Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY 3003110031
NANOTEKNOLOJİ HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY

2 NANOTEKNOLOJİ NEDİR? 10-9 m = 1 nm “Milyarda bir” ...
“Milyarda bir ölçekte çalışarak (0,1 – 100 nm) ürünlerde ve tekniklerde yenilik yaratmak ve yeni ürünler ve teknikler geliştirmektir”

3 NANOTEKNOLOJİNİN ÖNCÜSÜ
Nanoteknolojinin öncüsü Richard P. Feynman’dır.1959 yılında Kalifornia Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı ‘’aşağıda bir sürü yer var’’ adlı konuşmasında minyatürleşmenin geleceğinden bahsedip maddenin atomik katmanda işlenebilmesi olasılığından bahsetmiş böylece nanoteknoloji fikrini ortaya atmıştır.

4 Microteknoloji “Mikro Dünya” Nanoteknoloji “Nano Dünya” Karınca ~ 5 mm
Mikrodalga Saç ~ mm 0.1 mm 100 mm 10-4 m Microteknoloji “Mikro Dünya” Kırmızı Kan Hücresi (~7-8 mm) 0.01 mm 10 mm 10-5 m Kızılötesi 10-6 m 1 mm Görünür Grip Virüsü (~ 100 nm) 0.1 mm 100 nm 10-7 m Morötesi Nanoteknoloji “Nano Dünya” Altın parçacığı (13-50 nm) 0.01 mm 10 nm 10-8 m 10-9 m DNA ~2 – 0,5 nm (çap) 1 nm x-ray 10-10 m 0.1 nm

5 NANOTEKNOLOJİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Gelişen sanayi , artan nüfus dünyamızda bulunan hammaddelerin hızla tükenmesine ve bir çok canlı türünün yok olmasına neden olmaktadır.Nanoteknolojik gelişmeler ile bir çok hastalığın tedavisi bulunabileceği , kirlenen kaynaklarımızın temizlenebileceği ve doğaya verilen zararın minimuma indirilebileceği ve buna benzer bizim yaşam standartlarımızı arttıran ve doğayı ve çevreyi koruyan birçok yeniliğin gerçekleştirilebileceği kanıtlanmıştır. Geleceğin H ile çalışan arabaları

6 NANOELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR
Elektronik araçların nanometre ölçeklerinde elde edilmesi ile halen kullanılan sistemlerinin işlem güçleri ve kapasiteleri bir kaç kat artacaktır. nano teknolojilerin kullanım alanlarından biri olarak öneri edilen quantum bilgisayarların geliştirilmesi ile günümüzün en modern bilgisayarları olan pentium bilgisayarlar ile kıyaslanamayacak seviyelerde işlem gücü elde etmek olası olacaktır. bunlara ek olarak elektronik araçlar için geliştirilen sensör, gösterge sistemleri ve sinyal iletimi alanlarında ciddi ilerlemeler kaydedilecektir.

7 TIP VE SAĞLIK Nanoteknoloji yaşayan sistemlere moleküler seviyelerde müdahele etme imkanı yaratabilir. Yaşayan organizmalar ile etkileşime geçebilecek boyutlarda araçlar üretilmesi ile bir çok yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi mümkündür. Yalnızca hastalığın bulunduğu ve veya yayıldığı bölgelere saldırarak ilaç veren makineler, insan vücudu içerisinde hareket edilmesine imkan sağlayan teşhis araçları, nano-teknolojinin tıp ve sağlık sektörü üstündeki potansiyel uygulamaları olarak gösterilebilir.

8 HAVACILIK VE UZAY ARAŞTIRMALARI
Havacılık ve uzay araçları çok maliyetli teknolojilerdir. Bu araçların imalatı sırasında kullanılan malzemelerin ağırlığı maliyetlerin yüksekliğinde çok önemli bir yer tutar. Nanoteknoloji bu malzemelerin ağırlığının önemli ölçüde azaltılması ile maliyetlerin düşürülmesini sağlayabilir. Bundan başka çekme direnci çelikten kat kat yüksek nano tüpler sayesinde dünya yüzeyinden atmosfere kadar yükselebilecek yapılar inşa edilmesi potansiyel uygulama alanları içerisinde yer alabilir. Böylece uzay araştırma maliyetlerinin büyük bir kısmını meydana getiren fırlatma maliyetleri düşürülebilir. Çelikten 10 kat daha güçlü ve 6 kat daha hafif yapılar

9 ÇEVRE VE ENERJİ Nano malzemelerin ve nano kompozitlerin fosil yakıt endüstrilerinin verimliliğini geliştirme potansiyeli bulunmaktadır. Nano kompozitlerin yaygın olarak kullanılması ile daha yüksek verimliliğe sahip motorların ve dolayısı ile daha temiz, çevre dostu ulaşım sistemlerinin kurulması olası olacaktır.

10 BİOTEKNOLOJİ VE TARIM Tıp ve sağlık sektörlerinde uygulanabilecek teknolojilerin genişletilmesi ile bio teknoloji, ilaç ve tarım sektörleri de ürünlerinde bu teknolojileri uygulayacaktır. yeni ilaçlar, gübreler, daha besleyici ve hastalık direnci yüksek bitkiler veya hayvanlar bir çok üniversite ve özel sektör kuruluşun araştırma alanları içinde yer almaktadır. bu gün bile bitki ve hayvan genlerinin düzenlenmesi ile ortaya çıkartılmış olan bazı ticari ürünlere rastlamak olasıdır.

11


"HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları