Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir."— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir merkezine ileten; çevre ile canlı arasında denge sağlayan organlara DUYU ORGANLARI denir.

2 DUYU ORGANLARI GÖREVLERİ
Görevi Uyarıcı GÖZ Görme IŞIK KULAK İşitme SES DALGALARI DİL Tat Alma KİMYASAL MADDELER DERİ BURUN Dokunma Koku Alma TEMAS G. HALİN. KİM. MADDE

3 NASIL GÖRÜRÜZ? Göz ,çevremizdeki maddelerden gelen ışığı alan ve görme olayını gerçekleştiren çok özelleşmiş bir organdır İnsanlar ortalama 4000A – 7000A dalga boyu arasındaki ışığı gör. Daha büyük ve daha küçük dalga boyuna sahip ışık çıplak gözle görülemez.

4 GÖZÜN YAPISI Sert Tabaka:Göz yuvarlağını en dıştan saran sıkı bağ doku liflerinden oluşmuş tabakadır. Damar Tabaka:Siyah renkli ince ve gevşek yapılıdır. Ağ Tabaka :Görme duyu hücreleri ve görme sinirleri bu tabakada bulunur.

5 GÖZ YAPILARININ GÖREVLERİ
Sert Tabaka: Gözü dış etkilerden korur. Damar Tabaka:Fazla ışığı emerek gözün içini karanlık oda haline çevirir. Ağ Tabaka:Ağ tabakada bulunan çubuk hücreleri siyah ve beyaz koni hücreleri ise diğer renkleri algılar.

6 GÖRME OLAYININ ŞEMATİK İFADESİ
Cisimden çıkan ışık – Saydam Tabaka - Göz Bebeği- Göz Merceği- Ağ Tabaka-Sarı Leke- Görme Hücreleri- Beyin

7 GÖZ KUSURLARI MİYOP: Yakını net gördükleri halde uzağı göremezler. Göz merceğinin kırma indisi büyüktür.Bu nedenle uzaktaki cismin görüntüsü retinanın önüne düşer. Kalın kenarlı merceklerden yapılmış gözlük kullanılarak kusur düzelttirilir. devamı arkada

8 GÖZ KUSURLARI Hipermetrop:Uzağı net gördükleri halde yakını göremezler. Göz merceği normalden incedir. Görüntü retinanın arkasına düşer.İnce kenarlı mercekten yapılan gözlük kullanılarak kusur düzelttirilir. devamı arkada

9 GÖZ KUSURLARI ASTİGMATİZM: Saydam tabakanın bozulmasından ileri gelir. Saydam tabakanın küreselliği bozulduğundan, göze gelen ışık ışınları bir noktada toplanmaz, cismin görüntüsü bulanık ve bozuk algılanır. Silindirik gözlükler kullanılarak kusur düzelttirilir. devamı arkada

10 GÖZ KUSRLARI PRESBİTLİK:Yaşlı kimselerde göz merceğinin esnekliğinin azalmasıyla oluşur. 40cm’den daha yakın görülemez.İnce kenarlı mercekler kullanılarak kusur düzeltilir.

11 GÖZ HASTALIKLARI RENK KÖRLÜĞÜ:Renk körlüğü olan insanlar genellikle kırmızı ve yeşil arasındaki farkı ayırt edemezler.Renk körlüğü kalıtsaldır. KATARAKT: Genellikle yaşlılarda meydana gelir. Göz merceği donuklaşıp saydamlığını kaybeder.Yerine ince kenarlı mercekler kullanılır.

12 GÖZ SAĞLIĞNIN KORUNMASI
Çalıştığımız yerlerde ışık yeterli olmalı, ışık sol üstten gelmelidir. Kitabı 30 cm uzaktan okumalıyız. Çok sık ve uzun süre televizyon seyredilmemelidir. Parlak ışıklara çıplak gözle bakılmamalıdır. Göz temizliğine dikkat edilmelidir.


"DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları