Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EPİLEPSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EPİLEPSİ."— Sunum transkripti:

1 EPİLEPSİ

2 EPİLEPSİ Epilepsi beyinde anormal ve yuksek frekanslı uyarıların yayılmasına bağlı olarak geli.ir. Epilepsi, kalıtsal veya çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Epilepside başlangıç tedavisi, nöbet tipine göre yapılır. En tipik belirti konvülsiyonlardır.

3 KONVÜLSİYON: Bir kısım kaslarda nöbet şeklinde gelişen(sarsıntı şeklinde) İstem dışı şiddetli kasılmalarla belirgin durum Çırpınma

4 KLONİK KONVÜLSİYON Kaslarda kasılma ve gevşemelerin birbirini izlemesi

5 TONİK KONVÜLSİYON Gevşeme devresi göstermeksizin
Kas veya kas grubunun devamlı kasılması ile belirgin durum

6

7 EPİLEPSİ TÜRLERİ GRAND MAL EPİLEPSİ: Bilinç kaybı ile ortaya çıkan
Yaygın tonik ve klonik konvülsiyonlarla karakterize bir hastalıktır. Bir süre sonra bilinç yerine gelir.

8 PETİT MAL EPİLEPSİ Daha ziyade çocukluk çağında görülür.
Nöbetler birkaç saniye süren dalgınlıklar şeklindedir. Hasta çevresinden kopmuştur. Bakışları boş ve dalgındır. Bilinç kaybı çok kısa sürelidir. Konvülsiyonlar görülmez.

9 PSİKOMOTOR EPİLEPSİ Daha ziyade yetişkinlerde görülür.
Nöbet esnasında yutkunma,yalanma Ceplerini yoklama,saç tarama gibi Garip davranışlar vardır. Nöbet esnasında hasta akıl hastasına benzetilebilir. Bu nöbet bazen grand mal epilepsiye dönüşebilir.

10 STATUS EPİLEPTİCUS Birbirini kısa aralıklarla takip eden nöbetler şeklinde görülür. Zamanında önlenemeyen statuslarda hem hayati tehlike  vardır hem de hasta kurtulsa bile nörolojik hasar meydana gelebilir.  Mortalitesi %10'dur.

11 EPİLEPSİ TEDAVİSİ Amaç;nöbetlerin ortaya çıkmasını tam olarak önlemektir. Tedavi en az 3-5 yıl sürdürülmektedir. Bu süre sonunda ilaçlar dozları gittikçe azaltılarak bırakılır. Tedavi sonrasında hastalığın nüksetmesi söz konusudur. Hastaların bir kısmında cerrahi tedavi de yapılmaktadır.

12 Antikonvülsan ilaçlar
Nöbetlerin ortaya çıkmasını önler ya da anormal elektrik deşarjının beynin diğer bölgelerine yayılımını engeller.

13 Fenitoin Anormal uyarıların beyinde yayılımını engeller.
Yetişkinlerin tedavisinde tercih edilir. Petit mal epilepside kullanılmaz. Kronik tedavide, oral yolla, status epileptikusta İV yolla kullanılır. Teratojenik etkileri vardır. Gebelikte kullanan hastaların bebeklerinde yarık damak, dudak, kalp hastalığı ayrıca büyüme ve mental gelişimde gerileme görülür.

14 Fenobarbital sedatif etkisinden bağımsız olarak antikonvülsan etkisi de vardır. diazepam ve fenitoine cevap vermeyen tonik- klonik nöbetlerde kullanılır. Uyarıların beyinde yayılımını engeller. İlac kesildiğinde tekrarlayan nöbetler (rebound nöbet) görülür.

15 SODYUM VALPROAT(DEPAKİN)
GABA inhibitör etkili endojen bir maddedir. Bu ilaç beyindeki GABA düzeyini yükseltir. Böylece beyindeki anormal uyarımların yayılması engellenmiş olur. Grand mal ve petit mal epilepside kullanılır.

16 SODYUM VALPROAT(DEPAKİN
Enterik kaplı tablet /200 mg x 40 Oral solüsyon 200 mg/ml x 40 ml şişe Enterik kaplı tablet 500 mg x 40 Liyofilize toz içeren 4 flakon ve enjeksiyonluk su içeren 4 ampul

17 Karbamazepin anormal uyarının beyinde yayılımını engeller.
Tüm parsiyel nöbetlerin önlenmesinde kullanılır.

18 Etosüksimid Sinir Sistemi > Antiepileptikler > Süksinimid Türevleri > Etosüksimid Petimid 250 mg 50 Kapsül ilacının etken maddesi Etosüksimid Anormal elektriksel uyarının beyinde yayılmasını önler. Petit mal epilepsi tedavisinde ilk tercih edilen ilaçtır.

19 Diazepam Generic Name: Diazepam Classification: Benzodiazepines
Diazepam, status epileptikusta ve epilepsi dışındaki konvülsiyonlu tablolarda kullanılır. Çocuklarda İV.uygulama yapılamıyorsa diazepam rektal yolla verilebilir.

20

21

22


"EPİLEPSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları