Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM"— Sunum transkripti:

1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DESTEK VE HAREKET

2 Destek ve hareket sistemi üç kısımda incelenir.
1 – İskelet 2 – Eklemler 3 – Kaslar

3 1 - İSKELET Kemiklerden oluşmuş ,eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş destek yapıya iskelet denir. * İskelet, sert bir yapıya sahip kemiklerden oluşur. * İskelet, deri ve kasların altında bulunur.

4 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİNİN GÖREVLERİ
1 – Vücudumuzun dik durmasını sağlar. 2 – Vücudumuza genel şeklini verir. 3 – Eklem ve kaslarla birlikte hareketimizi sağlar. 4 – Kaslarla birlikte vücudun hareketine yardımcı olur. 5 – Kan yapımına yardımcı olur.

5 İSKELETİN TEMEL KISIMLARI
İskelet , dört temel kısımdan oluşmaktadır. 1 – Kafatası 2 – Omurga 3 – Göğüs kafesi 4 – Kollar ve bacaklar

6 1 - KAFATASI * Beynimizin içinde bulunduğu ve beynimizi dış etkenlerden koruyan yapıya kafatası denir. * Yassı kemiklerden oluşmuştur. * Birbirlerine oynamaz eklemlerle bağlıdırlar

7 2 - OMURGA * Boynumuzdan başlayıp sırtımız boyunca uzanır. * Kısa kemiklerin üst üste dizilmesiyle oluşmuştur. * Yarı oynar eklemlerle birbirine bağlanmıştır. * İçerisinde omirilik bulunur.

8 * Vücudumuzun dik durmasını sağlayan, iskeletin önemli bir kısmıdır.
2 - OMURGA * Vücudumuzun dik durmasını sağlayan, iskeletin önemli bir kısmıdır. * “S” harfine benzeyen omurga, içerisinde bulunan yapıyı korur * Boyun kısmındaki omurga kemikleri, başımıza destek vererek onu dik tutabilmemizi sağlar.

9 3 – GÖĞÜS KAFESİ * Kaburga kemiklerinden oluşur. * Kalp, akciğer gibi hayati organlarımızı dış etkilerden korur.

10 * Yassı kemiklerden oluşmuştur.
3 – GÖĞÜS KAFESİ * Yassı kemiklerden oluşmuştur. * Birbirlerine oynamaz eklemlerle bağlıdırlar.

11 4- KOLLAR VE BACAKLAR * Hareket - lerimizin büyük bir kısmını sağlar. * Uzun kemiklerden oluşmuştur.

12 3 – GÖĞÜS KAFESİ * Yürürken üst ve alt bacak kemiklerimiz, vücudumuza destek sağlar. * Oynar eklemlerle birbirine bağlanmıştır.

13 KEMİK ÇEŞİTLERİ İskeletimizde yaklaşık 206 kemik bulunur. Bu kemiklerin birbirine bağlanması ile iskeletimiz oluşur. Yeni doğmuş bir bebeğin iskeletinde daha fazla kemik bulunur. Bebekler büyüyüp geliştikçe kemikleri sertleşip birleşir. Vücudumuzda büyüklü küçüklü birçok kemik bulunur. Bunlardan bazıları uzun, bazıları kısa, bazıları da yassıdır.

14 KEMİK ÇEŞİTLERİ 1 – UZUN KEMİKLER * Kol ve bacak kemikleri
2 – KISA KEMİKLER * El bilek , ayak bilek , parmak kemikleri, omurga 3 – YASSI KEMİKLER * Kafatası ,göğüs kafesi ,kalça(leğen) kemiği , kürek kemiği ,

15 EKLEMLER İskelet sistemini oluşturan kemikler arasında bağlantıyı sağlayan birleşme yerine eklem denir. Kısaca eklem, kemiklerin birbirlerine bağlandıkları yerlere denir.

16 EKLEMLER Kapı ve pencerelerin açılıp kapanmasını sağlayan menteşeler gibi eklemler de kemiklerimizin hareket etmesini sağlar. Eklemlerimiz, kemiklerimizi birbirine bağlayarak hareket etmemize imkan sağlar. Parmaklarımızda eklemlerimiz olmasaydı, herhangi bir nesneyi tutamazdık. Bacaklarımızdaki eklemlerimiz olmasaydı, oturup kalkamazdık, yürüyüp koşamazdık,…

17 EKLEM ÇEŞİTLERİ 1 – OYNAR EKLEMLER : Tam hareketli olan eklemlerdir.
* Kol ve bacaklar 2– YARI OYNAR EKLEMLER : Hareketleri sınırlı olan eklemlerdir. * Omurga 3 – OYNAMAZ EKLEMLER : Hareketsiz olan eklemlerdir. * Kafatası

18 KASLARIN YAPISIVE GÖREVLERİ
Vücudumuzda hareketi sağlayan yapılara kas denir. GÖREVLERİ : 1 - İskelet ve kaslar, vücuda birlikte şekil verirler. 2 - Hareketi sağlayan kaslar, iskelete bağlıdır. 3 - Kaslarımız lifli yapıdadır. Kas lifleri bir araya gelerek kas demetlerini oluşturur.

19 KASLARIN YAPISIVE GÖREVLERİ
4 - Kaslar, lifli yapısı sayesinde kasılıp gevşeyerek kemikleri hareket ettirirler. 5 - Yüzümüzde kırktan fazla kas bulunmaktadır. Bu sayede çok çeşitli yüz ifadeleri yapabilmekteyiz. 6 - Vücudumuzdaki en hareketli kaslar, göz kaslarımızdır. Günde yaklaşık defa kasılırlar.

20 Kaslar zıt yönde çalışacak şekilde çiftler halinde kemiklere bağlıdır.
KASLARIN ÇALIŞMASI Kaslar zıt yönde çalışacak şekilde çiftler halinde kemiklere bağlıdır. İskelet kasları çiftler halinde çalışır.Biri kasılırken diğeri gevşer. Kasılan kas, bir kemiği çekerek onu hareket ettirir. Kaslar kasılırken aynı zamanda şişer ve sertleşir. Bir kas kasılırken onun karşıtı olan kas gevşer.

21 KASLARIN ÇALIŞMASI * Örnek: Kolumuzu dirsekten bükelim. Öndeki pazu kası kasılır ve kalınlaşır. Pazu kemiğinin arkasındaki kas ise gevşeyerek hareketin kolay olmasını sağlar.

22 KAS ÇEŞİTLERİ 1 – KIRMIZI (ÇİZGİLİ ) KASLAR :
* İskeletimizi saran kaslardır. * İsteğimizle çalışır. * Kemiklerin hareketini sağlar. * Çalıştığında çabuk yorulurlar.

23 * İskelet sistemine bağlı olmayan kaslardır.
KAS ÇEŞİTLERİ 2 – DÜZ (BEYAZ) KASLAR : * İskelet sistemine bağlı olmayan kaslardır. * İç organlarımızda bulunurlar. * İsteğimiz dışında çalışırlar 3 – KALP KASI : * Kırmızı kaslardan yapıldığı halde isteğimiz dışında çalışır.

24 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ SAĞLIĞI
1 - Ağır yükler kaldırmamak, 2 - Gerektiğinde ağırlığı dizleri bükerek kaldırmak, 3 - Bol bol egzersiz yapmalıyız. 4 - Düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Et, süt, yumurta ve peynir gibi kalsiyum ve hayvansal protein içeren yiyecekleri düzenli ve yeterince yemeliyiz,

25 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ SAĞLIĞI
5 - D vitamini, kalsiyum ve fosfat tuzlarında yararlanmalıdır. ( D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı ortaya çıkar.) 6 - Sivri burunlu, dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymemeliyiz, 7 - Otururken dik durmalıyız, Yürürken dik yürümeliyiz,

26 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ SAĞLIĞI
7 - Ayrıca Güneş ışığından da yeterince faydalanmaya çalışmalıyız. Çünkü Güneş ışığının, kemiklerin gelişimine olumlu etkisi vardır. Başarı çalışmada gizlidir.


"VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları