Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Defrizenin Yapılışı İşlem Basamakları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Defrizenin Yapılışı İşlem Basamakları"— Sunum transkripti:

1 Defrizenin Yapılışı İşlem Basamakları
a. İşlem öncesi 1-Ön görüşme Defrize uygulamasından iyi bir netice alınabilmesi için, önce müşteriyle bir görüşme yaparak şu hususlarda bilgi edinilmelidir: Daha önce defrize yapılmış mı? Yapıldıysa ne zaman? Saça rastık, taş boya gibi maddeler konulmuş mu? Dekolore veya boya yapılmış mı? Saç temiz mi? Neyle ne zaman yıkandı? Saç diplerinde (saç derisinde) çizik, sivilce ve et beni var mı?

2 a. İşlem öncesi 2-Cilt analizi
Müşterinin kullanılacak ilaca karşı cildinin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmek için yapılır. Kulak arkasına bir miktar defrize ilacı sürülerek cildin alerjisi olup olmadığı test edilir. İlacın sürüldüğü yer kısa sürede aşırı kızarıyorsa, kaşınıyorsa ve kabarcıklar oluyorsa cilt alerjik reaksiyon gösteriyor demektir. Böyle bir durumda defrize asla yapılmamalıdır. Aksi halde cilt ve saç yanarak tahriş olur hatta saçların kalıcı olarak dökülmesi de olur.

3 3-Saçların incelenmesi ve analizi
a. İşlem öncesi 3-Saçların incelenmesi ve analizi Kalın Telli SAÇIN DOKUSU Orta Telli İnce Telli Kıvırcık derecesi (çok kıvırcık veya normal) Normal SAÇIN CİNSİ Yağlı Kuru Doğal (natürel) SAÇIN DURUMU Boyalı, röfleli, meçli Dekoloreli veya hassas Dekolore boya, meç ve röfle yapılarak yıpranmış ince hassas saçlara defrize yapılması çok sakıncalıdır böyle durumlarda bir tutam saç üzerine defrize ilacı sürülerek saçın ilaca karşı dayanıklılığı veya saçın esnekliği test edilmelidir.Test sonucunda saçta kopmalar olmuyor ise ön önlemler alınarak(koruyucu kremler v.s) defrize yapılabilir.Aksi halde bu konuda yapılacak bir yanlışlık bütün saçların dipten kopmasına sebep olabilir.

4 4-Müşterinin İşleme Hazırlanması
a. İşlem öncesi 4-Müşterinin İşleme Hazırlanması Müşterinin kıyafetlerini korumak amacıyla ensesine havlu yerleştirmek Vücudunu kapatacak büyüklükte önlük veya penuvar giydirmek Arkasından uygulama yapılacak çalışma tezgâhına yönlendirerek diğer işlemleri yapmak

5 5-Müşterinin Saçlarının İşleme Hazırlanması
a. İşlem öncesi 5-Müşterinin Saçlarının İşleme Hazırlanması Saçın kesilmesi gerekiyorsa, çalışma kolaylığı bakımından önce kesilmesi (uygulama bittikten sonra kesim kontrol edilir), Defrizeye karşı saçların sağlığını korumak bakımından gerekiyorsa krem veya koru­yucu ile Önlem alınır, Düzenli çalışabilmek için saçın parçalara ayrılması, Defrize yapılacak saçın temiz olması gereklidir. Ancak, ilacın saç derisine yapacağı olumsuz etki ile tarak ve fırça hareketlerinden saç diplerinin rahatsız olacağı düşünülerek, derideki koruyucu görevi olan yağlı tabakanın tamamen temizlenmemesi için saç İyi bir şampuanla ve diplere masaj yapmadan yıkanmalıdır. Saçtaki sular havlu ile iyice alındık­tan sonra, saçlar muntazam parçalara ayrılır.

6 6-Araç-gereç ve ilaç seçimi ve hazırlanması
a. İşlem öncesi 6-Araç-gereç ve ilaç seçimi ve hazırlanması Kullanılacak ilacın, saçın yapısına göre seçimi ve hazırlanması. Burada çok önemli olan, ilaç seçimine dikkat etmek gerekir. İlaç seçiminde insan ve saç sağlığını korumak, kuaföre düşen çok önemli bir görevdir. Permanant ilaçları (içine yabancı madde katılmadan), defrize uygulamasında kullanılabilir. Defrize için Özel hazır­lanmış krem ve yanındaki ikinci ilacı fiksatör kullanmak en uygun harekettir.

7 b) İşlem Sırası *Tarama tekniği *Bigudi sarma tekniği
1. İlacın Saça Sürülmesi(Glat)(ilaçların sürülmesinde araç-gereçlerin teknikleri doğrultusunda kullanılması) *Tarama tekniği *Bigudi sarma tekniği Enseden başlanarak alınan ince parçalara, ilaç saç diplerine yarım santim (0,5 cm) değdirmeden ve çabuk hareketlerle sürülür. Evvelce defrize yapılmış ise bu sefer ilaç sadece yeni çıkan kıvırcık saçlara sürülmelidir. Aynı miktarda ve düzgün alınan parçalara ye­terli şekilde İlaç sürme işlemine enseden başlayıp, yanlar ve öne doğru devam edilir. Sürme işlemi bittikten sonra madeni olmayan geniş bir tarakla taranır, ilacın saça iyi şekilde temas etmesi ve kıvırcıkların gergin hale gelmesi için taramaya 5 dakika devam edilir. Tarama sırasında saçları kuvvetli şekilde çekmemeli, saç derisinin zedelenmemesi için diplere fazla bastırılmamalıdır.

8 b) İşlem Sırası 1.İlacın Bekleme Süresi:
(Glat) Defrize yapılan saça bone kapatılmaz ve elektrikli cihazlarla da ısı verilmez Bekleme süresi en az 10 ila dakika olmalıdır. 1.İlacın Kontrolü Ara sıra saçtan bir tutam ayırarak düzleşmenin ne durumda olduğu kontrol edilir. Ensedeki ilk sürülen tutamdan başlanarak geniş tarakla fazla çekmeden bir kez daha taranır. 1. ilacın Saçtan Durulanması Bekleme süresi sonunda istenilen netice elde edilince ılık ve bol suyla saçlar iyice durulanıp, İlaç tamamen akıtılır. Havlu ile saçın suyu alınır

9 b) İşlem Sırası 2.İlacın Sabitleştiricinin Saça Sürülmesi: Birinci ilacın etkisiyle düzleşen saçın sabitleşmesini (devamlı düz kalmasını) temin etmek için Nötralizatör(Fiksatör) uygulanır. Saçlar tepe ve yanlardan büyük parçalara ayrılır. Gene enseden ve ilk başlanan yerden düzgün parçalar halinde ayrılarak saçlara, Nötralizatör(Fiksatör) dikkatlice sürülür. Nötralizatör(Fiksatör) saç aralıklarına en iyi şekilde ulaşabilmesi ve etkisini göstermesi için temiz bir tarakla 5 dakika taranır. 2. Sabitleştiricinin Saçtan Çıkartılarak Saçın Yıkanması Ilık ve bol suyla saçlar durulanır. Saçlar yıkanırken kaliteli şampuan kullanılması gerekir. Suyun sıcaklığı normal su sıcaklık derecesinden daha az olmalıdır. Yıkama esnasında mümkün olduğu kadar hafif masaj hareketleri yaparak saçın çekiştirilmemesi gerekir. Saçlar Defrize ilaçlarının etkisinden dolayı yıpranmış olduğu için asit dengeleyici bakım kremleri kullanılmalıdır.

10 c)İşlem sonrası Kullanılan araç-gereç temizliği(hijyeni)
Çalışma yerinin temizliği Saçın Şekillendirilmesi Saç şekillendirilirken mümkün olduğu kadar saça fön ısısı fazla yaklaştırılmamalı Fön fırçaları yumuşak hareketlerle kullanılmalıdır. Kayıt kartlarının tamamlanması

11 SORULAR 1-Defrize işleminde işlem basamaklarından işlem öncesi işlem basamakları nelerdir? 2-Defrize işlem basamaklarından ön hazırlık veya ön görüşme nasıl ve niçin yapılmalıdır? 3-Defrize işleminde işlem basamaklarından işlem sırası işlem basamakları nelerdir? 4-Defrize işlem basamaklarından işlem sırası defrize ilaçlarının saça sürülmesini anlatınız? 5- Defrize işleminde işlem basamaklarından işlem sonrası işlem basamakları nelerdir? 6- Defrize işleminde işlem basamaklarından işlem sonrası saçın şekillendirilmesini açıklayınız?


"Defrizenin Yapılışı İşlem Basamakları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları