Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www"— Sunum transkripti:

1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü

2 ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE SIK GÖRÜLEN VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİKLERİ

3 AMAÇ Çocukluk çağında sık görülen vitamin (D vitamini) ve mineral (demir ve iyot) eksiklikleri konusunda bilgi kazandırmak

4 HEDEFLER-1 Kansızlığın oluş nedenlerini açıklayabilme
Kansızlıktan nasıl korunulabileceğini söyleyebilme Kansızlığın belirtilerini söyleyebilme D vitamini yetersizliğinin belirtilerini söyleyebilme

5 HEDEFLER-2 İyot yetersizliğinde hangi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini söyleyebilme D vitamini yetersizliği hastalıklarına yakalanmamak için neler yapılabileceğini söyleyebilme İyot yetersizliği hastalıklarından korunmak için neler yapılabileceğini söyleyebilme

6 DEMİR YETERSİZLİĞİNE BAĞLI KANSIZLIK

7 DEMİR YETERSİZLİĞİNE BAĞLI KANSIZLIK-1
Kansızlık, çocukluk çağında sık görülen hastalıklardandır. Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini, okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Sıklıkla beslenme yetersizliği ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişir.

8 DEMİR YETERSİZLİĞİNE BAĞLI KANSIZLIK-2
Kansızlık, kandaki hemoglobin miktarının azalması olarak tanımlanabilir. Hemoglobin ise, besinlerle aldığımız demir ve proteinlerin birleşmesinden meydana gelen ve kandaki oksijeni dokulara taşıyan bir maddedir.

9 DEMİR YETERSİZLİĞİNE BAĞLI KANSIZLIK-3
Yeterli ve dengeli beslenmeyen, demirden zengin gıdaları almayan çocuklarda kansızlık sık görülür. Bu kansızlık çeşidine “demir yetersizliğine bağlı kansızlık” denir.

10 KANSIZLIK BELİRTİLERİ-1
Göz kapaklarının içi, ayak tabanı ve dudaklarda solukluk Yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması İştahsızlık, kilo alamama, kilo kaybı Çarpıntı, nefes darlığı Kil ve toprak yeme

11 KANSIZLIK BELİRTİLERİ-2
Büyüme ve gelişme geriliği Dil gelişiminde bozukluk Okul başarısızlığı Dikkat eksikliği, huysuzluk Enfeksiyonlara karşı dirençte azalma

12 ÇOCUKLARI KANSIZLIKTAN KORUMAK İÇİN-1
Bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmeleri sağlanmalıdır. 6. Aydan sonra, özellikle demirden zengin ve uygun besinlere başlanılmalıdır. Uygun besinlerle birlikte iki yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir.

13 ÇOCUKLARI KANSIZLIKTAN KORUMAK İÇİN-2
Demirin vücuda emilmesinde C vitamininin rolü büyük olduğundan günlük tüketimde C vitamininden zengin besinler yeterli miktarda bulunmalıdır. Demir emilimini olumsuz yönde etkilediği için özellikle bebeklik ve çocukluk dönemi beslenmesinde çay ve kahve hiçbir zaman yer almamalıdır.

14 ÇOCUKLARI KANSIZLIKTAN KORUMAK İÇİN-3
Maya, demir yönünden zengin olduğu için mayalanmış ekmekler tercih edilmeli, çörek pasta gibi ürünlerde de kimyasal kabartıcılar yerine maya kullanılmalıdır. Temizlik kurallarına uyularak bağırsak parazitlerinin oluşumu önlenmelidir. Demir eksikliğinin önlenmesi için doktorun önerisi ile demir damlaları kullanılmalıdır. ( 4. Aydan sonra günde 10 damla )

15 D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ
RAŞİTİZM

16 RAŞİTİZM-1 Çocukluk çağında sık görülen bir hastalıktır. D vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkar. D vitamini kemik dokusunda kalsiyumun birikmesini, kemiklerin güçlü ve sağlam olmasını sağlayan bir maddedir. Çocuğun kanında D vitamini yetersizse kalsiyum bağırsaklardan emilemez.

17 RAŞİTİZM-2 İnsan derisi güneş ışığının etkisiyle D vitamini yapar. Eğer güneş ışığı insan derisine değmiyorsa D vitamini yapılamaz. Hastalık süt çocuğu çağında başlar, kemiklerde şekil bozukluklarına neden olur.

18 GENEL BELİRTİLER-1 Sebepsiz ağlar. Huzursuzdur. Kasılma görülebilir.
Bebeğin başının arka kısmı çok terler. Kafa kemikleri yeterince sertleşmemiş olduğundan yumuşaktır. Bıngıldakları geç kapanır.

19 GENEL BELİRTİLER-2 Göğüs öne doğru çıkık ya da içe çöküktür.
Oturma ve yürümeye başlama zamanları gecikebilir. Yürümeye başlayan çocuklarda bazen ayaklar içe dönük, dizler açıkta ya da bacakların dizden aşağı kısımları dışa dönük görünümde olabilir. Kamburluk, bel kemiği eğriliği gibi kas zayıflığından oluşan durumlar gözlenebilir. Kabızlık olabilir. Akciğer enfeksiyonlarına sık yakalanabilir.

20 VİTAMİN D YETERSİZLİĞİNİN GELİŞMESİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER-1
Çocuğun güneşten yeterince yararlanmasını sağlayınız. Bebeğin kol ve bacaklarını açarak başında şapka ile dk. güneşlendiriniz. Güneş ışınlarının dik geldiği saatleri arasında güneşlendirmeyiniz.

21 VİTAMİN D DAMLALARI SAĞLIK OCAKLARINDAN TEMİN EDİLEBİLİR
VİTAMİN D YETERSİZLİĞİNİN GELİŞMESİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER-2 Kalsiyumdan zengin (beyaz peynir, yoğurt, süt, ayran gibi) besinler her gün yeterli miktarda alınmalıdır. Bebeklere ilk bir yıl her gün, sağlık personelinin önerdiği miktarda düzenli olarak D vitamini şurubu veya damlası da verilmelidir. VİTAMİN D DAMLALARI SAĞLIK OCAKLARINDAN TEMİN EDİLEBİLİR

22 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI

23 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI-1
İyot ; insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için mutlaka gerekli olan bir maddedir. Besinlerle yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülür. İyot yetersizliği sonucunda tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmakta, boy uzaması durmakta ve zihinsel işlevler gerilemektedir.

24 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI-2
Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği; Zekâ düzeyinde önemli ölçüde düşme Çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma Algılama güçlüğü Okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır.

25 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI-3
İyot eksikliğinin en tehlikeli ve geri dönüşü olmayan bulguları gebelik ve bebeğin ilk doğduğu dönemlerde görülmektedir. Bunun için annenin iyot düzeninin yeterli olması çok önemlidir.

26 ANNE KARNINDA VE BEBEKLİKTE İYOT YETERSİZ İSE
Düşük Ölü doğum Düşük doğum ağırlıklı bebek Sağırlık Dilsizlik Cücelik Zeka geriliği Doğuştan sakatlıklar

27 ÇOCUKLUK VE GENÇLİKTE İYOT YETERSİZ İSE
Kısa boyluluk Zihnin yetersiz çalışması Algılama ve öğrenmede yetersizlik Guatr

28 GUATR VE ZEKA ZERİLİĞİ-1
İyot yetersizliği hastalıklarının başında, en çok bilinen ve görülebilen guatr gelmektedir. En ciddi olan, bilinmeyen ve gözle görülemeyen sorun ise; beyin özrü ve zekâ geriliğidir.

29 GUATR VE ZEKA ZERİLİĞİ-2
Bu hastalıkların tedavi edilmesinden çok, oluşmadan önlenmesi daha önemli ve kolaydır. Beyin özrü ve önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedenlerinden biri olan bu hastalığın, erken tespiti için doğumdan sonraki 5-7. günlerde tüm bebeklerin topuğundan kan alınarak tarama testi yapılması gerekir.

30 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER-1
İyot, yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınır. Ancak, Türkiye’de toprak erozyonu, sel baskınları vb. nedenlerle su ve toprakta yeterince iyot bulunmamaktadır. Dolayısıyla toprakta yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot alınamamaktadır.

31 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER-2
Bu nedenle bireylerin günlük iyot ihtiyacının karşılanması için tuzun iyotla zenginleştirilmesi yoluna gidilmiştir. Evinize aldığınız tuzun iyotlu olmasına dikkat ediniz.

32 İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER-3
Satın aldığınız iyotlu tuzun iyot içeriğinin korunması için tuzu; Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda koruyunuz. Serin ve kuru yerde saklayınız. Güneş ışığından uzak tutunuz. Eğer tuzu kendi torbasında saklayacaksanız naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutunuz. Yemeklere tuzu, ocaktan inmeden hemen önce ekleyiniz.

33


"T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları