Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı."— Sunum transkripti:

1 BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.

2 BALKAN SAVAŞLARI Zira;
1912 yılında RUSYA ’nın aracılık etmesiyle YUNANİSTAN,BULGARİSTAN,SİRBİSTAN ve KARADAĞ DEVLETLERİ, kendi aralarında BAĞLAŞMA (Birleşme) yaparak, OSMANLI DEVLETİ’ ne karşı birleştiler.

3 BALKAN SAVAŞLARI 4 BALKAN DEVLETİ ‘nin bir araya gelerek oluşturduğu İTTİFAK, OSMANLI DEVLETİ ‘ ni çok zor bir durumda bırakmıştı.

4 BALKAN SAVAŞLARI Zira;
OSMANLI DEVLETİ ORDULARI, AYRI CEPHEYE AYRILMAK zorunda kalmıştı. Bu da ister istemez, OSMANLI DEVLETİ ORDULARI ‘nın gücünün azalması demekti.

5 BALKAN SAVAŞLARI Tüm bu olumsuz gelişmelerin ışığında
OSMANLI DEVLETİ, tüm cephelerde yer yer ağır yenilgiler almaya başlamıştı.

6 BALKAN SAVAŞLARI Bunun yanında; ORDU İÇİNDE İKİLİKLERİN OLMASI
ORDU İÇİNDE PARTİCİLİĞİN YAYILMASI BU SAVAŞLAR İÇİN GEREKLİ HAZIRLIKLARIN YAPILAMAMASI YIKILAN KÖPRÜLER ve KOPAN HABERLEŞME HATLARI NEDENİYLE ‘E AYRILAN OSMANLI ORDULARI ARASINDAKİ İRTİBATININ KESİLMESİ Savaşlarda ağır yenilgilerin alınmasında diğer etkenlerdi.

7 BALKAN SAVAŞLARI Bunun üzerine;
OSMANLI DEVLETİ , 4 BALKAN DEVLETİ ‘nden barış istemek zorunda kalmıştır.

8 BALKAN SAVAŞLARI 1913 yılında LONDRA ‘da imzalanan LONDRA ANTLAŞMASI ile MİDYE-ENEZ HATTI ‘nın BATISI 4 BALKAN DEVLETİ ‘ne verilmişti.

9 BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI devam ederken,
ARNAVUTLUK DEVLETİ, Savaşa katılmadığı halde, OSMANLI DEVLETİ ‘ nin içinde bulunduğu güç durumdan faydalanarak BAĞIMSIZLIĞI ‘ nı ilan etmiştir.

10 BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI sonrasında
BALKAN DEVLETLERİ ‘ne bırakılan yerler (Midye-Enez Hattı’nın Batısı), BALKAN DEVLETLERİ arasında paylaşılamadı

11 BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI sonrasında , BALKAN DEVLETLERİ ‘ne bırakılan OSMANLI DEVLETİ ‘nin BALKANLAR ‘ daki TOPRAKLARI ‘nın büyük bir bölümünü BULGARİSTAN DEVLETİ ele geçirmişti.

12 BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ ‘nin büyümesinden rahatsızlık duyan diğer BALKAN DEVLETLERİ olan YUNANİSTAN, SİRBİSTAN,KARADAĞ ve Birinci Balkan Savaşı’na katılmayan ROMANYA DEVLETLERİ kendi aralarında birleşerek BULGARİSTAN ‘ a karşı ittifak yapıp birleştiler.

13 BALKAN SAVAŞLARI Bu durumdan yararlanan, OSMANLI DEVLETİ,
Birinci Balkan Savaşı ’nda BULGARİSTAN ‘a kaptırdığı EDİRNE ‘yi geri almıştır.

14 BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ, 4 BALKAN DEVLETİ ‘ne karşı aynı an da 4 ayrı cephede savaştığı için, yer yer ağır yenilgiler aldı.

15 BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ ‘nin tüm cephelerde BALKAN DEVLETLERİ ‘ne yenilmesi üzerine, BULGARİSTAN DEVLETİ, barış istemek zorunda kalmıştır.

16 BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ, tüm BALKAN DEVLETLERİ ile ayrı ayrı antlaşmalar imzalayarak savaşa son vermiştir. BULGARİSTAN DEVLETİ, ayrıca OSMANLI DEVLETİ ile de 1913 yılında İSTANBUL ANTLAŞMASI imzalamış ve bu antlaşma ile EDİRNE ‘nin OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait olduğu kabul ediliyordu.


"BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları