Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SPORDA ŞİDDET Prof. Dr. Yaşar SEVİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SPORDA ŞİDDET Prof. Dr. Yaşar SEVİM."— Sunum transkripti:

1 SPORDA ŞİDDET Prof. Dr. Yaşar SEVİM

2 ŞİDDET Şiddet; bir hareketin, bir gücün derecesini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Sporda şiddet ise, karşıt görüşlü olanları diyalog yoluyla inandırma veya uzlaştırma yerine, kaba kuvvet kullanarak sonucun değiştirilmesi eylemidir.

3 Sporda bireylerin şiddet içeren davranış göstermelerinin nedenleri
EĞİTİMSİZLİK AŞIRI ALKOL KULLANIMI ANTRENÖRLERİN OYUN VE OYUNCU DENETİMİNİ KAYBETMELERİ ÖNGÖRÜLEN GÖREVLERİN İSTENİLDİĞİ GİBİ BAŞARILAMAMASI Özetle ; sporda şiddet, genellikle bazı özel durum değişkenleri ile bağlantılı olarak performans sonucunun sosyo-psikolojik bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

4 Sportif erdemliğe ve etik davranışlara uygun hareket edilmesi
Sporda şiddeti önlemenin önceliği; Sportif erdemliğe ve etik davranışlara uygun hareket edilmesi Saha içerisinde şiddet ile saldırganlık içeren davranışlardan uzak durulması almalıdır.

5 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
1 Spor yöneticileri, kural bozucu davranışları gerektiği gibi ve tekrarlanmayacak biçimde cezalandırmalıdır.

6 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
2 Özellikle gençler düzeyinde, her katılımcının sportif erdem ve spor etiğini öğrendiği uygun bir eğitimden geçmeleri güvence altına alınmalıdır.

7 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
3 Spor tesislerinin gerekli alan ve emniyet genişliklerine sahip olması , gereksinmelerin spor dalına uygun modern ölçülerde olması sağlanmalıdır.

8 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
4 Spor medyası spor etiğini ve anlayışını ön plana çıkaracak davranış ve uygulamalar da bulunmalıdır.

9 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
5 Antrenörler başta olmak üzere sporla ilgili tüm birim ve bireyler sporda şiddet ve saldırganlık konusunda bilgilendirmeli eğitilmelidir.

10 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
6 Antrenörler, sporcularını sportmence davranmaları için teşvik etmeli, spor etiği dışı davrananları uyarmalı ve cezalandırmalıdır.

11 SPORCULARIN ŞİDDETTEN UZAK TUTULMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
7 Sporcular, saldırganlığa yönelen davranış eğilimlerini azaltmakta kendilerine yardım etmeyi amaçlayan programlara katılmalı ve şiddet ile ilgili konularda her zaman bilgilendirilmeli ve eğitilmelidirler.

12 SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAZI ÖNERİLER
Olayların meydana gelmemesi için saldırganlık ve şiddeti doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması gereklidir.

13 SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAZI ÖNERİLER
Taraftar temsilcileri, sosyal rol liderlik gereği büyük öneme sahip kişilerdir. Her isteyenin (amigo) olarak görev yapmaması sağlanmalıdır. Bu temsilciler bir eğitimden geçirildikten sonra görev almalıdır. Saldırgan davranışlarda bulunanların saptanarak gerekli cezayı alması sağlanmalıdır.

14 SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAZI ÖNERİLER
Gerek girişlerde gerekse spor alanı içinde sağlıklı fiziksel koşullar oluşturulmalıdır. Beklenmedik bir olayda spor tesisinin çok çabuk boşaltılacak şekilde düzenlenmesi sağlanmalıdır. Spor tesislerine girişlerde seyirci aramalarının iyi yapılması sağlanarak, sportif açıdan sakınca oluşturanlar müsabakaya alınmamalıdır.

15 SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAZI ÖNERİLER
Spor yazarları, gerek olayların çıkmasında gerekse olayların önlenmesinde kendilerine düşen eğitici ve uyarıcı görevleri yerine getirmelidirler. Spor yayınları kışkırtıcılıktan uzak, doğru, objektif, yanlış anlamalara izin vermeyecek şekilde, izleyenleri, sporcuyu ve halkı eğitici biçimde olmalıdır.

16 SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAZI ÖNERİLER
Kulüp yöneticileri, görevliler, emniyet güçleri ve taraftar temsilcileri iletişim ve işbirliği içerisinde olmalı ve sorunları birlikte çözmeye çalışmalıdırlar.

17 KAYNAKLAR Gürsoy Ö. Siddete Kırmızı Kart, Sunum, 2004-2008.
Acet M. Sporda Saldırganlık ve Şiddet, Morpa Kültür Yayınları, 2005. Şahin HM. Sporda Şiddet ve Saldırganlık, Nobel Yayın Dağıtım, 2003.

18 Teşekkürler


"SPORDA ŞİDDET Prof. Dr. Yaşar SEVİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları