Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi BİZ ÖĞRENİRKEN BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi BİZ ÖĞRENİRKEN BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?"— Sunum transkripti:

1 Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi BİZ ÖĞRENİRKEN BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?

2 KİM ÖĞRENİRKEN? BİZ

3 ÖĞRENME VE BELLEK NEDİR? Öğrenme; görme, işitme, tat, koku ve doku duyuları ile algılanan uyarıların beyinde ilişkilendirme, tekrarlama gibi birden çok beyin işlevi sonucu gerçekleşir. Öğrenilen bilginin saklanmasını ise bellek sağlar.

4 BU KONFERANSA NİÇİN GELDİNİZ? ÖĞRENME ve BELLEMEK için???

5 TÜM DÜNYADA önemli mi? EVET Çünkü, Öğrenmenin doğrudan bir ölçümü yapılamıyor, Ancak ortaya çıkan davranış değişiklikleriyle değerlendirilebiliyor.

6 ÖĞRENEN ORGANIMIZ NERESİDİR? BEYİN MİŞ!

7 DÜNYA’DA GERÇEK PROBLEM NİÇİN, BENİM BEYNİMİN PERFORMANSI HERKESİ BU KADAR YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR? Başka organlarım NEDEN önemsiz?

8

9 Location of the hippocampus...

10 BAŞKA ÖĞRENEN ORGANIMIZ NERESİDİR? BAĞIRSAKLARI MIZ!

11 ?????? NİÇİN, OKULLARA VE ÜNİVERSİTE DENEN YERE GİDERKEN, SINAVLARDA BELLEK ÖLÇÜMÜNE DAYANARAK, SIRALAMA YAPILIYOR?

12 BAĞIRSAK PERFORMANSI DA? ÖRN. 100 YIL SONRA, DÜZENLİ DIŞKILAYANLAR VEYA İSTEDİĞİ ZAMAN “PIRT YAPANLAR” “ÖLÇÜLÜP” ya da “JÜRİ-ÖNÜ PERFORMANS İLE” ÜNİVERSİYE ALINABİLİR Mİ???

13

14

15 BİZ ÖĞRENİRKEN, BEYNİMİZDE, NELER OLUYOR? NELER OLUYOR? ELEKTİRİK OLUYOR…

16 ELEKTRİK TİPLERİ NELERDİR? Edinilen Bilginin Saklanması ve Geri Çağrılmasına Göre: 1- Tanımlanabilir (deklaratif) bellek: ÖRN. SOSYAL BİLGİLERLE İLGİLİ SINAVLAR EZBERLE-EZBERLE GEÇ TİPİ

17 ELEKTRİK ÇARPMA TİPLERİ Refleksif Bellek Bazı algı ve motor yeteneklerin kazanılması, gramer gibi bazı kuralların öğrenilmesi refleksif bellek ile olmaktadır. ÖRN. YABANCI DİL PRATİK SINAVLARI EZBERLE-EZBERLE GEÇ TİPİ, AMA, HİÇ DÜŞÜNME, VAKİT YOK??

18 EN ÖNEMLİ BİLGİMİZ Ör: Araba kullanmak başlangıçta tanımlanabilir (deklaratif) bellek ile gerçekleşirken, bir zaman sonra refleksif belleğe geçer ve artık araba kullanma kuralları her kullanışta, sözcüklerle ifade edilmez, kısaca otomatikleşir.

19 SINAV NE ZAMAN, UZUN SÜRELİ ELEKTRİK, LAZIM DA? 1- Kısa Süreli Bellek: Saniyeler veya en çok dakikalar sürer. ÖRN. TV’DE HABERLERİ İZLİYORSUNUZ, GELİR, GEÇER,SORARLAR, HATIRLAYAMAZSINIZ…

20 UZUN KALAN ELEKTRİK, LTP LTP, Long Term Potansiyalizasyon! Uzun Süreli, AŞK GİBİ BİŞEY.. BEN, 20 YILDAN BERİ BU KONUDA ÇALIŞIYORUM…

21 OKULA NİÇİN GİDİLİR? 1- OSMANLININ TÜM PADİŞAHLARINI SIRAYLA SAYMAK, 2- ÇARPIM TABLOSUNU EZBERE BİLMEK, 3- SINAVLARI GEÇMEK…

22 BİLİMSEL YANITIM, BENİM KİŞİSEL KANAATİM LTP, YANİ,UZUN-SÜRELİ ELEKTRİK SİSTEMİNİZ DÜZGÜN ÇALIŞIP, ÇALIŞMADIĞINI SINAMAK, HATTA, HERKESİ SIRALAMAK KİMİNKİ, KİMİNKİNE GÖRE DAHA İYİ GİBİ???

23 BELLEĞİN PEKİŞTİRİLMESİ TÜM DÜNYA BU KONUDA BİR “HAP” ARIYOR.. Bir, yanetkisiz,ilaç buluncaya kadar, “prova sistemi eğitime” devam etmek zorundayız…

24

25

26 ÖĞRENME-BELLEK ÜZERİNE BİZİM ÜNİVERSİTEMİZDE YAPILAN TESTLER: 1- Pasif Sakınma Testi :

27 Pasif Sakınma Öğrenme denemesinde, hayvan ön bölüme konur, arka kompartmana girdiği an kapı kapanır ve ayağına elektrik şoku uygulanır. Hatırlatma yeteneği için öğrenme denemesinden 24 saat sonra, sıçan ön kısma konur ve karanlık bölgeye kaç saniyede geçtiği yazılır. Öğrenen sıçanın hiç geçmemesi beklenir.

28 PASİF SAKINMA CİHAZI

29 2-Aktif Sakınma Testi:

30 AKTİF SAKINMA CİHAZI

31 3- Üç Panelli Pist Testi:

32 B C B A 175 cm 25 cm 36 cm Üç panelli pist Furuya Y, et al: Jpn J Pharmacol,46:183, 1988

33

34 SON GELİŞMELERDEN marshmallow experiment Stanford Üniversitesi’nden psikolog Walter Mischel, 4 yaşındaki çocukların önüne şekerleme koydu. Çocuklar şekerleme yemeyi deney yapan kişi dışarı çıkıp birkaç dakika içinde geri dönene kadar beklerlerse; iki şekerleme daha alabileceklerdi. Şekerleme çocukları, her on-iki yılda bir test edildiğini ve şuan 40 lı yaşlardadır.

35 SON GELİŞMELERDEN Başarılı erteleyiciler Onu şimdi istiyorum’ cular… ARA-GRUP-Kararsızlar.. Beyniniz bunu öğrenebilir? Gece yapılan bir ödev, gelecek ay iyi notlar getirebilir, Her hafta ucuz ıvır-zıvır almaktansa daha sonra iyi bir şey almak için,biriktirilebilir…

36


"Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi BİZ ÖĞRENİRKEN BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları