Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kristallik Derecesinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kristallik Derecesinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi"— Sunum transkripti:

1

2 Kristallik Derecesinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi

3 Kristallik ve Amorfluk Oranı
Herhangi bir polimerde herhangi bir fazı özellikleri aynı kalır. Fakat fazların birbirlerine göre miktarı değişkendir. Bu polimerin özellikle mekanik davranışlarını etkiler. Bunun nedeni, polimer zincirlerin amorf bölgelerden ziyada kristalize olmuş bölgelerde daha düzgün ve sıkı olarak düzenlenmesinden kaynaklanır. Yoğunluk Kristallik Düşük-yoğunluk PolietilenE 0.92 g cm %43 Yüksek-yoğunluk Polietilen 0.97 g cm %76 Yoğunluk Kristallik derecesinin bir ölcüsüdür. Kristal ve amorf bölgelerinin hacimleri yoğunluk hesaplabilir. w : amorf ve kristalik bölgelerin ağırlık kesridir.

4 Kristallik ve Amorfluk Oranı
Bu düzen nedeniyle kristallik derecesi yüksek polimerler birim alan başına daha yüksek streslere dayanabilirler. Bu düzenlenmeler nedeniyle kristalik bölgelerde ikincil kuvvetler daha etkin olduğundan polimerin dayanıklılığı ve sertliği artar. Bu nedenle streoregular polipropilenler eğilip bükülmez, sert katı plastik ürünlerdir. Düzensiz ataktik polimerler ise amorf, yumuşak ve yapışkandırlar. Polietilen olayında kristallik derecesini, moleküler ağırlık ve soğuma hızının yanısıra polimerizasyon sırasındaki dallanmalar, dallanma noktalarındaki sterik engellemeler nedeniyle değişir. Düşük yoğunluk polietilen (LDPE) yüksek basınçlarda ( psi) elde edilir. Yüksek yoğunluk polietilen düşük basınçlarda (100 psi) elde edilir. LLDPE ise 1-buten, 1-hekzan, 1-okten 4-metil-1-penten gibi küçük fonksiyonel gruplu vinil monomerler ile hazırlanırlar.

5 Kristallik ve Amorfluk Oranı
LDPE : düşük yoğunluk PE LLDPE : lineer, düşük yoğunluk polietilen HDPE : Yüksek yoğunluk polietilen

6 Kristallik Derecesinin Optik Özellikler Üzerine Etkisi
Polimerlerin optik özellikleri kristallikten etkilenir. Işık kırma indisleri farklı ve görünür ışıiın dalga boyundan daha uzun iki farklı fazdan geçiyorsa dağılır. Bu nedenle buz saydamken, kar beyazdır (ışık pekçok defa havadan buz kristaline girer). Benzeri olay kristalize polimer içinde geçerlidir. Kristalize alanlar amorf bölgelerden daha yüksek refraktif indekse sahiptir. Kristalizze polimerler bu nedenle ya opak yada yarısaydamdır. S,şeffaf polimerler tamamen amorf yapıdadırlar.

7


"Kristallik Derecesinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları