Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL HİJYEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL HİJYEN."— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL HİJYEN

2 Kişisel Hijyen Kişisel hijyen çalışanların uymak zorunda olduğu birtakım kurallardır.

3 NEDEN? Yüksek standartta temizlik çalışanların yemeği kirletmemeleri içindir.

4 NE ZAMAN? Çalışmaya başlamadan önce Çalışma sırasında
Çalışmayı bitirdikten sonra

5 NASIL ? Araçlar: fırçalar,süngerler,tırnak fırçaları,manikür seti v.b.
Temizlik Malzemeleri: sabun, sıvı sabun,deterjanlar,kremler v.b. Rutin olarak yapılması gerekenler: duş,banyo,tırnak kesimi vb.

6 Ellerin Bakımı Ellerini yıka: İş alanına girmeden önce.
Tuvalete gittikten sonra. Dinlenme saatlerinden sonra. Saçlarına, burnuna, kulaklarına, ağzına ve cildinle temas ettikten sonra. Yemek yedikten sonra, sigara içtikten sonra, öksürdükten sonra, hapşırdıktan sonra. Artık ve çöpleri attıktan sonra.

7 El Yıkamanın Aşamaları
Elleri ıslat Sıvı anti-bakteriyel sabun kullan Ilık su kullan (40º- 45ºC) Her iki elini ve dirseklerine kadar kollarını ovala Ellerini kurutucuyla ya da kağıt havluyla kurula Kullanılmış kağıt havluyu çöp kutusuna at

8 Tırnak Bakımı Tırnaklarını kısa kes ve temiz tut. Oje sürme.
Takma tırnaklar da uygun değildir.

9 Ağız, Burun,Kulak Bakımı
Yemeğin üzerine hapşırmaktan ve öksürmekten kaçın Kulağını,burnunu ve gözlerini çalışma alanında temizleme.Bunları temizlerken de kağıt mendil kullanıp sonrasında ellerini yıka. Yemeğin tadına parmakla bakmamak gerekir.

10 Saç Bakımı Saçlarını mümkün olduğu kadar sık yıka.
Saçlarını arkada toplayıp uygun bir bone veya eşarpla tamamen kapat. Saçlarını çalışma alanının dışında tara.

11 YAPILMAMASI GEREKENLER
Yüzük ,bilezik ya da saat gibi takılar takma Çalışma alanında sakız çiğneme ,sigara içme

12 YAPILMAMASI GEREKENLER
Elindeki yaraların üzerinde uygun bir bandaj yoksa yiyeceğe dokunma Yemeğin üzerine öksürmekten,hapşırmaktan ve konuşmaktan kaçın.

13 Çalışanların Sağlığı İşe alınmadan önce sağlık kontrolü
Periyodik sağlık kontrolleri Günlük salgın kontrolleri ( hastalık belirtileri,semptomları kontrol etmek) yapılarak kontrol edilmeli.

14 Hastalık Durumunda Alınacak Tedbirler
Herhangi bir sıyrık,kesik yiyecekle temas etmemesi için uygun bir şekilde bandajla ve eldivenle korunmalıdır. Bulaşıcı hastalık,iltihabik durumlar,deri enfeksiyonları ve yaralanmalarda çalışanlar tamamen iyileşinceye kadar çalışmayabilirler. Solunumla ilgili rahatsızlıklarda maske takılmalıdır.

15 Bunları Biliyor muydunuz?
Kişisel hijyene dikkat etmemek hem çalışan hem de tüketici için bir risktir. 1cm² deride 8 milyon bakteri vardır. Ellerinizi sadece suyla yıkamak mikroplarla bulaşan hastalıkların yarısını azaltır.


"KİŞİSEL HİJYEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları