Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NANOTEKNOLOJİ VE KANSER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NANOTEKNOLOJİ VE KANSER"— Sunum transkripti:

1 NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
NANOTEKNOLOJİ NEDİR? NANOTEKNOLOJİNİN İNSANLIĞA SUNACAĞI YARARLAR NANOTEKNOLOJİ VE TIP NANOTEKNOLOJİ VE KANSER KANSER TEŞHİSİ KANSER TEDAVİSİ KANSER İLAÇLARI

2 NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Nanoteknoloji doğadaki atomik dizilimi taklit etme ilkesine dayanmaktadır. Nanoteknoloji sayesinde atomlar veya molekülleri tek tek alınıp hassas şekilde birleştirerek her istenen ürün elde edilebilir.

3 NANOTEKNOLOJİNİN İNSANLIĞA SUNACAĞI YARARLAR
Kullanıldığı her alanda daha iyi ürünler elde etmeyi sağlayan nanoteknoloji, uzun vadede hayatımızın her alanında değişim sınırlarını zorlayacaktır. Nanoteknolojinin uzun vadede kullanılacağı alanlar şöyle sıralanabilir;

4 Daha yararlı malzemelerin üretilmesi ve mükemmel bir geri dönüşümün sağlanmasında
Yapay bağışıklık sistemini oluşturacak nanobot ordularının üretilmesi ve; moleküler düzeyde hücrelerin elde edilmesi Moleküler gıda senteziyle kıtlık ve açlığın önlenmesi ve daha birçok konuda çeşitli yararlar sağlayacaktır.

5 NANOTEKNOLOJİ VE TIP Nanoteknoloji birçok bilim dalını kapsamasına karşın tıp alanında oldukça çarpıcı gelişmelere imza atmıştır ve atacaktır. Nanoteknolojideki gelişmeler tıbbi görüntüleme ve ilaçların vücutta doğru yerlere sevk edilmesi konusunda yenilikler yaratmaktadır. Bunun dışında nanoteknoloji polimer bilimine katkıda bulunarak yerleştirilebilir nanoporus membranlar , biochipler ve birçok hastalığın teşhisi ve tedavisinde kullanılabilecek yeniliklere imza atmaktadır.

6 NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
Çağımızın en önemli hastalıklarından olan kanserin teşhisi ve tedavisinde günümüzde zaten kullanılmakta olan nanoteknolojik yöntemleri daha da ileriye götürmek ve yeni tedavi yöntemleri bulmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.

7 KANSER TEŞHİSİ Kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemlidir. Bundan dolayı nanoteknolojinin ilk amacı kanserin teşhis edilmesinde kolaylık sağlamaktır. Nanoparticle’lar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda kanserin daha kolay ve çabuk teşhis edilmesi sağlanmaktadır. Kullanılan yöntemin daha da geliştirilmesi için araştırmalar devem etmektedir.

8 KANSER TEDAVİSİ Nanoteknoloji sadece kanser hücrelerini bulmayı amaçlamamaktadır. Aynı zamanda kanser hücrelerini yok etmeye de çalışılmaktadır. Günümüzde çeşitli uygulamalarla cerrahi müdahale de bulunmadan tümörler yok edilebilmektedir. Nanoteknolojik araştırmalarla bu yöntemler geliştirilerek, cerrahi müdahale yapılmadan yada büyük acılar veren terapiler olmadan kanser hücrelerini yok etmeye çalışılmaktadır.

9 KANSER İLAÇLARI Nanoteknolojik araştırmalar yapılarak kanser ilaçlarının kullanımı, vücutta emilimi ve doğru yerlere transfer edilmesi için klasik ve uygulanmakta olan formüllere alternatifler üretmeye çalışılmaktadır. İnsan vücudunda ki hücreler biomateryallere yüzeyleri arasında ki etkileşime bağlı olarak yanıt verirler.Bu yanıtlar da ancak moleküler ve hücresel aktiviteler çok iyi bilinirse anlaşılabilir.

10 Günümüzde bilim adamları moleküler ve hücresel aktiviteleri nanoteknoloji yardımıyla incelenmekte ve elde edilen veriler doğrultusunda kanser ilaçlarının vücutta emilimini ve doğru bölgelere hızlı bir şekilde transferini sağlayarak kanserin daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesi için araştırmalar yapmaktadırlar.

11 KAYNAKLAR Shelton D. C. , Baş D. ,Samue A. W. , Gregory M. L. , Nanotechnological Applications In medicine ,Current Opinion In Biotechnology, 18, 26-30, 2007 Couvreur.P., Baş D., Adrieux K., Malvy C., Nanotechnology For Drug Delivery : Aplication To Cancer And Autoimmune Diseases, Progress In Solid State Chemistry, 34, , 2006


"NANOTEKNOLOJİ VE KANSER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları