Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BDEM 105 İNTERNET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BDEM 105 İNTERNET."— Sunum transkripti:

1 BDEM 105 İNTERNET

2 İnternet Nedir? İnternet dünya üzerindeki milyonlarca bilgisayarın birbirine bağlı olduğu bilgisayar ağıdır. İnternet İle Neler Yapılabilir? İstediğiniz bilgilere 24 saat ulaşabileceğiniz bir kütüphane 24 saat sipariş verebileceğiniz dev bir alışveriş merkezi 24 saat konuşabileceğiniz milyonlarca insan Yüzlerce oyun, müzik,film içeren bir eğlence merkezi Her türlü yazışmanızı yapabileceğiniz ve postalayabileceğiniz dev bir postane

3 İnternete Bağlanmak İçin Gereken Donanımlar
Modem Modulator/Demodulator kelimesinin kısaltılmış halidir. Telefon Hattı Analog veya dijital telefon hattı İntenet Servis Sağlayıcı (İSS) Bilgisayar kullanıcılarını internete bağlayan şirket ya da kuruma verilen addır.

4 WWW (World Wide Web) Nedir?
İnternetteki bir çok bilgi www formatındaki bilgilerden oluşur. WWW elimizdeki yazı, resim, grafik, müzik, video veya animasyon gibi bilgileri uygun bir şekilde bir araya getirip, tek bir yere koyup, isteyenlerin ziyaret etmesini sağlayan bir formatdır. Web sayfalarına bağlanmak için İntenet Explorer, Netscape Navigator gibi browserlere ihtiyaç duyarız.

5 WWW (World Wide Web) Nedir?
İnternet adreslerindeki kısaltmaların farklı anlamları vardır. Örneğin: , .gov Hükümet kuruluşları .edu Eğitim kuruluşları .org Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar .com Ticari kuruluşlar .mil Askeri Kuruluşlar .net Ağ (Network) servis sunucuları

6 WWW (World Wide Web) Nedir?
Alan adı, Internet’e bilgi sunan bir bilgisayarın veya hizmetin adıdır. Bir alan adının sonunda tr,uk,au gibi ülke kodları yoksa o alan adı büyük olasılıkla ABD’deki bir bilgisayarda yer alıyor demektir, ancak bu bir zorunluluk değildir. Alan adı Ülke Kodu Alan türü

7 İnternet’te Kullanılan Bazı Ülke Kodları
Ülke Adı Türkiye İngiltere Kanada Almanya Japonya Fransa Avustralya İtalya Amerika Kodu tr uk ca de jp fr au it us

8 FTP (File Transfer Protocol) Nedir?
İnternet üzerinden dosya alma ve gönderme işlemidir. Bu sitelerin adresleri çoğunlukla ftp ile başlar. FTP’nin açılım file transfer protocal yani Dosya Tranfer Protokolü’dür. Web sayfalarından dosya indirmedeki farkı; Çoğu FTP sunucusu hat kesintisi gibi durumlarda yarıda kalan dosyaları kaldığı yerden indirme özelliğine sahiptir. Daha hızlı dosya indirmeye izin verir. Çift yönlü olduğundan dolayı kullanıcınında FTP sunucularına dosya iletmesini sağlar.

9 Kullanıcı numarası (adı)
E-Posta E-Posta (Elektronik Posta) mektuplaşma, haberleşme gibi işlemlerin internetteki adıdır. E-posta adresi iki kısımdan oluşur: Kullanıcı numarası (adı) Sistem adresi

10 Haber Grubu Haber Grubu (news group), binlerce konuda online (çevrim içi) olarak yapılan tartışmalardır. Haber grupları e-posta gibi çalışır ama arada bazı farklılıklar vardır; Haber mesajları size özel değildir, haber grubu adı verilen alanlara kullanıcılar tarafından gönderilir; siz bu alanları takip edersiniz ve o gruptaki mesajların tümünü okuyabilir ve cevap yazabilirsiniz.

11 Dolaşma Bağlantısı Dolaşma Bağlantısı, İnternet’te bir başka sayfa ya da yere (URL) giden bir yoldur. Her web sayfasının “Uniform Resource Locator”, (URL) adresi vardır. Bu adres, her Web sayfası açıldığında explorer penceresinin altında yazar. Bir URL “ gibi harf, noktalama ve kesme işaretlerinden meydana gelen dizilerdir. Adresler sayı da içerebilir.

12 IP Adresi İnternet’te her bilgisayarın bir IP (internet protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi noktalarla arılmış 4 farklı sayı dizisinden meydana gelir. ( ) IP adresleri dinamik ya da sabit olabilir.

13 Freeware-Shareware Internette bulunan bedava programların kullanım şekilleri farklı kategorilere ayrılabilir. Örneğin bazı programcıların veya yazılım firmalarının herkes kullansın diye yazıp ücretsiz dağıttığı, tam sürüm programlara Freeware denir. Belirli bir süre (15,30 gün) kullanım izni olan programlara Shareware adı verilir.Bunların bzıları bu süre bitiminde kullanılamaz hale gelir. Shareware ile çok benzer olan, ancak kaydetme gibi birçok özelliği kısıtlanmış programlara Demo programı adı verilir.

14 Video Konferans Ses kartınız, mikrofonunuz ve web kameranız varsa, bazı programlarla internet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme yapabilirsiniz. Bu tür yazılımlara Video Konferans Yazılımı adı verilir.

15 Çevirmeli (Dial-Up) Bağlantı
İnternet bağlantılarının en basiti ve en ekonomik olanıdır. Bu tür bağlantılar için bir adet modem ve telefon hattına ihtiyaç duyulur. İnternete bağlanma hızı 56Kbps’e kadar çıkabilir.

16 Intanet Intranet (kurumsal dial-up erişimi), az sayıda kullanıcısı olan ve yoğun veri trafiği olmayan orta ölçekli kurumların kullabileceği bir ağ sistemidir. Bir veya iki telefon hattıyla gerçekleştirilebilen bu bağlantıda, her bağlantıda kullanıcıya ayni IP adresi atanır. Bağlantının kurum içi ağdaki tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilmesi için “IP Shareer” adı verilen cihazlar kullanılır.

17 Kablo İnternet Kablo internet kablolu televizyon alt yapısını kullanarak internete bağlanan bir geniş bant alt yapısıdır. Geniş bant bağlantıları 256KB/s veya daha üksek hızdadır. Kablo modemleri eşzamanlı olarak, televizyon izlenmesini engellemeyen özel bir frekans kullanırlar. Kablo üzerindeki yayın bandının bir kısmının veri transferine ayrılması ile elde edilen kablo internet erişimi için özel kablo modemler gerekmektedir.

18 ISDN ISDN (Integrated Services Digital Network), ses görüntü ve veriyi normal telefon hatlarının üzerinden göndermek için programlanmış uluslararası bir iletişim standardıdır. ISDN standardı, telefon hatları üzerinden 64Kbps veri transfer hızını destekler. ISDN için ayrı bir hata ihtiyacınız vardır, bu hattı çektiğinizde iki hattınız olur birini veri diğerini ses transferi için kullanabilir ya da ikisini birleştirip 128Kbps veri transfer hızına erişebilirsiniz.

19 DSL DSL (Digital Subscriber Line, Dijital Abone Hattı), mevcut bakır telefon hatları yoluyla internet’e bağlanan bir geniş bant bağlantısıdır. DSL hizmetinin hızı 10MB/s’ye kadar çıkabilir. XDSL teknolojisi değişik hızlarda gelir; IDSL, SDSL, HDSL, HDSL2, ADSL, ADSLII, RADSL, VDSL.

20 ADSL ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line), mevcut telefon altyapısında kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletimini sağlayan bir erişim teknolojisidir. ADSL Nasıl Çalışır? Telefon hattının her ucuna ADSL modem eklenerek 3 bilgi kanalı oluşturulur: Alış (download), gönderiş (upload) ve POTS (Plain old telephone service, düz eski telefon sistemi). POTS, ADSL ortamı üzerinden ses iletimi için kullanılır. Böylece internete bağlı iken aynı anda telefon konuşması yapılabilir.

21 ADSL Sistem asimetrik olarak çalıştığından download ve upload hızları farklıdır. ADSL, hat uzunluğu, hatta kullanılan bakır kablonun çapı, hattın kapasitesi, servis sağlayıcının hızı, ve kullanılan modem tipine göre 8Mbps download, 1Mbps upload hızına ulaşılabilir. Türkiyede verilen ADSL hizmetinde sadece 2Mbps hızına ulaşılabilmektedir.

22 ADSL’in Avantajları ADSL’in Dezavantajları
Tek telefon hattı üzerinden aynı anda internet, ses ve faks özelliği Kesintisiz yüksek hızlı internet erişimi Yeni bir alt yapıya gerek duymadan mevcut telefon hattı üzerinden yüksek hızda iletişim sağlanması. ADSL’in Dezavantajları Bulunduğunuz bölgede ADSL hizmetinin veriliyor olması Bulunduğunuz nokta ile lokal santraliniz arasındaki mesafe 0 ile 4 km arasında olmalıdır. (Türkiye şartlarında)

23 ADSL Uygulamaları İstediğiniz an video hizmeti: Bir video ortamına istenildiği anda erişme ve izleme Video konferans: Görüntülü telefon ve video konferans hizmetleri. E-iş: Çalışanların işyerlerinden yaptıkları işleri evlerinden yapmalarını sağlar. E-eğitim: uzaktan eğitim imkanı Etkileşimli şebeke oyunları (interactive network games): Çok kişiyle oynanan bilgisayar oyunlarının oynanmasını sağlar. TV ve ses yayınları: Canlı TV yyına yapmak ve CD kalitesinde canlı müzik dinlemek Web TV: Gerçek görüntü iletimi sağlanır E-ticaret: Güvenliği yüksek olduğundan geniş kitlelere hitap eder.

24 Kablosuz Bağlantı Kablosuz bağlantı, internet yoluyla bilgisayarınıza bağlanmak için kablo veya diğer fiziksel yolları kullanmayan bir bağlantı tipidir. Uydu veya radyo frekanslarını kullanarak veri küçük paketlere bölünür ve bilgisayarınız ve radyo alıcılarınız arasında ilietilir. Hızı 10Mbps’a kadar çıkabilir.

25 Leased Line Leased Line (Kiralık Hatlar), günün 24 saati kesintisiz internet erişimi sağlar. Mevcut telefon hatlarını kullanmadığından, daha sağlıklı ve hızlı bağlantı gerçekleştirebilir. Erişim telefonlarının meşgul çalması, hattan düşme ve düşük hızlarda bağlanma gibi problemler yaşanmaz.

26 ADSL DİAL-UP-ISDN LEASED LİNE KABLO Açıklama
Asimetrik sayısal abone hattı üzerinden internet hizmeti Sayısal ağ üzerinden Internet hizmeti Aboneye kiralanmış özel devre üzerinden internete erişim hizmeti Kablo TV şebekesinden internete erişim hizmeti Bağlantı Şekli Sürekli Bağlantı Çevirmeli Bağlantı Statik IP Olabilir Var WEB, Mail Hostig için uygunluğu En az 256k download, 64k upload bağlantı hızı için uygun. Hızı artırılabilir. En fazla 128kb/s bağlantı yapılabilir. Uygun değil. En az 128kb/s bağlantı hızı için uygun. Hızı artırılabilir. Uygundur, fakat Firewall ile güvenlik sağlanmalıdır.

27 İnternete telefon hattıyla bağlanmak için;
Telefon hattınız, modeminiz ve internet sağlayıcılarından birine aboneliğiniz var ise ilk olarak çevirmeli bir bağlantı oluşturmalısınız.

28 Star Control Panel Network and Internet Connections Network Connections

29 “Create a New Connections” seçeneğini seçin

30 “Next” Düğmesini tıklayın

31 “Connect to the Internet” seçeneğini seçip “Next” düğmesini tıklayın

32 “Setu my connection manually” seçeneğini seçip “Next” düğmesini tıklayın

33 “Connect using a dial-up modem” seçeneğini seçip “Next” düğmesini tıklayın

34 İnternet servis sağlayıcınızın adını yazıp Next tuşuna basın.
İnternet servis sağlayıcınızın size verdiği telefon numarasını girip Next tuşuna basın Aşağıdaki pencere karşınıza geldiğinde İnternet servis sağlayıcınızın size verdiği kullanıcı adını ve şifrenizi girin ve Next seçeneğini seçin.

35 Karşınıza gelen pencereden “Finish” seçeneğini seçin, eğer kısayol oluşturmak isterseniz burdan “ Add a shortcut to this connection to my desktop” seçeneğini seçin

36 Masa üzerindeki kısayol simgesini çift tıklayarak, şifrenizi girip “Dial” tuşuna basarak internete bağlanabilirsiniz.


"BDEM 105 İNTERNET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları