Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE ANLAM. 1. "Yol" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde "mecaz " anlamıyla kullanılmıştır? A) Bodrum' a deniz yolu ile gittik. B) Bizim köye asfalt.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE ANLAM. 1. "Yol" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde "mecaz " anlamıyla kullanılmıştır? A) Bodrum' a deniz yolu ile gittik. B) Bizim köye asfalt."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE ANLAM

2 1. "Yol" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde "mecaz " anlamıyla kullanılmıştır? A) Bodrum' a deniz yolu ile gittik. B) Bizim köye asfalt yol yapıldı. C) Bu yolda neler feda ettim. D) Bu yol bizim köye çıkar.

3 A,B ve D şıklarında yol sözcüğü gerçek anlamında kullanılırken, C seçeneğinde “uğrunda, bu uğurda” anlamında kullanılmıştır. CEVAP: C

4 2. Beslemek sözcüğü, aşağıdaki tümcelerin hangisinde, mecaz anlamda kullanılmış? A) Arkadaşım evinde kuş besliyor. B) Babam ailemizi besliyor. C) Kimseye karşı kin beslemiyorum. D) Balık beslemekten hoşlanıyorum.

5  Beslemek sözcüğü A,B ve D şıklarında gerçek anlamıyla kullanılırken C seçeneğinde “gütmek” anlamında kullanılmıştır. CEVAP: C

6 3. Aşağıdakilerin hangisinde mecazlı bir anlatım vardır? A) Ben en çok seni özleyeceğim. B) Kırlarda gezmek istiyorum. C) Tren istasyona gelince çok heyecanlandım. D) Ovanın yeşil sırtına uzanmış tüm hayvanlar.

7  D seçeneğinde “Ovanın sırtına uzanmış tüm hayvanlar” derken burada mecazlı bir anlatım vardır.

8 4. Yüzmek" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Her gün havuzda yüzüyorum. B) Kayıklar suda yüzüyor. C) Bolluk içinde yüzüyor D) Kasap koyunun derisini yüzüyor.

9  “Yüzmek” sözcüğü C seçeneğinde “Bulunmak” anlamında kullanılmıştır.Cevap: C

10  5. Aşağıdakilerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?  A) termometre B) sıra C) kantin  D) dolap

11  “Kantin” sözcüğü terim anlamlı değildir.Cevap:C

12  6. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?  A) O aliyi çok sever. B) Ayşe'nin babası Doktor olmuş. C) Sedayı rüyamda gördüm. D) Amasya'da fuar açılmış.

13  Diğer seçeneklerde özel isimlerin yazılışında yazım hatası vardır.Cevap:D

14  7. aşağıdaki sözcüklerin hangisinde deyim kullanılmıştır?  A) Eyvah,dolu yağıyor! B) Bu gece misafirliğe gidiyor. C) Köpek yiyecek arıyordu.  D) Arkadaşım çok sulu gözlüydü.

15  “Sulu gözlü olmak deyimdir.”Cevap:D

16  8. Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir?  A) Sakla samanı gelir zamanı. B) Komşu komşunun külüne muhtaçtır. C) İçi içine sığmamak.  D) At sahibine göre kişner.

17  “İçi içine sığmamak “ atasözü değil deyimdir.

18  9. “Kendine acındırıcı tavır takınmak” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir?  A) Boy göstermek  B) Boyun bükmek  C) Boyun eğmek  D) Boyunun ölçüsünü almak

19  “Boyun bükmek” deyimi doğru cevaptır. CEVAP:B

20  10. Hangi sözcüğün anlamdaşı yoktur?  A) Kara  B) Kılavuz  C) Kızmak  D) Uzun

21  “Uzun” sözcüğünün anlamdaşı yoktur.CEVAP:D

22  11.”Tuzlu” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmamıştır?  A) Bu kuyunun suyu çok tuzlu.  B) Karadeniz Akdeniz’e göre daha tuzlu.  C) Bu yemek çok tuzlu yenmiyor.  D) Sebze ve meyvelerin fiyatları çok tuzlu.

23  “Tuzlu” sözcüğü A,B ve C seçeneklerinde gerçek anlamında kullanılmıştır.CEVAP:D

24  12. Hangi sözcüğün karşıtı yoktur?  A)Bakmak  B)Düşmek  C)Gülmek  D)Vermek

25  B,C ve D seçeneklerinin karşıt anlamı vardır.CEVAP:A

26  13. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur?  A) Yüz  B) Ak  C) Kır  D) Dev

27  “Dev” sözcüğünün eş seslisi yoktur. CEVAP:D

28  14. İyi olmak …., …. olan adaletli olmaktır.  Bu cümlede boş bırakılan yerlere, hangi seçenekteki kelimeler getirilebilir?  A)zordur – elimizde  B)kolaydır – zor  C)gerekmez - önemli  D)önemsizdir – gereksiz

29  “Kolaydır-zor” kelimeleri gelmelidir.CEVAP:B

30  15. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi terim değildir?  A) Pergel olmadan bunu çizemezsiniz.  B) Kardeşim oyunun ikinci perdesinde dışarı çıkmıştı.  C) Nota bilgisi olmadan şarkı söylenir mi?  D) Türklerin köklü bir tarihi vardır.

31  “Köklü” sözcüğü terim anlamlı kullanılmamıştır.CEVAP:D


"SÖZCÜKTE ANLAM. 1. "Yol" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde "mecaz " anlamıyla kullanılmıştır? A) Bodrum' a deniz yolu ile gittik. B) Bizim köye asfalt." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları