Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını."— Sunum transkripti:

1 Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını sağlamak, çimlenme sürecinde beslenmek için besin gerekir. Besin desteği ya embriyonun çevresinde, bir besidokuda toplanır yada ‘çenek denilen özel tohum yapraklarında biriktirilir. Tohum, haftalarca, aylarca hatta yıllarca edilgen kalabilir. Gerekli koşulları bulduğunda, yaşam belirtileri gösterip, büyümeye başlar. Çimlenme sürecinde tohum suyu özümler ve embriyo hücreleri bölünmeye başlayınca, tohum kabuğu yada zarfı açılır. Önce kök sisteminin başlangıcı olan kökçükler sürerler ve toprakta aşağı doğru büyürler. Kökçüklerin gelişmesini, sap ve yaprakları üretecek olan sap taslağı (tomurcuk) izler.

2 Tohum yaprakları da içeren tohum kabuğu Aşağı doğru büyüyen ilk kökler Ayrık sap yaprağı

3 Bir fasulye tohumunun stolonu yalnızca karanlıkta ve nemli ortamlarda çimlenir. Önce tohumun derisi yarılır; bu yarıktan kök sistemi başlangıcı olankökçükler sürerler ve toprakta aşağıya doğru büyümeye başlar. Hemen aradan ilk sürgün belirir. Sürgün başlangıçta birbirinden ayrık duran çifte ucuyla, tohum yaprakları arasına gömülmüş gibi görünür. Büyüyünce bitkinin sapını ve yapraklarını üretecektir.

4 İlk gerçek yapraklar Işığa yönelip güçlenen sap yaprağı

5 Sürgün büyüyüp uzadıkça, toprak üstüne ışığa doğru yönelir ve güçlenir. Böylece, ilk gerçek yapraklar ortaya çıkar. Fasulye stolonunda tohum yaprakları gömülmüş gibi dururlar. Bu olay ‘ tuoprak altında çimlenme,2 olarak adlandırılır. Ayçiçeği gibi ‘toprak üstünde çimlenme’ özellikli bitkilerin tohum yaprakları, toprak altında açılarak yeşil renge dönüşür ve fide için beslenmeye başlar.

6 Açılmaya başlayan ilk genç yapraklar Çıkacak ilk çift yaprakla kuşatılmış uç tomurcuk

7 Çimlenme tamamlanınca, fasulyeler hızla büyürler. Tırmanıcı bir bitki olan fasulye, kalın bir sap geliştirmek yerine, öbür bitkilerden destek olarak yararlanır. Gerekli koşıullar sağlanmışsa, fasulye altı haftada ilk çiçeklerini verir. Tozlaşma ve döllenme sonrası bu çiçekler, içi tohum dolu uzun tohum zarflarını. Tohumlar zamanla kurur; böylece fasulye stolununun yaşam çevrimi süreci tamamlanır. http://www.fen dosyasi.com


"Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları