Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Allerji Uzmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Allerji Uzmanı"— Sunum transkripti:

1 DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Allerji Uzmanı www.ahmetakcay.com
ALLERJİK HASTALIKLARDA ALTERNATİF TIP DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Allerji Uzmanı

2 Tamamlayıcı ve altertanif tedavi
İlaçların önemli bir kısmından oluşmayan sağlık bakım sistemleri, ürünleri ve pratikleri olarak tanımlanır İlaçlarla birlikte kullanılır Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

3 Prevalans Dünyada insanların %20-80’ini alternatif ve tamamlayıcı tedavi kullanıyor. Amerikada yıllık 34 milyon dolar harcanıyor Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

4 Ulusal Sağlık Enstititüsü (NIH) altında NCCAM tamamlayıcı ve alternatif tedavi bölümü kurulmuştur. 27 merkezden oluşuyor Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

5 Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

6 Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi
1.Biyolojik temelli tedavi (Şifalı bitkiler, besin, vitamin, mineral,gibi 2.Elle yapılan tedavi (Masaj, chiropractic bakım vb) 3.Zihinsel tedavi (Meditasyon, biofeedback, derin nefes, hipnoz, yoga, müzik, dua gibi 4.Alternatif tıbbi tedavi (Akapunktur, homeopati, Naturopati vb) 5.Enerji tedavisi (Biomagnetik temelli tedaviler) Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

7 Dünyada Uygulanan Metotlar
Çin (Geleneksel Çin Tıbbı): Hayatın aslını oluşturan yin (dişi) ve yang (erkek) arasındaki uyuma önem verir ve 5 element (toprak, ateş, su metal, odun) arasındaki dengeyi kurmayı amaçlar Japonya (Kompo tıp sistemi): Geleneksel Çin tıbbını esas alır Hindistan (Ayurvedik tıp): 5 elemente önem verir. Yoga, meditasyon ve homeopatik yöntemleri kombine eder Endüstreleşmiş ülkeler: kendine has yöntemleri yoktur Latin Amerika: Astımın sebebinin soğuk olduğunu kabul eder ve sıcak oral infüzyonlar, şuruplar kullanır Hawaii: Hastalık enerji veya dengedeki kayba bağlı olduğuna inanır ve bunları geri kazanmak için seanslar, masaj ve bitkiler gibi birçok yöntem kullanır

8 Türkiyede Kullanılan yöntemler
Bıldırcın yumurtası (%79) Bitkisel yöntemler %31 Acı bal: %26 Speleoterapi (Magara tedavisi) %5 Arı sütü %5 Ann Allergy Asthma Immunol 2003;90:611-5 Bitkisel yöntemler %34 Magara tedavisi %7 Bal %6 Bıldırcın yumurtası %5 Allergol Immunopathol 2004;32;289-94 Bitkisel yöntemler Bıldırcın yumurtası Mağara tedavisi Bilezik kullanma Türk hamamı Thorax 1992; 47; 762-4

9 1. Biyolojik temelli tedaviler
Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

10 Biyolojik Temelli Tedavi
Şifalı bitkiler Antioksidanlar Vitaminler Yağ asitleri Probiotikler Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

11 Astım ve şifalı bitkiler-besinler
Faydalı Balık yağı Choline Zencefil? Çin şifalı bitki karışımları Faydası Yetersiz Magnezyum Pycnegenol Quercetin Isırgan otu Zararlı Anoson, Butterbur Yeşil çay Tatlı su yosunu (Chlorella ) Cranberry (Kırmızı ayı üzümü) (Salisilik asit içerir) Salkım söğüt (Willow bark) (Salisilik asit içerir) Echinacea Sarımsak Glukozamin Propolis, Arı sütü (Royal jelly) Safran çiçeği, Schisandra çileği Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

12 Allerjik Rinit ve Şifalı Bitkiler-besinler
Faydalı Bhu-zong-yi-gi-tang 10 şifalı bitkiden Yetersiz Bal Quercetin Isırgan otu Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir. Tinospora condifolia faydalı Zararlı Anason Sarımsak Ekinezia Arı sütü

13 Egzema ve Şifalı Bitkiler-besinler
Ekzemaya Faydalı Bhu-zong-yi-gi-tang (10 şifalı bitki) Ekzemaya Zararlı Butterbur Kafur ağacı (Camphor) Chymotripsin Sarımsak Gotu kola Milk thistle (Deve dikeni) Royal Jelly (Arı sütü) SCHİSANDRA ÇİLEĞİ Tea tree oil Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

14 İlaçlarla etkileşim Acı portakal: QT intervalini uzatan ilaçlarla kullanma Balık yağı: Antitrombosit antikougulan ilaçlarla 3 gr dan fazla kullanma Isırgan otu: Diabet, warfarin ve ht ilaçları ile kullanma Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

15 Antioksidanlar Oksidatif stres reaktif oksijen ve serbest radikaller oluşturur Bunlar da bronşial inflamasyon ve hipereaktivite yapar 1 yaşından sonra taze meya ve sebze suyu astım gelişimini önlerken ilk 6 ayda erken başlanması allerji gelişim riskini artırıyor. Vitamin C, B6, B12, E vitaminleri (antioksidan vitaminler): Anlamlı etki yok

16 Vitaminler ve Mineraller
D vitamini TH1 e dönüşümü baskılar ve TH2 baskın olur Vitamin E Mast hücre proliferasyonunu ve mukozal yüzeyde eozinofilik infiltrasyonu inhibe eder Vitamin A Yüksek Vit A TH1 den TH2 ye geçiş sağlar Vitamin C Astım semptomlarına faydası yok Magnezyum Faydası yok Selenyum tedavisinin ve sodyumdan fakir beslenmenin etkisi görülmemiştir. Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir. ViTAMİN VE MİENRALLER ETKİSİZ VE FAZLASI ZARARLI

17 Yağ asitleri Omega 3: Astım gelişimini önler
Atopik dermatitte faydalı olabilir Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

18 Probiyotikler İnsan immun sistemiinin yaklaşık %70 sindirim sesiteminde bulunur Barsak florası dentritk hücre olgunlaşmasını engeller ve TH1 ve Th2 aktivasyonunu engeller Havayoluna eozinofil girişini engeller TNF seviyesini azaltır IL-5 ve IL-13 seviyesini azaltır L rhamnosus Th2 cevabı azaltır Bifidobacteria (Maflor, bifiform) Egzemada muhtemel etkisi olabilir. Sadece 1 etkisi değerlendirilmiş. yaş altında Lactobacillus Egzemada muhtemel etkili. .Prebiyotik kolandaki bakterileri stimüle eder ve çoğalmasını sağlar Probitoik ise faydali mikroplarda o luşurDoğum sonrası immun sistemin olgunlaşmasında önemlidir.

19 Probiyotikler Astıma etkisini gösteren çalışma az
Allerjik rinitte orta ciddi dereceli hastalarda semptomarın görülmesini geciktirebilir ancak önlemede yetersizdir. Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir. Probiyotikler (1 yaş altıda) egzemaya etkili

20 2. Elle yapılan Tedavi Masaj
insan vücudundaki kanallara ve akunpuktur noktalarına eller veya kollarla yapılan ovma işlemi, Allerjik hastalıklarda etkisini gösteren yeterince çalışma yok Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir. Anksiyetesi yüksek olan kişilere?

21 3. Zihinsel Tedavi Meditasyon Reiki Yoga Dua
Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir. Bu teknik özellikle anksiyetisi olanlara normal tedavi yanında verilebilir

22 4. Alternatif Tıbbi tedavi
Akapunktur Homeopati

23 Akapunktur Akapunktur etkinliğini için yeterli delil olmamasından dolayı ve olası komplikasyonalarından dolayı önerilmiyor Akapunktur Hepatit B ile ilişkilidir, pnömotoraks görülebilir.

24 Homeopati Benzer benzeri tedavi eder homeopatinin temel yasasıdır
Kaliteli çalışmalarda; Faydalı bulan ve faydasız bulan çalışmalar var. Yeni çalışmalara ihtiyaç var Homeopatik ilaçların etkileme biçimi bilinen bitkisel veya kimyasal sentetik ilaçların etkisi ile karşılaştırılamaz. Homeopatik İlaç, içerdiği ana maddenin yapısal oluşumundan, inceltilmiş, seyreltilmiş unsurlar taşır. İlaç hazırlama sürecinde, maddesel olan, maddesel olmayana, enerjetik olana dönüşür, ana maddenin biyolojik, fiziksel bir madde olarak varlığı sona erer. Özellikleri bir araç olarak hizmet veren taşıyıcılara aktarılır. İşte bu Potensiyelleştirme sayesinde ana madde kanıtlanabilir maddesel özelliğini kaybetmiş, giderek taşıyıcı madde üzerinde kayıtlı bir enerjiye ve bilgiye dönüşmüştür. 1. kural: Similia Similibus Currentur (benzer benzer ile tedavi edilir) Bir ilaç sağlıklı kişiye verildiğinde hangi bulguları ortaya çıkarıyorsa, benzer bulguları olan kişi bu ilaçla tedavi edilir. Buna bir örnek verirsek: Bir hasta düşünün uykusuzluk şikayeti var. Bunun yanında çok gergin ve sürekli bir şeyler düşünüyor; ve öyle sinirli, öyle gergin ki uzaktan gelen hafif bir ses bile onu rahatsız eder. Sağlıklı bir insanı bu duruma getirebilecek bir madde var mıdır? Evet! Bilinen kahve, eğer çok sert ve bol miktarda içilirse bazı insanlarda böyle bir etki yaratabilir. Bu yüzden buna benzer semptomlara eşlik eden uykusuzluk, kahvenin homeopatik hazırlanmış bir şekli olan coffea ile tedavi edilebilir. Yada arı soktuğunda ciltte pembe/kırmızı şişlik oluşur. Kaşınır ve soğuk uygulayınca rahatlar. Benzer bir deri döküntüsü oluşturan ilacı (hazırlanmış arı zehri) verince şikayetleri düzelir kural: İlaç bilgisi İlaçların ortaya çıkarabileceği semptomların ayrıntılı şekilde bilinmesi gerekir. Bunlar ilaç denemeleri adı altında sağlıklı insanda tahkik edilir, ortaya çıkarılır. 3. kural: Tek ilaç Hahnemann’a göre yapılan klasik homeapatide sadece bir ilaç ( bir madde mesela Calcium, papatya, coffea v.s.) hastalığın resmine, görünümüne, semptomlara uyan bir çeşit ilaç kullanılır, birbirine karıştırılmaz. 4. kural: Dosis minima Kural olarak bu bir maddeden tek bir granül kullanılması anlamına gelir. mümkün olan en küçük doz verilir.

25 Rinofototerapi Burun içine bir cihaz yardımıyla ışık verilerek yapılmaktadır. Aktif tedavi ile hastaların semptomlarında ve endoskopisinde düzelme sağlar. Nazal lavajda eozinofil sayısında azalma ve semptomlarda iyileşme sağlar.

26 Bariyer Tedavi Nazal filtre Polen bloke eden kremler Selüloz toz
Yüz maskesi ve gözlük Serum fizyolojikle burun ve sinüs yıkanması

27 Nazal Filtre Akut olarak allerjen maruziyetinde semptomları azaltabilir

28 Nazal bariyer Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

29 Polen bloke eden kremler

30 Yüz Maskesi ve gözlük

31 Serum fizyolojikle burun ve sinüs yıkanması

32 Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

33 Vakum Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

34 5. Enerji tedavisi Bioelekro manyetik enerji
Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

35 Tamamlayıcı alternatif tedaviler için çok merkezli plecebo kontrollü randomize çalışmalara ihtiyaç vardır. Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.

36 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
Son çalışmalara göre genel popülasyonun %25-50 si(%70’e kadar) tamamlayıcı alternatif tedavilerin en az birini kullanmaktadır. Etkinliğini araştırmak için 2005 yılına kadarki çalışmalar incelenmiştir.


"DOÇ. DR. AHMET AKÇAY Çocuk Allerji Uzmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları