Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ

2 GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI
Boğmaca, Difteri, Tetanos, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar, Kabakulak, Kızamık, Kızamıkçık, Verem, Çocuk Felci (Poliomiyelit), Hepatit-A,B,Suçiceği ve Zatürre hastalıklarının morbidite ve mortalitesini azaltarak, bu hastalıkları kontrol altına almak ve tamamen ortadan kaldırmak amacı ile, hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak için yapılan aşılama hizmetlerini içerir.

3 GBP KAPSAMINDA KULLANILAN AŞILAR
Aşılar soğuk zincir kırıldığında potensini kaybeden hassas ürünlerdir. Sıcağa veya donmaya maruz kalma aşılar için geri dönüşsüzdür. Her antijenin ısı ve donmaya hassasiyeti farklıdır. Isının yanı sıra Kızamık, Kızmıkçık,MMR ve BCG aşılarının ışığa karşı hassasiyetleri vardır.

4 GBP HEDEFLERİ 1 Her bir antijen için etkinliği korunmuş aşı ile ülke genelinde %97 aşılama oranına ulaşmak ve devamlılığını sağlamak, 5 yaş altı (0–59 aylık) aşısız ya da eksik aşılı çocukları tespit edip aşılamak, Okul çağı çocuklarının rapel aşılarını tamamlamak, Tespit edilen tüm gebelere uygun Difteri Tetanoz aşısı dozunu uygulamak,

5 GBP HEDEFLERİ 2 Aşı güvenliğini sağlamak,
12–23 aylık bebeklerin %90’ını tam aşılı hale getirmek, Tam Aşılı Çocuk: 1’er doz BCG ve KKK, 3’er doz DaBT, Polio, Hepatit-B ve Hib aşılarının tamamını almış çocuk olarak tanımlanmaktadır.(2009 yılı 17 sayılı bağışıklama genelgesi) (Bugün bu aşılara Hepatit A, Su Çiceği ve Pnömokok Aşıları da eklenmiştir.)

6 ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞI TAKVİMİ-2013
Doğumda 1. Ayın Sonu 2.Ayın Sonu   4.Ayın 6.Ayın 12.Ayın 18.Ayın 24.Ayın İlkögretim 1.Sınıf  İlköğretim 8.Sınıf  Hep B I II III BCG DaBT-IPA-Hib Rapel KPA KKK DaBT-IPA OPA Td HEPATİT-A SUÇİCEĞİ

7 AŞI UYGULAMALARINDA GENEL KURALLAR 1
Aşı öncesi genel durumu iyi, sağlıklı çocukların ateşinin ölçülmesine ve fizik muayene yapılmasına gerek yoktur. Kontrendikasyonlar mutlaka sorgulanmalıdır. Aşı öncesi çocuğun hasta olup olmadığının sorulması yeterlidir. Hepatit B aşılaması yapılmadan önce Hepatit B serolojik incelemesi yapılmasına herhangi bir yaş grubunda gerek yoktur.

8 AŞI UYGULAMALARINDA GENEL KURALLAR 2
6 yaş üzerinde hiç aşılanmamış çocukta BCG gerekli değildir. 6 yaş altında BCG yapılmamış olan çocukta TCT (Tüberkülin Cilt Testi) sonucuna göre gerekiyorsa BCG uygulanır. BCG aşısı, 3. aydan sonra yapılacaksa PPD ile TCT yapıldıktan sonra sonucuna göre uygulanır. Herhangi bir yaşta BCG yapılmış olmasına rağmen skar görülmeyenlerde TCT yapılmasına gerek yoktur ve bunun sonucuna göre BCG uygulaması gerekli değildir

9 SOĞUK ZİNCİR

10 SOĞUK ZİNCİR Soğuk zincir; Aşı ve Serumların üretildiği andan kullanıcıya ulaşıncaya kadar kabul edilebilir ısı aralığında (+2 , +8) tutmak üzere düzenlenmiş bir seri depolama ve nakil basamağından oluşur.

11 SOĞUK ZİNCİR SİSTEMİNİN TEMEL BİLEŞENLERİ 1
Malzemeyi kullanan, bakımını üstlenen ve sağlık hizmeti sunan personel, Aşıların güvenli bir biçimde korunması ve taşınması için gereken malzeme, Programın yönetimi, depolanma ve dağıtımın kontrolü ile aşıların kullanımı için gerekli prosedürler.

12 SOĞUK ZİNCİR SİSTEMİNİN TEMEL BİLEŞENLERİ 2
Aşılar uygunsuz ısıya maruz kalmaları durumunda etkinliklerini yitirirler. Etkinliğini yitiren bir aşının, etkinliğini yeniden kazanması olanaksızdır. Üretimden kullanıldıkları ana kadar daima uygun ısıda saklanmalıdır.

13 UNUTMAYINIZ En pahalı ve en gelişmiş soğuk zincir ekipmanları
bile, insan faktörü olmadan aşıların güvenli ve etkin bir şekilde korunmasını sağlayamaz.

14

15 Kalite ve güvenlik Ev tipi buzdolapları… ... ve aşılar konusunda kaçınılması gereken riskler Tek kapılı ev tipi buzdolabı: Donma riski Düşük yalıtım Çift kapılı ev tipi buzdolabı: Daha az donma riski No Frost Aşı için özel buzdolabı: : Daha az donma riski İyi yalıtım

16 AŞILARIN YERLEŞİMİ 1 Aşıların yerleşimi soğuk hava dolaşımını engellemeyecek şekilde olmalıdır. Tüm aşıların ve sulandırıcıların etiketleri korunmalı ve miadlarına dikkat edilmelidir. Miadı yakın olan aşı önce kullanılmalıdır. Açılmış flakonlar işaretlenip önce kullanılmalıdır. İmha edilecek aşılar soğuk zincirden çıkarılmalıdır.

17 AŞILARIN YERLEŞİMİ 2 Donmaya hassas olan aşılar evaporatörden uzakta tutulmalıdır. Aşı sulandırıcıları aşılarla birlikte soğuk zincirde saklanmalıdır. Buzdolabı sadece ihtiyaç duyulduğunda açılmalı ve aşı harici bir şey saklamamalıdır. Gerekli miktarda donmuş buz aküsü bulundurulmalıdır.

18 AŞILARIN YERLEŞİMİ 3 Aşılar ve sulandırıcılar yalnızca bunlar için tahsis edilmiş bir buzdolabında saklanmalıdırlar.(Aşılar dışında buzdolabına başka bir şey konulmamalıdır.) Aşılar buzdolabının kapaklarına koyulmamalıdır. Kapaktaki sıcaklık buzdolabının iç ısısına göre daha fazladır ve buzdolabının kapısı açıldığında oda sıcaklığına daha fazla süre maruz kalır.

19 AŞILARIN YERLEŞİMİ 4 DaBT-IPA-Hib , DaBT-IPA ve Kuduz aşılarının hiçbir zaman donmaması gerekir. Orta rafa yerleştirilmelidir. HepA ve Suçiceği aşıları orta ve/veya alt rafa yerleştirilmelidir. KPA aşısı hiçbir zaman donmaması gerekir. Alt rafa yerleştirilmelidir. Aniserumlar (yılan serumu, akrep serumu, kuduz serumu,difteri serumu,tetanoz serumu) alt rafa yerleştirilmelidir.

20 AŞILARIN YERLEŞİMİ 5 HepB, Td, DT aşıları ve PPD alt rafa yerleştirilmelidir. OPA,KKK,Kızamık,Kızamıkçık,BCG ve Meningokok aşıları üst rafa yerleştirilmelidir.

21 SICAKLIĞA KARŞI DUYARLILIK
Aralık Aşı OPV Kızamık, Kızamıkçık,MMR, Meningokok DaBT-IPA-Hib, DaBT-IPA BCG Hib,DT Td, HepB,HepA,Suçiceği, Pnomokok,İnfluenza En fazla duyarlı En az duyarlı

22 DONMAYA KARŞI DUYARLILIK
Aralık Aşı Hep-B,HepA,Su Çiceği,Pnomokok,İnfluenza DaBT-IPA-Hib, DaBT-IPA DT Td OPV Kızamık, MMR,Meningokok En fazla duyarlı En az duyarlı

23 IŞIĞA KARŞI DUYARLILIK
BCG Kızamık, Kızamıkcık MMR Meningokok Ultraviole ve floresana (Neon) duyarlılık Duyarlı olanlar … ve son kullanma tarihini kontrol etmeyi ve izlemeyi unutmayalım

24 BUZDOLABI YERLEŞİM ŞEMASI

25 UYGUN OLMAYAN YERLEŞİM

26 UYGUN OLMAYAN YERLEŞİM

27 UYGUN OLMAYAN YERLEŞİM

28 ISI İZLEMİ ısının izlenmesinin önemi:
Kalite ve Güvenlik ISI İZLEMİ ısının izlenmesinin önemi: => Aşı depolama koşullarının kaydının tutulması => Soğuk zincirin uygun bir şekilde düzenlendiğinden emin olunması soğuk zincirin her düzeyinde ısı izlem araçlarının kullanılması ısının günde iki kez izlenmesi ve çizelgeye işlenmesi, ya da sürekli izlem yapılması cihazların düzgün çalıştığından emin olunması: kalibrasyon yapılması ya da iki cihaz arasında karşılaştırma yapılması

29 Aşıların Depolanması İçin Uygun Isı Aralıkları
Aşı tipi Ana depo Bölge & il deposu Maks 3 ay İlçe deposu & ASM Maks 1 ay Gezici ekip Maks 1 gün OPV -15oC ile -25oC -15oC ile -25oC +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC Bu aşıların soğutucuda ve taşınma sırasında +2° ile +8°C arasında saklanması gerekmektedir. +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC BCG, Kızamık, Kızamıkçık MMR, Meningokok Hep A, Hep B, Suçiçeği, Td, DT, DaBT-IPA-Hib, DaBT-IPA,Kuduz a. Influenza,Kuduz S, Yılan ve Akrep S. +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC Sulandırıcılar - ASLA dondurulmaz - Alan izin verdiği ölçüde seyrek olarak +2°C ve +8°C arasında muhafaza ediniz Paketlendiğinde seyrek olarak +2°C ve +8°C arasında muhafaza ediniz. +2oC ile 8oC +2oC ile 8oC

30 Isı izleminde uyulması gereken kurallar
+2oC  To  +8oC Doğru çalışıyor, her şey yolunda Termostat ayarını kontrol ediniz 1 Aşıların durumuna bakınız Çalkalama testi yapınız To  0oC Sadece takip ediniz. Buzdolabınız doğru çalışıyor mu? Normale dönene kadar yakın takip +8oC  To  +10oC Termostatı ayarlayınız 1 VVM ve soğuk zincir monitör kartlarını kontrol ediniz Acil durum planınızı uygulayınız To  +10oC 1 Eğer buzdolabınızın ısıları değişkenlik gösteriyor ise günün en soğuk saatinde termostatı +2°C`ye ayarlayınız.

31 SOĞUK ZİNCİRİN KORUNMASI 1
No Frost olmayan buzdolaplarında buzluktaki kalın buz tabakası soğutucuyu soğuk tutmaz, aksine buz akülerinin donmasını önler ve soğutucunun daha fazla güç harcamasına neden olur. No Frost buzdolaplarında ise soğuk hava veren bölmeler kapatılırsa yada buz akülerinden sızıntı olursa buzlanma yada karlanma oluşmaktadır.

32 SOĞUK ZİNCİRİN KORUNMASI 2
Dolabın buzunu çözdürmek ve temizlemek için, aşıları ve sulandırıcıları soğuk zincire uygun şartlarda yerleştirilmiş buz aküsü bulunan uzun ömürlü aşı nakil kabına yada farklı bir No Frost buzdolabına yerleştiriniz.

33 SOĞUK ZİNCİRİN KORUNMASI 3
Aşı nakil kaplarının kullanım sonrası tam olarak kurulanması gerekir. Darbeler ve güneş ışığı aşı nakil kaplarının duvarında ve kapaklarında çatlaklara neden olabilir.

34 BUZDOLABI ÇALIŞMIYORSA NE YAPMALIYIZ?
Problem kısa sürede çözülecekse, aşıları buz aküleri ile uzun ömürlü aşı nakil kabına ya da askılı aşı nakil kabına koyunuz. Uzun sürecekse, başka bir buzdolabı kullanınız. Termometreyi daima aşılarla birlikte bulundurunuz ve ısıyı izleyiniz. Sonra buzdolabını tamir ettiriniz. Öncelikle her TSM/ASM nin acil eylem planı olmalıdır.

35 AŞILARIN KULLANIM SÜRELERİ 1
Tek dozlu kombine aşılar: Liyofilize Hib aşısı sıvı formda olan DaBT-IPA ile sulandırıldıktan sonra hemen uygulanmalıdır. KKK sulandırıldıktan sonra hemen uygulanmalı ve ışığa maruz bırakılmamalıdır.

36 AŞILARIN KULLANIM SÜRELERİ 2
Çok dozlu aşılar: OPA aşısında bulunan Aşı flakon izlemcisi (VVM) henüz imha noktasına ulaşmamış ise kullanılabilir. BCG aşısının flakonu sulandırıldıktan 6 saat sonra imha edilmelidir.

37 TSM/ASM’de AŞILARI SAKLAMA ve UYGULAMA KOŞULLARI
TSM/ASM’lerde bulunan buzdolabında aşıları +2 ile+8ºC arasında saklayınız. Aşılama seansının yapıldığı yere aşılarınızı aşı nakil kapları ile soğuk zincir kurallarına uygun olarak taşıyınız. Aşılama seansınız sırasında aşı nakil kabının üzerine köpüğünü (yoksa, aşı nakil kabının kapağını) kapatarak soğuk havanın nakil kabının dışına çıkmasını engelleyiniz.

38 TERMOMETRELER TSM/ASM lerde en az 2 çeşit termometre kullanılmalıdır.Bunlar; Kadran termometre Cıvalı veya alkollü termometre Hafızalı termometre (Fridge-Tag) Elektronik ısı takip sistemi

39 TERMOMETRELER

40 TERMOMETRELER Kullandığınız termometreleri güvenliğine inandığınız başka bir termometre ile kalibre ediniz. Özellikle kadranlı termometreler zamanla hassasiyetlerini yitirirler Elinizde fazla bir termometre varsa bunu da buzdolabının alt rafına koyunuz. Kontrol ve kayıt için orta rafta bulunanı kullanınız.

41 ISI TAKİP VE KAYIT İŞLEMİ
Isı izleme ekipmanları soğuk zincirin korunmasında tüm aşamalarda kullanılmalıdır. Isı takibi günde en az iki kez yapılmalıdır. Tablolara kaydı ve grafik çizimi mutlaka yapılmalıdır. Termometreler buzdolabının orta kısmına kolayca görülebilecek şekilde yerleştirilmelidir.

42 GÜVENLİ ISI ARALIĞI

43 AŞI DONMA GÖSTERGELERİ

44 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI
Aşıların +8°C`nin üzerindeki ısılara maruziyeti ve süresi hakkında bilgi verirler.

45 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI 1
Aşının üretildiği andan itibaren kullanıldığı sağlık kuruluşuna ulaşmasına kadar geçen tüm nakliye süresince aşıya eşlik ederler. Isı +10°C`nin üzerine çıktıkça aktive olmuş kartın gözleri sıra ile mavileşmeye başlar, maruz kalınan ısı arttıkça daha çabuk mavileşme gerçekleşir.

46 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI 2
ABC bölümleri aşının +10°C`nin üzerinde maruz kaldıkları ısıları, D bölümü ise +34°C`nin üzerinde maruz kalınan ısıları belirtir. +10°C üzeri ısılar +34°C üzeri ısılar

47 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI 3
+10°C`nin üzerine çıkıldığı durumlarda; A penceresi içerisi maviye boyanmaya başlar. Eğer tekrar soğuk zincir koşulları sağlanırsa boyanma durur. Tekrar ısıya maruz kalırsa kaldığı yerden mavileşme devam eder. Maruz kalınan ısı ne kadar yüksek olursa mavileşme o kadar hızlı olur.

48 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI 4
+34°C`nin üzerine çıkıldığı durumlarda; D penceresi iki saat içinde mavileşir. Mavileşme geri dönüşsüzdür.

49 SOĞUK ZİNCİR İZLEME KARTLARI 5
A,B,C,D beyaz, mavileşme yok; -Tüm aşılar kullanılabilir. Sadece A mavi, B,C,D beyaz ise; -OPV, VVM durumuna göre karar verilmeli, diğer aşılar kullanılabilir. A ve B mavi, C ve D beyaz ise; -OPV , VVM durumuna göre, kızamık 3 ay içerisinde, diğer aşılar kullanılabilir. A,B,C mavi, D beyaz ise; - OPV , VVM durumuna göre, kızamık kullanılamaz, DBT ve BCG üç ay içerisinde kullanılmalı,TT,DT,Hep B kullanılabilir. Tüm pencereler mavi ise; -Tüm aşılar kullanılmamalıdır.

50 AŞILARIN TERMOSTABİLİTESİ VE VVM
Aşıların termostabiliteleri göz önünde bulundurularak, ısıya maruz kalma sürelerini belirlemek için OPA’da aşı flakon izlemcileri kullanılmaktadır.

51 AŞI FLAKON İZLEMCİLERİ (VVM) 1
Aşı flakon izlemcisi ;Flakona yapıştırılan ısıya hassas, ısıya maruz kaldıkça renk değiştiren ve kümülatif ısıyı ölçen bir etikettir. Zaman ve ısıya maruz kalma sonucu etiketin içerisinde bulunan kare koyulaşarak dış çemberin rengine dönüşmeye başlar.

52 AŞI FLAKON İZLEMCİLERİ (VVM) 2
+8°C`nin üzerinde orta derece bir ısıya maruz kalmakla hemen renk değişikliği olmaz. Renk değişikliği maruz kalınan ısının yüksekliği ile orantılı olarak artar.

53 AŞI FLAKON İZLEMCİLERİ (VVM) 3
VVM aşı potensini Direk olarak ölçmez fakat potensi etkileyecek ısıya maruz kalma etkisini gösterir. Donma ile ilgili bir belirteç değildir.

54 VVM ISI İZLEMCİLERİ

55 BUZDOLABINIZIN ISISI +2ºC`NİN ALTINDA İSE ;
Buzdolabınızın termostatını daha düşük bir ayara getiriniz. Buzluk kısmının kapağının uygun olarak kapanıp kapanmadığını kontrol ediniz. Buzdolabının ısısının sabit tutulmasını sağlamak için buzdolabında bulunan su bidonlarının sayısını artırınız.

56 BUZDOLABINIZIN ISISI +8ºC`NİN ÜZERİNDE İSE;
Buzdolabınızın doğru olarak çalıştığından emin olunuz. Buzdolabınızın kapısının doğru olarak kapandığından emin olunuz. Kapının contaları deforme olmuş olabilir. Buzdolabınızın termostatını daha soğuk ayara getiriniz. Buzdolabınız bozulmuş ve +2ºC ile +8ºC arası ısıyı sağlayamıyorsa tamir ettiriniz veya yeni bir buzdolabı tedarik ediniz.

57 DİKKAT Elektrik kesintilerinden sonra tekrar buzdolabınızı çalıştırırken termostatı daha soğuk derecelere ayarlamayınız, donmaya karşı hassas olan aşılarınızı dondurabilirsiniz. Sağlık merkezinize yeni aşı sevkiyatlarında buzdolabınızın termostatını daha soğuk ayarlara getirmeyiniz, aşılarınızı dondurabilirsiniz.

58 AŞI NAKİL KAPLARI UZUN ÖMÜRLÜ AŞI NAKİL KAPLARI; Aşı nakliyesinde ve kısa süreli aşı saklamada kullanılmaktadır. Çeşitlerine göre 2-5 gün arası soğuk zinciri koruyarak muhafaza sağlar. ASKILI AŞI NAKİL KAPLARI; Aşı nakli ve saha çalışmalarında kullanılırlar. Çeşitlerine göre 1-2 gün soğuk zinciri muhafaza ederler.

59 AŞI NAKİL KAPLARININ HAZIRLANMASI 1
Aşı seansının yapılacağı veya gezici aşılama hizmeti planlandığı gün sabah, gerekli olan tüm buz akülerini buzluktan çıkarın. Buz akülerini uygun şekilde terletin. Buz akülerini uygun şekilde kuruladıktan sonra aşı nakil kabının içine yerleştiriniz. Aşı ve sulandırıcılarınızı aşı nakil kabının orta kısmına yerleştiriniz.

60 AŞI NAKİL KAPLARININ HAZIRLANMASI 2
Donmaya karşı hassas olan aşıları buz aküleri ile direk temas etmeyecek şekilde aşı nakil kabının ortasına yerleştiriniz. Isıya hassas kızamık, MMR, BCG ve OPV aşılarını aşı nakil kabının kenarlarına yerleştiriniz. Aşı flakonlarının yanına mevcutsa donma göstergesi koyunuz ve uzun ömürlü aşı nakil kaplarının üst kısımlarına da buz aküleri yerleştiriniz.

61 DİKKAT Aşı transferlerinde kesinlikle aşı nakil kaplarının tabanına buz aküsü koyulmamalı,aşı flakonları asla buz aküleri ile doğrudan temas etmemelidir. Buz akülerinde bulunan buz çözülme esnasında temas ettiği yüzeyin ısısını hızlı bir şekilde düşürerek aşıların kolayca donmasına neden olur.

62 UNUTMAYIN Aşı nakil kabınızın ısısını sabit tutmak için:
Aşı nakil kabınıza yeterli sayıda buz aküsü yerleştiriniz. Aşı nakil kabınızı gölgede muhafaza ediniz. Kapağının tam ve doğru kapatıldığından emin olunuz. Bağışıklama seansınız sırasında aşı nakil kabının ağzını açık tutmayınız. Köpük veya kapak ile kapatınız.

63 BUZ AKÜLERİNİN KULANIMI 1
Buz aküsünü ağzında bir miktar boşluk kalacak kadar su ile doldurunuz ve kapağını sıkıca kapatınız. Buz akülerinizi sallayınız ve ters düz ederek akıtıp akıtmadığını kontrol ediniz. Buz akülerini dik olarak veya yan yüzleri açıkta kalacak şekilde buzluğa yerleştiriniz ki evaporatör ile uygun olarak etkileşsin. Buz akülerini verimli olarak kullanmak için en az 24 saat buzdolabında muhafaza ediniz. Aşılama seansınızdan sonra buz akülerinizi tekrar donması için buzluğa yerleştiriniz.

64 BUZ AKÜLERİNİN KULLANIMI 2
Buz akülerini kullandıktan sonra her seferinde suyunu doldurup boşaltmayınız. İçerisindeki suyu tekrar tekrar dondurabilirsiniz. Buz akülerinizi kullanmadan önce terletmeyi unutmayınız .

65 BUZ AKÜLERİNİN TERLETİLMESİ 1
Buz akülerinin ısısı buzluktan çıkarıldıkları anda ortalama -20°C civarındadırlar. Donmaya hassas aşılarla bir araya gelmeden önce mutlaka terletilmeleri gerekmektedir. Çözülmeye başlayan buz dışardan ısı çeker, bu nedenle üzerine veya kenarına konulmuş olan flakonun ısısını çekerek hızla eksi derecelere getirir ve dondurur.

66 BUZ AKÜLERİNİN TERLETİLMESİ 2
Buz akülerini bir masaya veya düz bir ortama sıra ile diziniz. Birbirlerine uzaklıkları en az 5cm olmalıdır. Buz akülerini çalkalandıklarında buz parçalarının birbirine çarpma ve suyun içinde yüzme sesi duyulana kadar terletiniz.

67 NAKLİYAT SIRASINDA BUZ AKÜLERİ
Buz aküleri ile flakonların arasında mutlaka kalın bir karton kullanın.

68 UNUTMAYIN BİR BUZ AKÜSÜ EN AZ 24 SAAT DONDURULMALIDIR
Buz akülerinizi kullanmadan önce terletmeyi unutmayınız.( +20 derece olan bir odada yaklaşık bir saat bekletmek gerekir.)

69 AŞILARIN DONMASINI ENGELLEMEK İÇİN;
Günde en az 2 kez buzdolabının termometresini kontrol edip kaydediniz. Donmaya hassas aşıları evaporatörden uzağa yerleştiriniz. Elektrik kesintilerinden sonra termostat ayarlarını artırmayınız.

70 UNUTMAYIN TSM/ASM düzeyinde tüm aşı ve sulandırıcılar +2°C ile +8°C arasında saklanmalıdır.

71 DİKKAT Buzdolabında asla yiyecek saklamayınız.
Buzdolabının kapağını sık sık açmayınız.

72 TEŞEKKÜRLER


"SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları