Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektrik Enerjisi Üretimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektrik Enerjisi Üretimi"— Sunum transkripti:

1 Elektrik Enerjisi Üretimi

2 Gaz Türbinli Santraller
Küçük ve orta büyüklükteki yükler için kullanılan ve puant santrali olarak görev yapan santrallerdir. Elektrik şebekelerinde, yükün yüksek olduğu zamanlarda artan enerji ihtiyacını karşılamak için devreye çabuk girip çıkan santrallere ihtiyaç vardır. . Bu ihtiyacı gaz türbinli santraller karşılamaktadır.

3 Gaz Türbinli Santraller
Buhar türbinli santrallere göre daha az yer kaplar, daha az suya ihtiyaç duyar ve daha çabuk yol verirler. Gaz türbinli santrallerde en çok motorin, benzin ve doğal gaz kullanılmaktadır.

4 Gaz Türbinli Santraller
Gaz türbininde mekanik enerji elde etmek için şu işlemler yapılır: Türbin ilk hareketine bir asenkron motor yardımıyla başlar. İlk hareketi veren bu motora start motoru denir. Start motoru gaz türbinini döndürmeye başlar.

5 Gaz Türbinli Santraller
Türbin, sistem kendi kendini hızlandırabilecek hız seviyesine ulaşıncaya kadar start motoru tarafından döndürülür. Bu hıza ulaşıldığında start motoru devreden çıkartılır.

6 Gaz Türbinli Santraller
Gaz türbini bu hızın biraz altında dönerken yanma odasındaki ateşleme sistemi (memeler), ateşlenerek doğal gazı yakar ve hava ile karışarak yanan doğal gazın oluşturduğu basınç ve itme kuvveti türbinin kanatçıklarına çarparak türbinin dönmesini sağlar.

7 Gaz Türbinli Santraller
Gaz türbinli santrallerin bölümleri ve görevleri Hava kompresörü: Yakıt-hava karışımındaki basınçlı havayı sağlayan elemandır. Yanma odası (hücresi): Yakıtın yakılarak ısı elde edildiği bölümdür.

8 Gaz Türbinli Santraller
Ekonomizer: Türbinden çıkıp bacaya giden kullanılmış gaz ısısının bir kısmıyla, kompresörden gelen havayı ısıtır. Aynı zamanda, bacaya giden çürük gazın ısısını da düşürür. Türbin: Yanma odasından gelen sıcak gazı genleştirerek gazın kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir ve alternatör milini döndürür.

9 Gaz Türbinli Santraller
Generatör: Türbinden sağlanan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürür. Hava ısıtıcısı: Yakıtla karıştırılacak havanın ısıtılmasını sağlar. Ateşleme sistemi: Yanma odasında, gazın yanmasını sağlayan düzenektir.

10 Gaz Türbinli Santraller
Regülatör: Generatör devrinin sabit olabilmesi için yeterli yakıtı ayarlar. Yolverme motoru: Kompresörü harekete geçirmek için kullanılır.

11 Gaz Türbinli Santraller
Eski teknoloji termik santrallerde, sistemin ürettiği ısı atılarak sadece elektrik enerjisi üretilmekteydi ve sistem verimi düşüktü.

12 Gaz Türbinli Santraller
Fakat son yıllarda, üretilen ısıdan da yararlanılarak gerçekleştirilen kombine çevrim santralleri ile hem ısı hem elektrik elde edilerek sistem verimi %50’lere yükseltilmiştir. Bu santrallere kojenerasyon ( aynı anda ısı ve elektrik elde edilen) ya da kombine çevrim santral denilmektedir.


"Elektrik Enerjisi Üretimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları