Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYIRT ETME. Organizma ödülü alabilmek için uygun durumlarda tepki verebilmelidir. Uygun durumlarda tepki vermeyi öğrenmesine ayırt etme denir. Ayırt etmede.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYIRT ETME. Organizma ödülü alabilmek için uygun durumlarda tepki verebilmelidir. Uygun durumlarda tepki vermeyi öğrenmesine ayırt etme denir. Ayırt etmede."— Sunum transkripti:

1 AYIRT ETME

2 Organizma ödülü alabilmek için uygun durumlarda tepki verebilmelidir. Uygun durumlarda tepki vermeyi öğrenmesine ayırt etme denir. Ayırt etmede başarısızlık, - ödül alınabilecek durumda davranışda bulunmama - ödül alma mümkün olmadığı zamanda bir davranışta bulunma

3 Ör. Çocukların herzamanki öğretmenlerini gördüğünde sessiz durması fakat geçici öğretmen geldiğinde sınıfı dağıtmaları

4 Ayırt etme paradigması Ör. A ve B nin nekadar ödüllendirici olduğu başlangıçta çocuklar tarafından bilinmiyor. Süreç ilerledikçe çocuklar anlıyor ki, A kişisi ödüllendiriyor fakat B kişisi ödüllendirmiyor. SONUÇ: başlangıçta A ve B ye eşit düzeyde tepki yapılırken, yavaşca tepkiler A ya kayıyor ve sonunda B ye hiç tepki yapılmıyor.

5 Edimsel öğrenme uygulamaları Ardışıklığın davranış değişikliği için kullanılması: Davranış ile ödül arasındaki ilişki dikkatlice düzenlenilirse, davranışlar artırılabilir veya azaltılabilir. Bu, insan davranışlarının oğurduğu sonuçtan etkilendiği prensibine dayanır.

6 Davranış değişikliği Skiner davranışların çevre sayesinde şekillendiğini düşündü. Çevre üstünde gerekli değişiklikler yapılırsa herhangi bir davranışın ortaya çıkabileceğine, değişebileceğine yada ortadan kalkabileceğine inandı. Organizmanın ödül alamamasının veya tutarsız ödülün, davranışsal sorunlara yol açabileceğini idda etti.

7 Skiner, organizma eğer tutarlı davranmıyorsa, pekiştirmede de bir tutarsızlık vardır dedi. Özellikle eğitimin başında tutarlı pekiştirmenin çok önemli olduğunu vurguladı. İki şekilde pekiştirme yapılabileceğinden bahsetti, 1. si sürekli pekiştirme, 2. si ise aralıklı pekiştirme. Pekiştirmenin veya cezanın ustalıklı uygulamasının davranışsal patolojileri değiştirebileceğini idda etti. Bir davranışın oluşma veya oluşmama sıklığı ve bunun tutarlılığı belirlenebilir dedi.

8 Ardışıklık uygulamaları: değerlendirme -Uygun ve uygun olmayan davranışların sıklığının belirlenmesi -Davranışın ortaya çıktığı olayın saptanması -Olay içindeki pekiştireçlerin saptanması -İstenilen davranışların ortaya çıkarılması için kullanılabilecek pekiştireçlerin belirlenmesi

9 Koşulsal ayırt etme Ör. Çocuk babasından sadece dayısı yanlarındayken para isterse alabiliyor.

10 Ayırt edememenin yarattığı sorunlar Experiment. Pavlov şunu öğretti: eğer daire görüyorsa yemek gelecek Eğer elips görüyorsa yemek yok. Sonra daireyi yavaş yavaş elipse benzetti. Köpek bisüre sonra ayırt edememeye başladı. Bu durum köpekte ajitasyon ve kaçma çabası yarattı.

11 Ör. Para istemek için babasına giden çocuğun başına ne geleceğini ayırt etmeyi öğğrenme olasılığnın olmaması


"AYIRT ETME. Organizma ödülü alabilmek için uygun durumlarda tepki verebilmelidir. Uygun durumlarda tepki vermeyi öğrenmesine ayırt etme denir. Ayırt etmede." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları