Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness."— Sunum transkripti:

1  A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness training for back pain(SWIFT) trial) BioMed Central-2009

2  Kronik Bel Ağrıları sosyal ve ekonomik maliyet artışı devamlı devre dışı bırakılan bir sağlık problemidir.

3  Bu çalışma bireysel yürüyüş programının maliyetini,her zamanki fizyoterapiye göre denetimli genel egzersiz programının farkını araştıracak randomize kontrollü bir çalışmadır.

4  Çalışma sözleşmeli fizoterapistler eşliğinde yaptırılmış ve çalışma kordinatörlerince denetlenmiştir.  Hasta değerlendirmeleri aylık anketler neticesi elde edilmiştir.

5  Dublin ve Irlanda da KBA hastalardan 246 kişi kontrol grubu olarak ayaktan fizyoterapi alması sağlandı.  Hastalar rastgele 3 gruba ayrıldı. Bu üç grup:*Yürüyüş Programı *Destek Denetimli Egzersiz Programı *Genel Fizyoterapi Programı  3,6,12 ay ara ile hastalar değerlendirildi.

6  Bu gruplarda fonksiyonel engellilik,fiziksel aktivite,korkudan kaçınma,ağrı,maliyetler temel olarak değerlendirildi.  Datalar telefon görüşmelerinden,seçilmiş gruplardan elde edilen Bernard’ ın tematik analizleri kullanılarak elde edildi.

7 Çalışamaya devam eden gruplarda özellikle yürüyüş grubunda minimal muskuloskletal şikayetler gelişmiş.

8 * Akut ya da kronik,mekanik bel ağrısı olan hastalar * 18-65 yaş grup hastalar *12 ay öncesine kadar spinal kord cerrahisi geçirmeyen hastalar *Egzersiz yapmaya uygun hastalar *8 hf boyunca egzersiz sınıflarına katılabilecek hastalar

9 *Telefon görüşmesi yapabilecek hastalar *İngilizce konuşabilenler *Hamile olmayanlar *Orta ve düşük fiziksel aktivitesi olanlar *Sistemik-inflamatuar hastalığı olmayanlar *Fibromiyaljisi,sipondilolistezisi ve ciddi LSS olmayanlar *Kardiyak problemi olmayanlar

10  Bu Çalışma KBA hastalarda, yürüme programının ve denetimli egzersiz programının etkinliğini genel fizyoterapiye göre değerlendirmektir

11  Güncel araştırmalar,egzersiz bazlı tedavi yaklaşımının kronik bel ağrılı hastaların iyileşmesinde aktif rol aldığını desteklemektedir.

12  KBA hastalarda Destek Denetimli Grup Egzersiz de: Avantajı;düşük maliyeti Dezavantaj; az hasta katılımı,zaman ve mekan kısıtlılığı  Destek Denetimli Grup Egzersizlerinde düşük maliyet hastaların aktivite seviyelerini artırmayı garanti etmektedir.

13  Kuzey Amerika çalışmalarına göre bel ağrılı hastalardan tempolu yürüyüş programına haftada en az 3 saat katılanların bel ağrılarının,engelliliklerinin,fizyolojik distreslerinin azaldığı rapor edilmiştir.

14  RCT a göre,KBA hastalarda denetimsiz yavaş yürüyüş, kişisel fizyoterapiye ya da medikal egzersiz terapisine göre ; * Ağrıyı azaltmada * Maliyeti azaltmada * Engelliliği azaltmada * Hastanın tatmin seviyesini artırmada daha az anlamlı bulunmuş.

15  RCT a göre 8 haftalık düşük frekanslı progresif yürüyüş programları normal sedanter erişkinlerde yaralanmasız ve yan etkisiz artan fiziksel aktiviteler ile sonuçlanmaktadır.

16  Diğer çalışmalar 50-65 yaşlarındaki katılımcılarda pedometre kullanarak evde yapılan denetimsiz yürüyüşlerin kardiyo- vasküler riski artırdığını rapor etmiştir.  Pedometreler,hastaların fiziksel aktivitelerini artırmada pozitif etkili bulunmuştur.

17 Fiziksel aktivite seviyesini artırmada kendini aktive eden yürüyüş programları destek denetimli egzersiz programına göre daha az maliyetli bulunmuştur.

18  Araştırmalar KBA hastalarda fiziksel aktivitelere katılımı teşvik için minimal temas kendini kullanıma geçiren müdahale ihtiyacını belirledi. Avrupa Klinik Rehberlerince yürüme egzersizinin tek başına yapılabilirliği açısından en uygun egzersiz olduğu tespit edildi. Ancak yürüme egzersizi kolaylığına rağmen KBA da etkinliği henüz kanıtlanamamıştır

19

20 Teşekkür Ederim Hazırlayan:Dr.Havva TURÇ CİNGÖZ


" A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları