Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CERN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CERN."— Sunum transkripti:

1 CERN

2 Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi
İsviçre ve Fransa sınırında yer alan Cenevre şehrine yakın olan Cern dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuarıdır. CERN’de yürütülen araştırmaların amacı maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamaktır.

3

4

5 1954 yılında 12 ülkenin katılmasıyla kurulmuştur.
Günümüzde 20 asil üyesi vardır. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır. Türkiye 1961′den bu yana gözlemci statüsünü sürdürmektedir. Ülke olarak gözlemcilere bakıldığında : En eskisi : Türkiye (1961) En yenisi : Hindistan'dır.

6 CERN'de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve CERN personeli olan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı kuramsal fizikçilerdir. Diğerleri ise, çeşitli kuramların araştırıldığı deney düzeneklerinin projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten deneysel fizikçiler ve mühendislerdir.

7 CERN'de en önemli yer, yeraltındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) denilen parçacık hızlandırıcılarının, olduğu bölgedir.

8 Parçacık hızlandırıcıların
yeraltı tüneli

9   Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makinelerde proton denilen atom parçacıkları birbirleriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırılırlar. Çarpışmalar ile kısa ömürlü yeni madde biçimleri ve parçacık fizikçilerinin ilgilendiği W ve Z parçacıkları ortaya çıkarılmıştır

10 Standart Model’de temel parçacıklara W ve Z bozonlarına kütle kazandıran Higgs parçacığı 2012 yılında CERN‘de yapılan deneyde gözlemlenmiş. Deneysel sonuçları incelendikten sonra, 14/Mart/2013 tarihinde Higgs parçacığının % 99,99 kesinlikte bulunduğu açıklanmıştır.


"CERN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları