Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ

2 (ATSO) ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI ATSO; 5174 sayılı kanun ve bu kanun çerçevesinde hazırlanan yönetmelikler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren; Devletin yüklediği görevleri yerine getirmenin yanı sıra, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılama, üyelerinin, ilinin ve ülkesinin gelişmesine katkı sağlama gibi asli görevleri olan; Kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliğe sahip bir “MESLEKİ KURULUŞ”tur.

3 ATSO’NUN YAPISI VE ÜYE SAYISI. MECLİS 78 KİŞİ YÖNETİM KURULU 11 KİŞİ İDARİ YAPI 27 PERSONEL Anonim Şirket ; 609 Limited Şirket ; 4.347 Gerçek Kişi ; 3.025 Kooperatif ; 420 Kollektif Şirket ; 60 Komandit Şirket ; 4 Diğer ; 25 TOPLAM ; 8.490 üye 716 üyemiz ise imalatçı vasfına sahiptir.

4 İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ 1)Mevcut Durum ve Uygulamalar; 2)Yapılması Gerekenler 1-

5 MEVCUT DURUM VE UYGULAMALAR 08.07.2005 Tarih ve 25869 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/9077 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 4857 sayılı İş Kanununun 30 ncu maddesi kapsamına giren yani 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde; Özel Sektör İşyerlerinde % 3 oranında, Kamu İşyerlerinde ise % 4 oranında, Özürlü (Engelli) istihdam etme zorunluluğu vardır. (1/1/2008 ila 31/12/2008 tarihleri arasında da aynı oran geçerlidir. (R.G. 13.02.2008 tarih, 26786 sayı bakanlar Kurulu kararı )

6 ÖZÜRLÜ İSTİHDAM ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUKLARI HALDE BU YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEYEN İŞVERENLERE UYGULANACAK MÜEYYİDELER Özürlü istihdam etmekle yükümlü olduğu halde bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren veya işveren vekiline; Çalıştırmadığı her özürlü için ve çalıştırmadığı her ay için Maliye Bakanlığınca idari para cezası uygulanır. Çalıştırılmayan her bir özürlü ve çalıştırılmayan her bir ay için; İdari para cezası 2008 yılında 1.375,00 YTL’ dir

7 ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN (50 + istihdam) KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞYERLERİ İlimizde faaliyet gösteren ve Türkiye İş Kurumu Sakarya İl Müdürlüğüne kayıtlı özürlü çalıştırmakla yükümlü olan kamu ve özel sektör işyerlerine ait 2007 yılı sayısal bilgileri: ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞYERLERİ YILKAMUÖZEL 2007 İşyeri SayısıÇalışan Sayısıİşyeri SayısıÇalışan Sayısı 244.95016233.736

8 KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN ENGELLİ SAYISI  2007 sonu itibariyle çalışan özürlü sayısı: Kamu ; 204 Özel Sektör; 1003 Toplam; 1.207 Engelli İşe girmek için sıra bekleyen özürlü sayısı: 538 Kişi Kaynak ; İŞKUR

9 YAPILMASI GEREKENLER İşadamlarımız yoğun rekabet ortamında hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. 50 ve üzeri istihdam sağlayan işyerlerinde sadece engelli istihdamı değil; Eski hükümlü, terör mağduru gazi ve yakınları, işyeri hekimi, işyeri hemşiresi, iş güvenliği mühendisi veya teknik eleman gibi elemanların istihdamları da zorunludur. Bugüne kadar uygulanan zorunlu istihdam politikaları maalesef engelli istihdamı sorununa kesin bir çözüm getirememiştir. İstihdamın üzerindeki vergi yükleri mutlaka azaltılmalı, engelli istihdamı politikaları zorunluluk esasından çıkartılıp, özel sektörümüzle birlikte geliştirilmeli ve karşılıklı bilinç, anlayış ve gerçekçi yaklaşımlar üzerine inşaa edilmelidir.

10 YAPILMASI GEREKENLER İşverenlerimiz; bu toplumun içerinde yaşayan, ülkemizin sosyal sorunlarına duyarlı insanlardır. Engelli istihdamı konusunda işadamlarımıza yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları (seminer, konferans-birebir görüşmeler v.b.) yapılmalı, işadamlarımızın çekincelerini ve tereddütlerini giderici faaliyetler gerçekleştirilmelidir.

11 YAPILMASI GEREKENLER Engellilerin eğitimine önem verilmelidir. Engelli vatandaşlarımıza iş aleminin ihtiyaç duyduğu konularda, nitelikli eleman vasfı kazandırılmalıdır. Bu konuda İŞKUR-ATSO-SAÜ-Halk Eğitim Merkezi, Meslek Liselerimiz-Yerel Yönetimlerimiz ve ilgili bütün kurum ve kuruluş ortak bir politika oluşturmalı ve sonuç alıcı projeler hayata geçirmelidir.

12 YAPILMASI GEREKENLER Engelli istihdamına yönelik teşvik mekanizmaları devreye sokulmalıdır. Engelli istihdamına önem veren işverenlere vergisel indirimler gibi elektrik, su, doğalgaz v.b. girdi maliyetlerinde belirli oranda indirimler gibi teşvik mekanizmaları uygulanarak, engelli istihdamı teşvik edilmelidir.

13 İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ Hepimizin potansiyel birer engelli olduğunu hatırlatarak, Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum. Teyfik ÖZTÜRK ATSO GENEL SEKRETER YARDIMCISI Tel ; 291 03 00 (dahili 1145) E-mail; teyfikozturk@adptso.org.tr


"TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları