Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul."— Sunum transkripti:

1 Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul

2 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20122 Yaşamlarımızı kolaylaştıran kalıplara örnekler.. İki nokta arasındaki en kısa uzaklık onları birleştiren doğru parçasıdır. Iki adet birer litrelik sıvı tek kaba konulsa 2 litre olur. Teflon bilinen en düşük sürtünme katsayısına sahip maddedir. Dalgasız (tam durgun) bir denizin yüzeyi tam bir düzlemdir. Bir cismin kütlesi ve uzunluğu sabittir.

3 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20123 Peki kurumlar ya da toplum! Bu örneklerdeki “yaşamlarımızı” sözü, konunun kurumlar ya da toplum bütünü ile ilgili olmadığı izlenimi yaratabilir.. İşte birkac örnek:  Bir firmanın ciro ve karlılığının %80’i, sattığı malların %20’sinden gelir (Pareto Kuralı).  Bir yöneticinin performansı, sahip olduğu kaynakların verimi ile orantılıdır.  Demokrasi bilinen en iyi yönetim biçimidir.

4 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20124 Bireysel, kurumsal, toplumsal kalıpların etkileşimi… Bireysel bellekler Bireysel KALIPLAR Toplumsal bellek Toplumsal KALIPLAR Kurumsal bellekler Kurumsal KALIPLAR Dış etkiler

5 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20125 Bu kalıplar hayat kolaylaştırır ama hayatın bir parçasını.. “eğer …değil ise” alanı “eğer …. ise” alanı

6 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20126 Geri kalan parçayı görmek için! Eğer noktalar sabit ise, iki nokta arasındaki en kısa uzaklık onları birleştiren doğru parçasıdır. Eğer sıvıların her ikisi de tamamen aynı ise, 2 adet birer litrelik sıvı tek kaba konulsa 2 litre olur. Eğer doğal maddeler hariç tutulur ise, teflon bilinen en düşük sürtünme katsayısına sahip maddedir. Eğer deniz tabanında çukur yok ise, dalgasız (tam durgun) bir denizin yüzeyi tam bir düzlem kabul edilebilir. Eğer cismin hızı sıfır ise, bir cismin kütlesi ve uzunluğu sabittir.

7 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20127 Geri kalan parçayı görmek için! (devam) Eğer müşteri karlılığı hariç tutulur ise, ciro ve karlılığının %80’i, sattığı malların %20’sinden gelir. Eğer geleneksel paradigma söz konusu ise, bir yöneticinin performansı, sahip olduğu kaynakların verimi ile orantılıdır. Eğer toplum kendi sorunlarını bireysel olarak ya da örgütlenerek çözebilecek SÇK’ne sahip ise, demokrasi bilinen en iyi yönetim biçimidir.

8 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20128 Eğer ……ise: Sihirli sözcükler! Her yargı kalıbının önünde (eger …ise) kalıbı vardır. Biz unutsak da o oradadır. Bu iki kısacık kelime, görünmeyen o büyük parçayı ortaya çıkarır. Bu süreç “sorgulama” (inquisition) olarak adlandırılıyor. Batı kültüründe eğitimin en temelinde iki amaç olmazsa olmaz olarak sayılıyor: 1.Sorgulama becerisi (inquisitiveness) 2.Yaratıcılik becerisi (creativity) Sorgulama dışı kalmış olmak ise “ezber”!

9 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 20129 “Eğer …. ise” nasıl yayılır? Yayılırsa n’olur? Tüm fanatik eğilimlerin ortak ihtiyacı, “sormayan insan malzemesi”dir; o halde: Bu tür eğilimlerin azalmasına katkı yapar. Bireysel / kurumsal / toplumsal SÇK’nin güçlenmesine katkı yapar. O halde: Kurumların rekabet güçleri artar, Demokrasinin alt-yapısı (SÇK güçlü insan) güçlenir. Nasıl yayılır? Web sitesi: www.ezberkalıplarınisorgula.comwww.ezberkalıplarınisorgula.com Sizlerin yaratıcı önerileriniz..

10 15 Aralık 2012 © Copyright BNGV®, 201210 “Özgürlük sorgulamaktır” Teşekkür ederiz.. www.beyaznokta.org.tr www.ezberkalıplarınisorgula.com www.tinaztitiz.com www.beyaznokta.org.tr www.ezberkalıplarınisorgula.com www.tinaztitiz.com 10


"Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları