Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi

2 Mustafa Kemal’in İstifası
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Mustafa Kemal’in İstifası Amasya Genelgesi’ndeki çalışmalarından dolayı İstanbul Hükümeti M. Kemal’i görevinden alınca, M. Kemal istifa etti. Amasya Genelgesi gereği 10 Temmuz’da Doğu illerinden oluşan bir toplantı yapılması gerekiyordu. Bunun için M. Kemal Amasya’dan Erzurum’a geçti.

3 Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) Erzurum, Sivas, Bitlis, Van ve Trabzon’u temsil etmek üzere 56 delegenin katıldığı Erzurum Kongresi, 23 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal’in başkanlığında toplanmıştır .

4 Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünemez ve parçalanamaz. İlk defa Milli sınırlardan bahsedilmiştir.

5 Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) 2. İstanbul Hükümeti yurdu kurtarmakta yetersiz kalırsa geçici bir hükümet kurulacaktır. Yeni bir devlet kurulacağının işaretidir.

6 Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) 3. Kuvayı Milliye’ yi etken, milli iradeyi hakim kılmak esastır. İlk defa millet iradesinden açıkça bahsedildi.

7 Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) 4. Manda ve himaye kabul edilemez. (İlk defa) 5. Azınlıklara siyasal haklarımızı ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar tanınamaz. (Azınlıkların ayrıcalıklarına karşıdır.) 6. Mebuslar Meclisi’ nin hemen toplanmasına çalışılacaktır. ( Milli Egemenlik)

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
Toplanış Bakımından Bölgesel Aldığı Kararlar Bakımından Ulusal Kongre: Erzurum Kongresi Kongrenin Bölgesel Kararları

9 SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplandı. Olası bir Ermeni işgaline karşı Erzurum’da toplanma kararı alındı. 9 kişiden oluşan Temsil Heyeti kuruldu. Manda ve himaye reddedildi. Ulusal birliğin ateşini yakmıştır.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları