Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?"— Sunum transkripti:

1 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

2 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 2 Önce bir soru: Bir ortak akıl çalışmasının başarılı olabilmesi için olmazsa-olmaz 2 koşul neler olabilir? Koşul 1: Ne aradığını bilmek. Koşul 2: Uzlaşma için uygun bir teknik kullanmak.

3 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 3 Uzlaşma Için uygun teknik: Ne demek?? Çalışmaya katılacak olanların temsil ettikleri paydaşların, bazı ortak noktalar çevresinde “uzlaşıya varmaları” amaçlanıyor. Aksi halde katılımcılar sadece kendi şahsi fikirlerini savunabilirler ki bunun uzlaşma adına bir değeri olamaz.

4 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 4 Ama, “Uzlaşılmış Fikirlere Sahip Olmak” Pek Kolay Sağlanamaz! o O halde, herhangi bir ortak akıl çalışmasından hemen önce bu sorun çözülmeli. o Peki ama nasıl? o Uzlaşma, önündeki engelleri kaldırarak sağlanabilir. o En önemli engel, “fikirlerin sahiplenilmesi” (snap- on) olarak adlandırılabilecek olgudur.

5 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 5 Fikirler sahiplenilir, çünkü: o Çok sayıda seçenek arasında kararsızlık korkusunu yener, o Her fikir bir kimliktir ve de bedavadır, o Fikirsizlik toplumda yadırganır, o Her insan, rol model olarak benimsediği kişilerin fikirlerini de benimsemek eğilimindedir, o Sahiplenen, sahiplendiği fikri destekleyecek kanıt üretmek, bulmak, görmek eğilimindedir, o Sahiplenilen fikir kısa süre içinde ona uymayanları süzüp atan bir filtreye dönüşür; o fikir kişinin paradigmasının bir parçası haline gelir, o Fikir ile sahibinin yaşamı arasında bir paralellik oluşur, o İnsanlar, fikirsizlik durumundaki merak ve üretkenliği -çoğunlukla- deneyimlememiş olabilirler.

6 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 6 Bir fikrin parçaları! Fikir = içindeki kavramlara yüklenen anlamlar + istenen / istenmeyenler + özlem / beklenti /korkular + cevabı aranan sorular + bağlantılı diğer fikirlerin (ideoloji, inanç vb) benimsenmesini zorunlu kıldığı başka fikirler ilh.

7 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 7 doğrudan Sonuç: Her biri bu türlü parçalardan oluşan fikirlerin doğrudan uzlaşması mümkün müdür? (hayır) Uzlaşma bir teknolojidir!

8 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 8 (Genel olarak) Değişik fikirleri uzlaştırmaya çalışmak yerine, onları oluşturan parçalar arasında benzerlikler aramak daha doğrudur. o Ulaştırma sorunları konusunda herkesin farklı genişlik / derinlikte bilgileri var, o Bunlardan bir sentez yapmak çok güçtür, o Bu bilgiler aslında küçük parçalardan oluşur; bunlar küçük, nisbeten daha basit soruların cevaplarıdır, o İşte biz, o parçalar arasında uzlaşılar bulup, o uzlaşılardan sentezler yapma yoluna gideceğiz. (Ulaştırma sorunları özelinde) O halde, ne yapılmalı?

9 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 9 SK sonunda ne(ler) beklemeyelim? 1.Problemlerimizin bütünüyle çözülmesini, 2.Diğer paydaşlardan taleplerimizin -varsa- tamamen karşılanmasını, 3.Paydaşların her konuda fikir birliğine varmalarını.

10 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 10 SK sonunda ne(ler) bekleyelim? 1.Sahip olduğumuz paradigmalarımız, ön-yargılarımız, düşünce kalıplarımız, doğru oldukları kanaatiyle hiç sorgulamadığımız yaklaşımlarımız varsa onlardan kuşkulanmayı, 2.Birbirine karışmış problemler -varsa- onları bir sistem içinde ele almayı, 3.Kök-sorunlar yerine, üzerine eğildiğimiz hayalet-sorunları farketmeyi, 4.Problemin -en azından- bazı parçaları için çözümleri üzerinde uzlaşmayı, 5.Geri kalan parçaların ise çözüm yolları üzerinde uzlaşmayı bekleyebiliriz..

11 Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 11 Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com


"Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları