Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER

2 1-RİZE YÖRESİ Rize Yöresi Türkiye’de en fazla yağış alan (2400mm)yer olarak karşımıza çıkar. Bunda etkili olan faktörler; 1-Dağların uzanış yönünün hakim rüzgar yönüne dik olması. 2-Yükseltilerinin fazla olması. 3-Sıradağ özelliğinin daha belirgin olması.

3 Rize Yöresinde Turunçgiller
Karadeniz İklim Bölgesinde olmasına rağmen Rize’de Turunçgiller de yetiştirmek mümkün olmaktadır. Çünkü Yörede meydana gelen Fön Rüzgarları kışın hava sıcaklığını 8-10 derece yükselterek yörede bir nevi Akdeniz İklim özellikleri oluşturmakta, bundan dolayı da yörede bir Akdeniz İklimi bitkisi olan Turunçgiller tarımı da yapılabilmektedir.

4 IĞDIR YÖRESİ Bu yöre çevresine göre alçakta bulunması ve etrafının yüksek dağlarla çevrili olmasından dolayı Türkiye’de az yağış alan yerlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak yörede, yine çevresine göre alçakta bulunması ve etrafının yüksek dağlarla çevrili olmasından dolayı çevresine yöre yaz ve kış sıcaklıkları yüksek bir değerde seyretmektedir.

5 MARDİN EŞİĞİ Yörenin çevresinin yükseltisi m dolaylarında iken yörede yükseklik yaklaşık 1200m dolaylarına çıkmakta ve çevresinin yağış ortalaması mm iken, burada yağış miktarı 700mm dolaylarında seyretmekte ve çevresinde ormanlık alanlar yok denecek kadar azken, burada meşe ormanlarına rastlanmaktadır.

6 TUZ GÖLÜ VE GÖLLER YÖRESİ
Bu iki yörenin etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. Bu dağlar denizlerden gelen nemli hava kütlelerini tutarak, buralara kadar sokulmasını engellemekte ve buraların ülkemizin az yağış alan yerleri olarak karşımıza çıkmasına sebep olmaktadır.

7 MENTEŞE YÖRESİ, HAKKARİ ve YILDIZ DAĞLARI YÖRESİ
İnsanlar yerleşim yerlerini kurarlarken bu yerlerde aradıkları şartlardan bir tanesi de yeterli miktarda yağış almasıdır. Bu üç yöremiz yeterli miktarda yağış alırken yer şekilleri bakımından engebeli bir özellik göstermesinden dolayı nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının oldukça altındadır.

8 Doğu ve Batı Karadeniz’in kış sıcaklıklarının karşılaştırılması
Her ikisi de kıyıda ve yaklaşık aynı enlemde olmasına rağmen Batı Karadeniz kıyılarının kış sıcaklıkları ortalaması Doğu Karadeniz kıyılarından düşüktür. Çünkü Batı Karadeniz kıyıları kış mevsiminde Balkanlardan gelen soğuk hava kütlelerinin etkisinde kalmaktadır.


"TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları