Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla"— Sunum transkripti:

1 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
KEVSER SURESİ

2 اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿١
KEVSER SURESİ اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿١ 1 GERÇEK şu ki, Biziz sana her hayrı cömertçe bahşeden: فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ﴿٢ 2 O halde namazı da, kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et! اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَرُ ﴿٣ 3 Bir başka gerçek de şu ki; (hayırdan) tamamen kesilip kopmuştur senden nefret eden.

3 KEVSER SURESİ Nuzul Sıra 15 Ayet Sayısı 3 Nuzul Yılı 2 Mushaf Sıra
SURENİN KİMLİĞİ KEVSER SURESİ Nuzul Sıra 15 Ayet Sayısı 3 Nuzul Yılı 2 Mushaf Sıra

4 NÜZUL YERİ

5

6 KEVSER SURESİ KONUSU Motivasyon.
Nübüvvet ağır bir sorumluluktur. Aynı zamanda büyük bir hayırdır. Bunu verene şükretmek lazımdır. Şükrün en büyüğü ibadeti O’na tahsis etmektir.

7 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
KEVSER SURESİ

8 KEVSER SURESİ اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿١
1 GERÇEK şu ki, Biziz sana her hayrı cömertçe bahşeden. El-Kevser; çok hayır manasına gelir. Kevser; Hz Peygambere tahsis edilen ‘’bir çok (kesir) nimete’’ verilen isimdir. Bu nimetlerin en belirgin olanları; Kur’an Nübüvvet Hikmet’tir. Vahiy ve onun ayrılmaz bir parçası olan nübüvvet, bir başına “çok hayır”dır.

9 KEVSER SURESİ اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿١
1 GERÇEK şu ki, Biziz sana her hayrı cömertçe bahşeden. Kevserin Verilmesi Ne Demektir? Kevser; Bolluk, çokluk, bereket, Vahiy, bilgi, hikmet,iyilik, Hem bu dünyada hem de Ahrette onurlu, şerefli olmak, İyi fiiller işlemek, Bütün canlı varlıklara karşı şefkatli davranmak, Tüm bu manalara bakıldığında; ‘’Sana Kevser’i Biz Vereceğiz’’ şeklinde tercüme tercih edilebilir.

10 KEVSER SURESİ اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿١
1 GERÇEK şu ki, Biziz sana her hayrı cömertçe bahşeden. Bu manada; Mekke’nin sıkıntılı ve zor ortamından Medine’nin daha rahat ve huzurlu ortamı, islam’ın insanlığa kazandırdıkları bu manada Kevser’dir. Peygamberlik öncesine göre Peygamberlik dönemi bir Kevserdir. Peygamberliğin Medine dönemi, Mekke dönemine göre bir Kevserdir. Ahiret hayatının güzel olacağı müjdesi, dünya hayatına göre Kevserdir.

11 KEVSER SURESİ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ﴿٢
2 O halde namazı da, kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et! Burada namaz kılma ve kurban kesme emredilmemektedir. Vahyin ilk günlerinden beri zaten kılınmakta olan namazı ve Hz. İbrahim’den beri kesilmekte olan kurbanı Allah’a has kılma, O’na tahsis etme emredilmektedir.

12 KEVSER SURESİ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ﴿٢
2 O halde namazı da, kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et! Burada; Namaz (Salat) ve Kurban (Nahr) emrinin sadece ve sadece Yüce Allah’ın rızasına uygun olarak şekillendirilmesinin önemine dikkat çekilmektedir.

13 KEVSER SURESİ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ﴿٢
2 O halde namazı da, kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et! Benim Kevserim Nedir? Zaman; Namaz kılarak zamanı ebedileştiriyorum. Bedenim; (hayatımı ibadete dönüştürerek) dünyanın süslerini kurban ederek Allah’a yaklaşıyorum. Demek ki, bana verilen her şey kevserdir (Hayır’dır). Hz Muhammed’e tabi olmak kevserdir.

14 KEVSER SURESİ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ﴿٢
2 O halde namazı da, kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et! Sözün Özü ;Allah her türlü nimeti verdi. Önce yarattı. Sonra varlık içinde canlı kıldı. Canlıların en önemlisi olan İnsan kıldı. Akıl verdi Vicdan verdi Kur’an verdi, Bütün bunlar kevserdir (Hayır’dır). Siz de tüm mesainizi O’nun için harcayarak bu (Kevserlerden) hayırlardan nasiplenin.

15 KEVSER SURESİ اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَرُ ﴿٣
3 Bir başka gerçek de şu ki; (hayırdan) tamamen kesilip kopmuştur senden nefret eden. el-Ebter, ilk âyetteki el-kevser’in karşıtı bir vurguya sahiptir. el-Kevser “çok hayır” mânasını taşıdığı için, el-ebter de “hayrın kaynağından tümüyle kopup kesilen” mânası taşır.

16 KEVSER SURESİ اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَرُ ﴿٣
3 Bir başka gerçek de şu ki; (hayırdan) tamamen kesilip kopmuştur senden nefret eden. Bir adam Peygamberden nefret ediyorsa; o kişi Allah’tan kopar, Kur’an’dan kopar Vahiy’den kopar, Hikmetten, hakikatten kopar, İbadetten kulluktan kopar, Cennetten kopar. Kısacası hayırların hiçbirinden nasibini alamaz.

17 KEVSER SURESİ اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَرُ ﴿٣
3 Bir başka gerçek de şu ki; (hayırdan) tamamen kesilip kopmuştur senden nefret eden. Kevser’le (Çok Nimetle) Buluşmanın Yolu; Çok fedakarlık yapmaktır. Yani; Bedeni anlamda ibadetlerini ve tevhid içerikli eylemleri yerine getirmek, Sunacağı sunakların adresini veya niyetini doğru belirlemek, Kalpte ve gönülde sağlam istikameti olmak, Davranışta zikzaklar çizmemek, Dosdoğru yolda bulunmanın huzurunu yaşamak.


"Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları