Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler

2 GRUPLA ÖĞRETİM MODELLERİ

3 “…Bu etkinlikler sayesinde kişilerin nasıl düşündüklerini, düşünce sistemlerinin nasıl oluştuğunu, kafalarını neye göre yorduklarını gördüm. Kısacası, bu etkinlikler, onları tanımamı sağladı…”

4 CARROLL’IN OKULDA ÖĞRENME MODELİ

5 Carroll, her öğrenciye ihtiyaç duyduğu zaman ve ek öğrenme olanakları sağlandığında tüm öğrencilerin belirlenen öğrenme düzeyine ulaşacağını savunmuştur.

6 Modelin temel öğeleri: 1- Yetenek 2- Öğretimden yararlanma 3- Sebat
4- Fırsat 5- Öğrenme Niteliği

7 BLOOM’UN TAM ÖĞRENME MODELİ

8 Bloom tarafından “okulda öğrenme modeli” olarak ifade edilen tam öğrenme modeli ek zaman ve öğrenme olanakları sağlandığında bütün öğrencilerin okulda öğretilmek istenen yeni davranışları öğrenebileceğini ileri sürer

9 Okulda öğrenmeyi etkileyen faktörler:
Zeka Öğretmenin kişilik özellikleri Ailenin sosyo-ekonomik durumu Öğrencinin; Dersle ilgili ön öğrenmeleri İlgisi Tutumu Başarılı olabileceğine ait inancı Öğretimin özelliği ( Senemoğlu, N. 1998: 447 )

10 Üniteleri Duyuşsal ürünler
Öğrenci Nitelikleri Öğretim Öğrenme Ürünleri Bilişsel Giriş Davranışları Öğrenme Öğrenme Düzeyi & Çeşidi Duyuşsal Giriş davranışları Ünitesi veya Öğrenme Hızı Üniteleri Duyuşsal ürünler Öğretim Hizmetinin Niteliği İpuçları Katılma Pekiştirme Dönüt ve Düzeltme ( Demirel, Ö. 2005: 122 )

11 TAM ÖĞRENME YÖNTEMİNİN YARARLARI
ÖĞRENCİLERDE %80 İLA %90 ARASINDA BAŞARI SAĞLAR ÖGRENCİ ARAŞTIRMAYA TEŞVİK EDİLİR TAM ÖĞRENME ÖĞRENCİNİN DERSE KATILIMI SAĞLANIR ÖĞRENCİ METARYAL KULLANMAYI ÖĞRENİR Esra Şahin

12 Tam Öğrenme Modelinde Öğrenme Ürünlerini Etkileyen Durumlar:
Öğrencinin, yeni kazandırılacak hedef davranışları öğrenebilmesi için gerekli ön öğrenmelere sahip olma derecesi belirlenmelidir (Bilişsel Giriş Davranışları) Öğretim hedefleri / öğrenme görevleri belirlenmelidir.

13 Her öğrencinin neyi nasıl öğreneceği planlanmalıdır.
Öğrencinin, öğrenmeye istekli olması ve ihtiyaç duyması sağlanmalıdır ( Duyuşsal Giriş Özellikleri ). Öğretimin, öğrenci için anlamlı ve yeterli olması gerekir (Öğretim Hizmetinin Niteliği) ( Ülgen, G.1995:172 )

14 Bir Öğrenme Birimi Olarak Öğrenme Ünitesi
Öğrenme ürünlerindeki eksikliklerin birikmeden giderilmesini sağlamak için, uygun bir öğrenme birimine ihtiyaç vardır. Bu öğrenme birimi hem grupla öğretime, hem de bireyselleştirilmiş öğretime olanak vermelidir. ( Senemoğlu, N. 1995: 449 )

15 Öğrenme birimi, bir yıl kadar uzun, bir davranış kadar da ufak, yalın olmamalıdır. Test edilebilir, anlamlı bir bütünlük içeren, öğrenme birimi olmalıdır. ( Senemoğlu, N. 1995: 450 )

16 Eğer bir ünitenin öğrenilmesi bir sonrakini etkiliyorsa, üniteler belirli bir sıraya göre öğretilmelidir. Eğer herhangi bir etkisi yoksa, kolaylaştırmıyorsa, üniteler istenen sıra ile öğretilebilir. Ancak bu durumda bile, üniteler kolaydan zora doğru sıralanmaktadır. ( Senemoğlu, N. 1995: 452 )

17

18 ÖĞRENCİ NİTELİKLERİ Bilişsel giriş davranışları
Duyuşsal giriş özellikleri

19 Öğrenim hizmetlerinin niteliği:
Esra Şahin

20 İpuçları Öğrenme sürecinde öğrenciye neyi öğrenebileceğini, bunları öğrenirken ne yapacağını anlatmak için kullanılan işaretlerin tümü olarak tanımlanmaktadır.

21 Katılma Öğrenme bireysel bir etkinliktir. Hiç kimse bir başkası için öğrenmeyi gerçekleştiremez. Bu nedenle, öğrenmenin başlangıcından sonuna kadar, öğrenen, öğrendiği şeylere karşı sorumluluk taşımak ve öğrenme sürecine aktif olarak katılmak durumundadır.

22 Pekiştirme Tanım Öğrencinin gösterdiği davranıştan sonra “aferin” “çok güzel” gibi ifadeler kullanılması, öğrencilerin arkadaşlarınca takdir edilmesinin sağlanması pekiştirici görev görür.

23 Pekiştirme, davranışın tekrar edilme sıklığını artırma işlemidir.
Olumlu pekiştireçlerin öğrenciye verilmesi, olumsuz pekiştireçlerin de ortamdan çekilmesi davranışın yapılma olasılığını artırmaktadır.

24 PEKİŞTİRİCİ VERİRKEN ÖĞRETMEN;
ÖĞRENCİNİN İHTİYACINA UYGUN PEKİŞTİRİCİLER VERMEYE DOĞRU DAVRANIMDAN HEMEN SONRA VERMEYE ÇOK SIK KULLANMAMAYA ZAMANI BELİRSİZ BIRAKMAYA GEÇ VE GÜÇ ÖĞRENENLERİ KÜÇÜK ADIMLARLA ÖDÜLLENDİRMEYE OLUMSUZ DAVRANIŞLARI SÖNDÜRMEDE CEZADAN KAÇINMAYA DİKKAT ETMELİDİR

25 Dönüt-Düzeltme Öğretmen öğrencisine gönderdiği mesajların alınıp alınmadığını, anlaşılıp anlaşılmadığını yada ne kadar anlaşıldığını öğrencilerin kendisine verdiği tepkilerden anlar. Öğrenciden öğretmene verilen bu tepkilere “dönüt” denilmektedir.

26 Tam Öğrenme Modelinin Uygulanışında İzlenecek Adımlar

27 Tam Öğrenme Modelinin Sınırlılıkları

28 SLAV’IN ETKİLİ ÖĞRETİM MODELİ

29 Slavin’in etkili öğretim modeli, öğrenme düzeyini etkileyen değişkenlerin çözümlenmesi yolu ile öğrenme başarısının arttırılabileceği varsayımına dayanmaktadır.

30 Buna göre etkili öğretim modelinin dört temel değişkeni vardır.Bunlar:
1- Öğretimin Niteliği 2- Öğretim düzeyini uygun hale getirme 3- Teşvik etme 4- Zaman

31 KAYNAKÇA Kaya,A. (Ed)(2004) KPSS,Çağdaş Öğretmen Yayınları,Ankara
Sünbül,M.A. (Ed)(2005) KPSS,Mikro Yayınları,Ankara Demirel, Ö. (1999). Eğitimde Program Geliştirme . Ankara: Pegem Yayıncılık Ülgen, G. (1995).Eğitim Psikolojisi . Ankara: Bilim Yayınları Senemoğlu, N. (2004). Gelişim Öğrenme ve Öğretim . Ankara: Gazi Kitapevi Aydın, A.(2003). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. İstanbul: Alfa Yayıncılık.


"ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları