Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI Mart Ayının Son Pazartesi Günü Başlayan Hafta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI Mart Ayının Son Pazartesi Günü Başlayan Hafta."— Sunum transkripti:

1 KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI Mart Ayının Son Pazartesi Günü Başlayan Hafta

2 KÜTÜPHANE NEDİR? Kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalması sonucu kitap­lıklar oluştu. Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana geldi. Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.

3 Millî Eğitim Bakanlığı, Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftanın Kütüphane Haftası olarak değerlendirilmesini kararlaştırmıştır. Hafta süresince kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamu oyuna duyurulur. Halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarımızda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gerekli kurallar öğretilir.

4 KÜTÜPHANENİN TARİHÇESİ
Kütüphanenin tarihçesi bugünkü gibi basılı kitapların bulunmadığı çok eski zamanlara dayanır. Yazının bulunduğu tarih olarak tahmin edilen İÖ 3500'de insanlar olup bitenleri sonraki kuşaklar öğrensin diye bir yere kaydetmeye çalışmışlar, başlangıçta düşüncelerini taşınması kolay olmayan taşlara ya da duvarlara yazmışlardı 

5 Mezopotamya'da (Irak'ın güneyi) yaşamış olan Sümerler, bir yazı sistemi geliştirerek kil tabletler üzerine kayıtlar tutmuşlardı. Bu tabletler kolayca kırılıyor ve yok oluyordu. Bu yüzden bunları toplamak ve korumak gerekti. Arkeologlar, Sümerlilerin İÖ 2700'de tabletleri tapınaklarda, kütüphanelerde sakladıklarını saptadılar. Asur Kralı Asurbanipal in İÖ 7. yüzyılda Ninova da yaptırmış oldu.

6 Ortaçağda üç önemli ulusal kütüphane kuruldu.
Bunlar Paris'teki Ulusal Kitaplık, Roma'daki Vatikan Kütüphanesi ve Londra da ki British Museum Kütüphanesi'dir.

7 Fransa'daki, geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan Ulusal Kitaplık Avrupa'nın en eski ulusal kütüphanesidir. 18. yüzyıl sonlarına doğru kitapların para karşılığında ödünç verildiği abone kütüphaneleri açıldı. 19. yüzyılda İngiliz Parlamentosu'nda ilk Halk Kütüphaneleri Yasası kabul edildi. Kütüphane hizmeti, giderleri vergilerden karşılanan bir devlet sorumluluğu oldu.

8 KÜTÜPHANE KURALLARI NEDİR?
1. Kütüphaneye ayakkabılar paspasa silinerek girilmelidir. 2. Palto, pardösü, manto v. b. vestiyere bırakılmalıdır. 3. Kimlik, ilgili memura istemeden teslim edilmelidir.

9 4. Kütüphaneden alınacak kitabın nasıl aranacağı bilinmiyorsa ilgili memurlardan sorulmalıdır. Açıklamaları, dikkatle dinlemelidir.  5. İstenen kitap için fış doldurulmalıdır. 6. Yerimize oturup kitabın gelmesi beklenmelidir.     

10 KİTAP EN YAKIN DOSTTUR

11 OKUMANIN YAŞI YOKTUR!!!

12

13 HER İNSANIN EVİNDE BİR KÜTÜPHANE OLMALI

14 AZRA BETÜL YILMAZ KÜBRA HANÇER
HAZIRLAYANLAR: AZRA BETÜL YILMAZ KÜBRA HANÇER


"KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI Mart Ayının Son Pazartesi Günü Başlayan Hafta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları