Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar."— Sunum transkripti:

1 Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar.
BİRİNCİ HAFTA Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar. 1

2 Kimya; organik, inorganik, analitik,
KİMYA VE BİLİM Kimya; organik, inorganik, analitik, fizikokimya (+ polimer kimyası ve teorik kimya) ve biyokimya alanlarını içine alır.

3 Ölçme ve Sonuç Bildirme
Kimya deneysel bir bilimdir. Deneyler yapılarak bir takım ölçüler alınarak bir sonuca varılır. Deneylerde hatanın en az olması istenir. Deney hataları; deney yapanın kendisinden, seçilen yöntemin uygunluğundan, kullanılan bağıntılardan ve ölçü aletlerinin durumundan kaynaklanabilir. Kimyada deneylerin tekrarlanabilirliği temel esastır.

4 Anlamlı Rakam Sayısı 25 (belirsizlik  1) , 2300 (belirsizlik  100)
Sayılar, kesin sayılar ve ölçme sayıları olarak ikiye ayrılırlar. Kesin sayılar belirsizliği olmayan sayma sayıları ve tanım sayılarıdır. Ölçme sayıları ise bir ölçme sonucu elde edilen ve son hanesinde belirsizlik bulunan sayılardır. Hiç bir ölçme sonucunda kesin sayılar elde edilemez. Ölçme sayılarının da son hanesindeki rakamda belirsizlik vardır. Fakat son hanedeki rakamın önündeki rakamlar kesin olarak bilinen rakamlardır. Kesin olarak bilinen rakamlarla belirsizlik olan rakamların tümüne birden anlamlı rakamlar denir: 25 (belirsizlik  1) , 2300 (belirsizlik  100) 2300. (belirsizlik  1) , (belirsizlik  0.001)

5 Sayıların Yuvarlatılması
Kimyada en basit deney bir miktar maddenin tartılmasıdır. Bunun için kullanılan terazilerin hassasiyeti yani ölçebileceği en küçük miktar çok değişik olabilir. 5 g, 0.1 g, 0.01 g, g ve hatta 10-5 g’a kadar hassasiyeti değişebilen terazi çeşitleri vardır. Şimdi bunlardan, diyelim 0.1 g hassasiyetinde bir terazide bir demir çubuk tarttık ve yirmidokuz g geldi. Biz bu tartım sonucunu 29 g diye veremeyiz. Terazinin hassasiyeti 0.1 g yani kesir noktasından sonra bir haneye kadar hassas ölçtüğüne göre 29.0 diye göstermeliyiz.

6 Örnek: 16.7654 sayısını noktadan sonra üç haneye yuvarlatalım:
Eğer yuvarlatılmış bir sayıyı tekrar yuvarlatmak istersek orijinal rakamdan hareket etmeliyiz. Örneğin, sayısını noktadan sonra üç haneye yuvarlatalım: olur. Eğer noktadan sonra iki haneye yuvarlatmak gerekirse o zaman sayımız olacaktır.

7 Üslü Sayılar Kuvveti alınmış sayılara üslü sayılar denir.
Üslü sayılar ters çevrildiğinde üssün işareti değişir: 2. Üssü sıfır olan tüm sayıların değeri bire eşittir: 9 = 1, a = 1, c = 1, X = 1, (0.25) = 1 3. Üslü sayıların bölme işleminde pay ve paydanın üsleri aynı ise ortak üsse alınabilirler:

8 4. a) Tabanı aynı olan üslü sayılar çarpıldığında
katsayılar çarpılır, üsler toplanır. b) Tabanı aynı olan üslü sayılar bölündüğünde katsayılar bölünür, üsler çıkarılır:

9 Değişik üslü sayıların toplama veya çıkarma işlemlerinde, sayılar önce üslü sayılar halinde düzenlenir. Katsayıları toplanır veya çıkarılır:

10 6. Üslü bir sayının yine üssü alınmışsa
üsler çarpımı üs olarak alınır. ((23)5)7 = , ((42)3)-2 = 7. Bir üslü sayının üssü kesirli bir sayı ise o kesrin payı sayının kuvvetini, paydası ise o sayının kökünü gösterir:

11 Birim Sistemleri SI birim sistemine göre temel birimler.

12 SI temel birimlerinden türetilmiş birimler

13 SI birimleri için kullanılan önekler.

14 Birimlerin birbirine dönüşümü (ft: feet, L: litre,
gal: galon, Å: angström, eV: elektronvolt, cal: kalori, lb: libre, oz: ons).

15 Birimlerin birbirine dönüştürülmesi:
Örnek: 5.2 J’ü kaloriye dönüştürelim:

16 Kesirlerin ayırımında
virgül yerine nokta kullanılmaktadır, virgül sadece bin, milyon, milyar gibi binlik bölümleri göstermek için kullanılır. Örnek: 1.2 (bir tam onda iki) ve 1,000,000,000 (bir milyar)...gibi.


"Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları