Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ DERSİ Linux Kurulumu

2 Takas Alanı (swap) Takas alanı (swap) nedir?
Komplike hesaplama işlemleri için anabellek yetmezse Linux bunun yerine sabit diskin bir bölümünü sanal bellek olarak kullanır. Linux belleğe yapılan erişimleri göz önünde bulundurarak mümkün oldukça bu veri bloklarını RAM’de tutulmasını sağlar. Bilgisayarda çalışan çok sayıda süreç varsa, çekirdek RAM’de tutulan bu sayfaları disk üzerinde bulunan, bu işlem için ayrılmış alana taşıyarak, RAM’in boşaltılmasının sağlar. RAM’in okuma yazma hızına göre diskin I/O (giriş/çıkış) hızı çok yavaş olduğu için takas alanı bir ek bellek görevi üstlenemez.

3 Takas Alanı (swap) Takas Alanı Ne Kadar Büyük Olmalıdır?
Genellikle takas alanının RAM miktarı kadar büyüklükte olması önerilir. Bu büyüklüğün belirlenmesinde esas olan sistemde çalışan süreçlerin göz önünde bulundurulmasıdır. Sunucularda masaüstü bilgisayarları yada iş istasyonlarına kıyasla daha fazla takas alanı (genellikle RAM miktarının 2 katı kadar) ayrılır. Bunun sebebi ise sunucunun çok fazla bellek kullanımına gereksinim duyacak karşılaşma olasılığıdır. Takas Alanı nerede olmalıdır? Mümkünse farklı bir sabit disk üzerinde olmalıdır. Farklı bir disk yoksa varolan diskler üzerine dağıtılmalıdır.

4 Linux Kurulum Yöntemleri
CD ile kurulum Sabit disk ile kurulum FTP sunucusu üzerinden kurulum NFS sunucusu üzerinden kurulum HTTP sunucusu üzerinden kurulum Kickstart kurulum

5 Linux Kurulumu İstenilen dağıtım versiyonu seçildikten sonra bilgisayar DVD’den başlatılır (boot) edilir. Sonraki adımlar karşımıza çıkan sihirbaz sayfalarına göre takip edilir.

6 Linux Kurulumu Pardus önyükleyicisi ile kurulum için donanımınıza en uygun seçeneği seçebilir, hafıza testi yapabilir ya da sabit diskinizde bulunan bir yükleyiciyi çağırabilirsiniz.

7 Linux Kurulumu Pardus'u yüklemek için Genel Kamu Lisansı'nı ve diğer özgür yazılım lisanslarını onaylamalısınız. Lisans metinlerine bu pencereden ulaşabilirsiniz.

8 Linux Kurulumu Bu aşamada DVD'den ya da USB gibi bir kurulum medyasından sisteminize yüklenecek olan dosyaların bütünlüğünü yani doğru kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edebilirsiniz.

9 Linux Kurulumu Bu adımda bilgisayarınızın klavye haritasını seçip anında deneyerek doğru çalışıp çalışmadığını da kontrol edebilirsiniz.

10 Linux Kurulumu Bu ekranda tarihi, saati ve içinde bulunduğunuz zaman dilimini düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız ayarlar donanım saatinizin ayarlarını da güncelleyecektir.

11 Linux Kurulumu Sabit diskinizi nasıl kullanmak istediğinize karar vereceğiniz aşama burası. Pardus'u tek işletim sisteminiz olarak kullanabileceğiniz gibi bir diğer işletim sistemiyle birlikte de kullanabilirsiniz. İki ya da daha fazla işletim sistemini aynı bilgisayarda kullanmayı istiyorsanız, "Kendi Düzenini Yarat" seçeneğini seçmelisiniz.

12 Linux Kurulumu Disk bölümlendirme aşamasında yapacağınız ayarlar diskinizin üzerinde yer alan verileri silebileceğinden, ayarların doğruluğundan ve mevcut diskinizde yer alan bilgilerin mutlaka bir yedeğini aldığınızdan emin olun.

13 Linux Kurulumu Bilgisayarınızı başlattığınızda sistem yükleyici ekranı (Grub) ile karşılaşacak ve başka işletim sistemleri kuruluysa hangisinden açacağınıza karar verebileceksiniz. Eğer ikinci bir işletim sistemi kullanıyorsanız, gelişmiş ayarları tercih etmelisiniz.

14 Linux Kurulumu Şu ana kadar yaptığınız tüm ayarların özetini burada görebilirsiniz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir tercih yaptıysanız, korkmayın. Geri dönüp ayarlarınızı düzeltebilirsiniz.

15 Linux Kurulumu Tebrikler! Pardus kurulumuna başlamış durumdasınız. Yaklaşık dakika süren kurulum işlemi süresince, Pardus'un temel teknolojilerini anlatan slayt gösterisini takip edebilirsiniz.

16 Linux Kurulumu Kurulum aşamasında ya da sonrasında sormak isteyeceğiniz her türlü konuda topluluk kaynakları size yardıma hazırdır.

17 Linux Kurulumu Kurulumu başarıyla tamamladınız. Bilgisayarınız tekrar başlattıktan sonra kullanıcıları ekleyebilirsiniz. Sisteminiz tekrar başlatmadan önce kurulum yaptığınız medyayı (DVD ya da USB) çıkarmayı unutmayın.

18 Grub (GRand Unified Bootloader)
Unix işletim sistemi kurulan bir makinada başka bir işletim sistemi olduğu taktirde bilgisayarın açılması sırasında seçim yapmayı sağlayan bir ön yükleyicidir.

19 LILO (Linux Loader) Diskin başına yerleşerek bilgisayarın düzgün bir şekilde Linux ile açılmasını sağlayan programdır. Bilgisayarın Windows ve Linux ile birlikte dönüşümlü olarak açılabilmesini sağlayan bir sisteme sahiptir. Bilgisayar açılırken LILO sayesinde istediğiniz işletim sistemini açabilirsiniz.

20 PARDUS Kaynakları http://www.pardus.org.tr/ http://tr.pardus-wiki.org


"Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları