Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı"— Sunum transkripti:

1 Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı

2 Omurgalılar (Chordata)
Sırt taraflarında bir Chorda (iplik) tasıyan organizmalardır. Bu iplik ileriki safhalarda geliserek omurgayı meydana getirir.

3 Omurgalı Sistematiği Kingdom Animalia (Hayvanlar Alemi)
Sub-Kingdom Eumetazoa (Çok hücreliler) Bilateria (Bilateral Simetrili Hayvanlar) Super-phylum Deuterostomia (Deuterostomlular) Phylum Chordata (Omurgalılar)

4 *Amphibia (İki Yaşamlılar)
Omurgalı Sistematiği Phylum Chordata (Omurgalılar) Acrania (Kafatassızlar) Craniata (Kafataslılar) Hemichordata (Yarıkordalılar) Agnatha (Çenesizler) Urochordata (Kuyruğu Kordalılar) Gnathostomata (Çeneliler) *Pisces (Balıklar) Cephalochordata (Başı Kordalılar) *Amphibia (İki Yaşamlılar) *Reptilia (Sürüngenler) *Aves (Kuslar) *Mammalia (Memeliler)

5 Laboratuvar Konuları 1. Protochordata ve Cyclostomata
2. Balıklar (Tatlı su + Deniz) 3. Sürüngenler ve Amfibiler 4. Kuşlar 5. Memeliler

6 Omurgalıların Temel Özellikleri
- Bilateral simetri gösterirler - Vücutlarında 3 embriyonik tabakayı da (ektoderm, mezoderm, endoderm) bulundururlar yani triploblastiktirler. - Vücutları segmentli bir yapı gösterir. - Sindirim ve solöm boşlukları çok iyi bir sekilde gelişmiştir. * Dorsal kısımda boru seklinde bir sinir sistemi bulunur. * İlkel omurga (notokord) bulundururlar. * Yutakta (farinks) solungaç yarıkları bulunur.

7 Omurgalıların Kökeni Hakkında İleri Sürülen Varsayımlar
1. Annelid Varsayımı + (Bilateral sim., Sölom, Segmentli vücut, Kapalı Dolaşım) - (Ventral sinir şeridi) 2. Arachnoid Varsayımı + (Fosil formların dış iskeleti) - (Ventral sinir şeridi, solungaç yarıkları, eklemli üyeler) 3. Echinoderm Varsayımı + (Larvalar, Mesodermik iskelet, Deuterostomia) Bipinnaria larvası Tornaria larvası

8 Omurgalıların Jeolojik Devirlerdeki Yayılışları

9 Günümüzde yaklaşık 42,000 omurgalı hayvan türü yaşamaktadır
Günümüzde yaklaşık 42,000 omurgalı hayvan türü yaşamaktadır. Bunların sınıflara göre dağılımı şu şekilde verilebilir; Cyclostomata: 50 Osteichthyes: 20000 Chondrichtyes: 1000 Amphibia: 2700 Reptilia: 7870 Aves: 9672 Mammalia: 4496

10 Hemichordata (Yarıkordalılar)
* Prochordata'nın en ilkel grubudur. * Notokord önde ve çok kısa bir biçimde yer alır. * Deniz dibinde çamura gömülerek yasarlar. * Vücutları; proboscis, collar ve gövde olmak üzere üç bölümden meydana gelmiştir.

11 Urochordata (Kuyruğu Kordalılar)
* Tunicata olarak da adlandırılırlar. * Genellikle koloni halinde yaşarlar, bazen de tek tek bulunurlar. * Vücutları “Tunicin” denen bir maddeyle çevrilidir. * Larvaları, Chordata özelliği göstermesine rağmen, ergin bireylerde bu durum kaybolur. * Çoğalmalarında eşeyli ve eşeysiz üreme (Döl Alması=Metagenez) görülür. * Sesil (bir yere bağlı) olarak yaşarlar. * Notokord erginlerde kaybolur. Styela montereyensis

12 Urochordata (Kuyruğu Kordalılar)

13 Döl Almaşı (Metagenez)
* Genel olarak eseyli ve eseysiz üremenin birbirlerini izlemesidir. * Eseyli ve eşeysiz üreyen bireyler, türden türe değişiklik gösterebilir. Yani birinde sesil yasayan bireyler eşeyli ürerken başka birinde serbest yasayan fertler bu görevi üzerlerine almışlardır. Styela montereyensis

14 Halocynthia papillosa
Halocynthia roretzi Metandrocarpa dura Halocynthia aurantium

15 Cephalochordata (Başı Kordalılar)
* İnce, uzun bir vücutları vardır. * Farinkste çok sayıda solungaç yarıgı ihtiva eder. (~360) * Notokord ve sinir seridi vücudun dorsalinde baştan sona kadar uzanır. * Omurgasızlarla Omurgalılar arasında geçis oluşturur. * Amphioxus en önemli örnegidir.

16 Hem omurgasız hem omurgalı özellikleri gösterir.
Amphioxus Hem omurgasız hem omurgalı özellikleri gösterir. Omurgasız Özellikleri * Derileri tek katlıdır. * Omurilikte nokta gözler vardır. * Alyuvar yoktur, kan renksizdir. * Gerçek kalpleri yoktur. * Protonefridyum bulundurur. Omurgalı Özellikleri * Dorsalde chorda bulunur. * Chordanın üzerinde sinir seridi yer alır. * Solungaç yarıkları bulunur.

17

18

19 Cyclostomata (Yuvarlak Ağızlılar)
* Vücut uzun ve yuvarlak, deri bol miktarda mukus bezi içerir. * Ağız ön ventraldedir ve tentaküller bulundurur. * 6-14 çift solungaç bulundururlar. * Çift yüzgeçleri yoktur. * Kemik yapılara rastlanmaz. * Çeneleri yoktur. * Parazitik türleri vardır.

20


"Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları