Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SIFATLAR. 1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi görevce farklıdır? A)Gökyüzünü mavimsi bulutlar kapladı. B)Biliyorsun, bugün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SIFATLAR. 1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi görevce farklıdır? A)Gökyüzünü mavimsi bulutlar kapladı. B)Biliyorsun, bugün."— Sunum transkripti:

1 SIFATLAR

2 1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi görevce farklıdır? A)Gökyüzünü mavimsi bulutlar kapladı. B)Biliyorsun, bugün Çanakkale Şehitleri’ni anma günü. C)Yaşlı anayı hiçbir şey rahatsız etmesin. D)Çok geçmeden soğuk havalar başlar.

3 SIFATLAR Cevap:B

4 SIFATLAR 2.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi görevce diğerlerinden farklıdır? A)Bazen bozkırın soğuk rüzgarları eser burada. B)Karadeniz, dalgalarıyla kıyıyı döver durur. C)Delikanlı yine düşünceli bir halde oturuyor. D)Dizgini ele alınmaz hırçın atların.

5 SIFATLAR CEVAP:D

6 SIFATLAR 3.Aşağıdaki sıfatlardan hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır? A)Açıkgöz çocuk fırsatları kaçırmaz. B)Dün Pala Remzi seni sordu. C)Boşboğaz insanlar da hep beni bulur. D)Ocaksız evin bacası tütmez.

7 SIFATLAR CEVAP:D

8 SIFATLAR Vatanın her parçası için bin parça olabiliriz, diyordu bütün kalabalık. 4.Yukarıdaki cümlede altı çizili sıfatların çeşitleri hani seçenekte doğru olarak verilmiştir? A)Niteleme sıfatı-Sayı sıfatı-Belgisiz sıfat B)Niteleme sıfatı-Belgisiz sıfat-Belgisiz sıfat C)Belgisiz sıfat-Sayı sıfatı-Belgisiz sıfat D)Belgisiz sıfat-Niteleme sıfatı-Niteleme sıfatı

9 SIFATLAR CEVAP:C

10 SIFATLAR 5.Aşağıdaki “bir” sözcüğüyle yapılmış sıfatların hangisi diğerlerinden farklıdır? A)Bir evim olsun, başka şeye gerek yok. B)Ben de çekmiştim bir zamanlar bu acıyı. C)Topu topu yapacağın bir iş, itiraz etme. D)Bir tebessüm bile insana yapılan bir iyiliktir.

11 SIFATLAR CEVAP:B

12 SIFATLAR 6.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sıfat görevinde değildir? A)Kırmızı kalemlerin tamamını aldı. B)Merdivenleri hızlı tırmanmayı seviyor. C)Güzel bahçeli bir evde oturuyorlar. D)Öğle yemeğinde yarım ekmek yedi.

13 SIFATLAR CEVAP:B

14 SIFATLAR 7.Aşağıdakilerden hangisinde pekiştirme sıfatı kullanılmıştır? A)Yeşilimtırak renkteki kıyafet ona çok yakışmıştı. B)Zavallı kadıncağız yağmurda bekliyordu. C)Eriklerin ekşimsi hoş bir tadı vardı. D)Masmavi gökyüzü insanın içini açıyordu.

15 SIFATLAR CEVAP:D

16 SIFATLAR 8.Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin hangisi sıfat değildir? A)O, ödevini yapmamış. B)Bu insanlarla uğraşılmaz. C)Bugün kaç kişi gelmedi? D)Kötü çocuklarla oturmayacaksın.

17 SIFATLAR CEVAP:A

18 SIFATLAR 1.Her düşünceye saygım vardır 2.Bütün gözler onun üzerindeydi. 3.Bundan nasıl bir sonuç çıkarıyorsun? 4.Bu onuncu sıranın olmalı. 9.Yukarıdaki cümlelerde kaç farklı sıfat vardır? A)1 B)2 C)3 D)4

19 SIFATLAR CEVAP:C

20 SIFATLAR 10.Aşağıdakilerin hangisinde bir isim hem belirtme hem de niteleme sıfatı almıştır? A)O düzenli ve planlı çalışan ve hedefleri olan biriydi. B)Bu iyi öğrencilere güzel ödüller verelim. C)Başka zaman görüşürüz, diyerek ayrıldı. D)Diğer insanları düşünmeden hareket eder.

21 SIFATLAR CEVAP:B

22 SIFATLAR 11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat yoktur? A)Bugün çok sağlam bir ayakkabı aldım. B)Büyükbabam ak saçlarına derin derin baktı. C)Bugün onunla birkaç işimi hallettim. D)Onu ne gördüm, ne tanıdım.

23 SIFATLAR CEVAP:D

24 SIFATLAR 12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtme sıfatı kullanılmamıştır? A)Bazı şeyleri değiştirmek zordur. B)Nasıl bir kitap alacaksın? C)Büyük şehirlerde yaşamayı sevmiyorum. D)Üç yıl oldu, ben buradan ayrılalı.

25 SIFATLAR CEVAP:C

26 SIFATLAR 13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat yoktur? A)Bir gün padişah ava çıkar. B)Av esnasında şiddetli yağmura yakalanır. C)Padişah ve yanındakiler sırılsıklam olur. D)Bu sırada karşılarına çoban kulübesi çıkar.

27 SIFATLAR CEVAP:C

28 SIFATLAR 14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme sıfatı yoktur? A)Kedicik, acı acı miyavlıyordu. B)Bu evin geniş bir odası yok mu? C)Minicik çocuğa niçin kızıyorsun? D)Biberin acımsı bir tadı vardı.

29 SIFATLAR CEVAP:A

30 SIFATLAR 15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme, adlaşmış sıfat olarak kullanılmamıştır? A)Kasabanın genci, yaşlısı koşar adımlarla ilerliyorlardı. B)İyiyi kötüyü fark edecek yaşa geldin artık. C)Gelecek nesillere, pırıl pırıl bir dünya bırakmalıyız. D)Elindeki ufak tefekleri satmak istiyordu.

31 SIFATLAR CEVAP:C

32 SIFATLAR Bazen bir isim birden fazla sıfat tarafından nitelenebilir. 16.Yukarıdaki bilgiyi örnekleyen bir kullanım aşağıdaki cümlelerden hangisinde yoktur? A)Bütün eşyasını ve parasını bir anda kaybetti. B)Havası temiz, yeşille barışık güzel bir tatil köyüydü. C)Çalışkan, dürüst, sözüne güvenilir bir marangozdu. D)Çocukluğum iki katlı, ahşap bir evde geçti.

33 SIFATLAR CEVAP:A

34 SIFATLAR 17. Aşağıdakilerden hangisinde “sakin” kelimesi farklı bir sözcük türündedir? A)Sakin tavırlarıyla dikkat çekiyordu. B)Sakin bir insan olduğu her halinden belli oluyor. C)Bu kadar kızmana gerek yok, biraz sakin ol. D)Sakin ortamlarda bulunmak beni dinlendiriyor.

35 SIFATLAR CEVAP:C

36 SIFATLAR 18.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat birden çok adı nitelemektedir? A)Günleri, öykü ve şiir okumakla geçmiş. B)Büyük düşünmekte hayal etmek de görevimiz. C)Eski havlu ve örtüleri çöpe attı. D)Genç öğretmenin kullandığı yöntem çok değişik.

37 SIFATLAR CEVAP:C

38 SIFATLAR 19.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “o” sözcüğü sıfat olarak kullanılmıştır? A)O.eşyalarını toplamış ve çoktan yola çıkmıştı. B)O yarın iş görüşmesine gideceğini söylüyor. C)O arabayı almayı çok istiyordu. D)O senden çok daha çalışkan bir çocuk.

39 SIFATLAR CEVAP:C

40 SIFATLAR 20.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi farklı türdedir? A)Günlük ihtiyaçlarımızı buradan karşılıyoruz. B)Aydınlık yerlerden hoşlanır. C)Kışlık yiyeceklerini yazdan hazırladılar. D)Bu kitaplık odayı daraltmış.

41 SIFATLAR CEVAP:D

42 SIFATLAR 21.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmıştır? A)Sizden önce gelenlerin hiçbirini gözüm tutmadı. B)Kimselere söylemeden buradan ayrılması canımı sıktı. C)Hepsini çok özlediğimi, görmek istediğimi söylersin. D)Her konuda size yardımcı olabileceğimden emin olabilirsiniz.

43 SIFATLAR CEVAP:D

44 SIFATLAR 22.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismi niteleyen sözcük kullanılmamıştır? A)Yaralı, adamdan yardım istiyor. B)Küçük çocuğa araba çarpmış. C)Tuzlu yemekleri fazla yemeyin D)Büyük insanların büyük derdi olur.

45 SIFATLAR CEVAP:A

46 SIFATLAR “O da olacakların farkındaydı.Belli ki böyle olsun istememişti ama elden bir şey gelmezdi artık.” 23.Yukarıdaki cümlelerde hangi sözcük sıfat olarak kullanılmıştır? A)Olacakların B)Böyle C)O D)Bir

47 SIFATLAR CEVAP:D

48 SIFATLAR 24.Aşağıdakilerin hangisinde belirtme sıfatı kullanılmamıştır? A)Beyaz çiçekler açtı eski bahçelerde. B)Kızgın çöllere çöktü bir dağ serinliği. C)Döküldü her dudaktan o derin musiki. D)Bir başka hayat başladı olduğun yerde.

49 SIFATLAR CEVAP:A

50 SIFATLAR 25.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat, bir isim tamlamasını nitelemiştir? A)Mayınlı sahanın tozlu telleri gözümde canlandı. B)Arkadaş canlısı bir evlat yetiştirmiş. C)Ailesine her zamankinden daha fazla vakit ayırıyor. D)Hakiki kır pidesi burada yapılır.

51 SIFATLAR CEVAP:D

52 SIFATLAR 26.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret sıfatı kullanılmıştır? A)Oraya daha önce de iki heyet gönderdik. B)Hangi akla uydun da bunu kabul ettin? C)Biz daha önce şu sokakta oturuyorduk. D)Onun lafına uyup bana yaptıklarına bak!

53 SIFATLAR CEVAP:C

54 SIFATLAR 27.Aşağıdakilerin hangisinde hem niteleme hem de belirtme sıfatı almış isim vardır? A)Şu mavi denizi o kadar özlemişim ki! B)Turistlerle yakından ilgileniyor. C)Temiz ve yeni elbiselerini giymiş. D)Savaşlarda büyük yara alan ülke on yılda ancak kendine gelebildi.

55 SIFATLAR CEVAP:A

56 SIFATLAR 28.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat, ismin yerini tutan bir sözcüğü belirtmiştir? A)Sana her şeyi anlatacağım. B)Otur yanı başıma sor yavaş yavaş. C)Kırkikindi ayazında düştüm zalim gurbete. D)Yusuf’un kanlı gömleği oldu dünya gözümde.

57 SIFATLAR CEVAP:A

58 SIFATLAR 29.“Türk’e Türklüğü, Türk olabilmeyi öğreten gerçek sanatçılara vefa borcumuz var.” cümlesinde hangi sıfat çeşidi kullanılmıştır? A)Belgisiz sıfat B)İşaret sıfatı C)Niteleme sıfatı D)Sayı sıfatı

59 SIFATLAR CEVAP:C

60 SIFATLAR 30.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı sıfatla sağlanmamıştır? A)Seni hangi rüzgar attı böyle? B)Babasından başka kimden yardım isteyebilirdi? C)Anlamadım, bize ne gün gelecektiniz? D)Sen nasıl bir okul hayal ediyorsun?

61 SIFATLAR CEVAP:B


"SIFATLAR. 1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi görevce farklıdır? A)Gökyüzünü mavimsi bulutlar kapladı. B)Biliyorsun, bugün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları