolayca yapılabilmekte,istenen her türlü bilgiye ulaşılabilmekte,istenilen kişilerle kolayca bağlantı kurulabilmekte vb. Bu teknoloji büyük bir hızla yaygınlaşmaya devam ederken,yetişkinler,kendilerinin bu nimetleri kaçırdığını düşünerek,çocuklarının çok küçük yaştan itibaren bilgisayarla tanışmasını istemektedirler.Bu düşünceyle, hemen her çocuğun odasına yetişkinlerin bilgisayarı olsa bile onun için ayrı bir tane bilgisayar alınmakta,internet bağlantısı çekilmekte ve daha sonra ise yine aynı yetişkinler,çocuğun bütün gün bilgisayarla ilgilenmesinden şikayetçi olmaktadır.Oysa çocuk onların istediği şekilde teknolojinin sınırsız nimetlerini keşfetmektedir.Bu duruma büyük bir özenle zemin hazırlayanlar yetişkinler değil midir ?

3 Bilgisayar aracılığıyla oyun oynayan,internete bağlanan ve chat yapan çocuklar,gerçek dünyadan uzaklaşmakta ve sanal dünyanın içine girerek bilgisayar bağımlısı bireyler haline gelmektedirler.Çocuk sanal dünyada oynadığı oyunlarda,çeşitli serüvenlere katılmakta ve gerçek dünyada yapamadığı ya da sınırlı olarak yapabildiği birçok şeyi özgür bir biçimde burada gerçekleştirebilmektedir.Ancak sanal dünya gerçek dünyadan farklıdır.

4 Bilgisayar,çocuğun kısa zamanda sonuca gitmesine,sözcük dağarcığının zayıf kalmasına,sabırsızca ve fazla irdelemeden çabucak karar verir bir konuma gelmesine neden olabilmektedir.

5 Arkadaşlarla birlikte legolardan yapılan bir kule ile bilgisayar ortamında tek başına yapılan bir kulenin yaşantıdaki yeri aynı olabilir mi?

6 Acaba sanal dünyada hiç üstümüz kirlenmeden çamuru karıştırsak onu tanıyabilir,aynı tadı alabilir ve aynı deneyimi kazanabilir miyiz?

7 Sanal ortamda gerçekleştirilen chat aracılığla,sosyal kimliğini yeterince bulamamış çocukların birbirlerini tanımadan kurdukları ilişkilerde kimliklerini gizlemeleri ise kimlik gelişimlerini zedeleyici bir ortam yaratabilmektedir.

8 İnternette içki ve sigaraya özendiren,çocukların cinsellikle ilgili bilgileri yanlış anlaması ve cinsel sapmalara yönelmesi açısından ciddi bir tehlike olarak görülmektedir.

9 Görüldüğü gibi çok masum ve faydalı bir araç olarak görünen bilgisayar,doğru kullanılmadığı takdirde çocuklarda gelişimsel açıdan ciddi problemlere neden olabilmektedir.

10 Bazı önlemler alınmalıdır.

11 1-Öncelikle bilgisayar,internet ve video oyunlarının doğru kullanılmadığı takdirde çocuklar üzerinde bırakacağı etkiler konusunda yetişkinler bilgi sahibi olmalı ve çocuğuna bilişim teknolojisini öğretmek için aceleci davranmamalıdırlar.

12 2-Çocuk yaşantısında her türlü bilgi,beceriyi kazanmalı ve gelişimini yaşına uygun bir şekilde sürdürmelidir.

13 3-Programın kullanımı,oyunun oynanması ya da internette dolanma sırasında yetişkin mutlaka çocuğa vakit ayırmalı,onunla birlikte olmalı,gördükleri şeylere ilgi göstermeli ve çocuğun becerileri hakkında yorumlarda bulunmalıdır.

14 4-Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda,dokuz yaş ve altındaki çocukların tek başlarına internette bağlanmasının uygun olmadığı ve yakından denetlenmeleri gerektiği belirtilmektedir.

15 Çocuğun çevresindeki bireylerden ve oyundan edindiği bilgi ve deneyimi,bilgisayar çocuğa sağlayamamaktadır.

16 UNUTULMAMALIDIR Kİ!

17 BİLGİSAYAR ASLA YETİŞKİNİN YERİNİ ALMAMALI,EĞİTİMCİ KONUMUNDA OLMAMALIDIR.

18 HAZIRLAYANLAR 062706040 – HÜSNİYE KILDIRGICI 062706066 – SEBİHA SARAÇ
– TUĞBA ŞİRİN


"OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İNTERNET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları