Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOKAT İL MÜFTÜLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOKAT İL MÜFTÜLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 TOKAT İL MÜFTÜLÜĞÜ

2 Madde Bağımlılığı Tedavisinde Dinin Yeri

3 Bütün insanlar yaratılışta tertemizdir
Bütün insanlar yaratılışta tertemizdir. Türlü etkilerle sonradan bozulurlar.

4 Yüce Allah tarafından masum ve tertemiz olarak yaratılan, varlıkların en şereflisi kılınan insanı her türlü maddi-manevi tehlikelerden korumak bizim en önemli görevimizdir.

5 Ailemiz, yani eş ve çocuklarımız bize verilen, göz aydınlığımız emanetlerdir.

6 Rabbımız: يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا قُٓوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْل۪يكُمْ نَاراً وَقُودُهَاالنَّاسُ وَالْحِجَارَةُ Ey İman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. (Tahrîm,66/6)

7 Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu sorumluluğu bize şöyle anlatır:
“Hepiniz birer çobansınız/sorumlusunuz Ve yönettiklerinizden mes’ulsünüz. Devlet erkanı; sorumludur ve yönettiklerinden mes’uldür. Evin beyi sorumludur ve yönettiklerinden mes’uldür. Evin hanımı sorumludur ve yönettiklerinden mes’uldür.” (Buhârî, İstikrâz, 20)

8 AİLE BİREYLERİMİZİN ELİNİ,
ZEHİRLİ ELLER TUTMADAN ÖNCE, BİZ TUTALIM !

9 insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır:
İki nîmet vardır ki; insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır: SAĞLIK ve BOŞ VAKİT (Buhari, Rikak, 1)

10 RUH SAĞLIĞIMIZ DA, EN AZ BEDEN SAĞLIĞIMIZ KADAR ÖNEMLİDİR.
İNSAN; RUH VE BEDENDEN OLUŞUR. (Hangisi ihmal edilirse sorun çıkar.) RUH SAĞLIĞIMIZ DA, EN AZ BEDEN SAĞLIĞIMIZ KADAR ÖNEMLİDİR.

11 Madde bağımlılığı; Hangi yaşta olursa olsun, bir insanın esrar, eroin, uyuşturucu hap, tiner, sigara, alkol, sentetik uyuşturucular v.b. maddelerin sık kullanımına bağlı olarak gelişen hastalık durumudur. Sadece bireyleri değil, aileleri ve toplumu tehdit eden en ciddi sorunlardan birisidir.

12 (Takdir edilir ki Alkol ve madde bağımlılarının tedavisinden daha önemlisi, onların bağımlı olmalarına engel olmak. Bu konuda her sorumlu birim veya yetkili, kendine düşen görevi âzamî derecede yerine getirmelidir.)

13 MADDE BAĞIMLILIĞINDA AİLE –GENÇ İLİŞKİSİ
Çocuklar hayata dair kuralları, değerleri ve davranış modellerini ailede anne babalarını izleyerek ve dinleyerek öğrenir. Dolayısıyla anne baba olmak, iyi bir insan yetiştirme konusunda sorumluluk almak demektir.

14 O halde Öncelikle Anne Babalar;
Çocuğuna güzel örnek olmalı, Ailevî problemler çocuklara yansıtılmamalı, Anne baba sigara içmemeli, içiyorsa terk etmeye çalışmalı ve katiyen çocuklarının yanında içmemeli, (diğer bağımlılıklar da aynı) Özellikle okula giden çocuğa, gereğinden fazla harçlık verilmemeli,

15 Manevi yönden güçlendirilmelidir,
(Dini ve ahlaki bilgiler zamanında verilmeli) Ailede, ailevi kurallar olmalıdır. (Anne baba çocuklarına karşı görev ve sorumluluğunu bilmelidir.) Merakını körüklemeden madde bağımlılığı konusunda çocuklar bilinçlendirilmelidir. Arkadaşlarına dikkat edilmelidir. Çocuk, rahatsız edilmeden takip edilmelidir.

16 Madde kullandığını öğrendiyseniz…
“Bağımlılığın tedavisi olduğuna” önce siz inanın ve uzman yardımı alın. (Öfkeyle ve kaba kuvvetle hareket etmeyin)

17 Tokat İl Müftülüğü olarak, Gençlerimizin sigara, alkol ve uyuşturucuya alışmamaları için yürüttüğümüz faaliyetler:

18 Vaaz ve hutbelerde anne baba ve çocuk ilişkisini işliyoruz.
İstikbalimiz olan Çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan korunması için anne babaya düşen görev vaaz ve hutbelerde detaylı bir şekilde örneklerle anlatılmaktadır.

19 Camii Çocuk Buluşmaları
Yaz Kurslarında camiilere gelen çocuklara görevlilerimiz tarafından dini bilgiler verilmekte, ahlâkî, millî ve manevî değerler sevdirilmekte, zararlı alışkanlıklardan korunmanın önemi anlatılmaktadır.

20 Gençlik Buluşmaları Başkanlığımızın «Cami Gençlik Buluşması»
projesi kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bilgisi dahilinde aileleri veya öğretmenleri ile camilere gelen gençlerle görevlilerimiz bizatihi yakından ilgilenmektedir Gençlik merkezinde konferanslar düzenlenmektedir.

21 Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müftülüğümüzün ortak faaliyetleri:
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müftülüğümüz işbirliği yaparak okul salonlarında öğrenci ve öğrenci velilerine tarafımızdan zararlı alışkanlıkların dinî yönü anlatılmakta, bu konuda konferanslar verilmektedir.

22 Personelimizle yaptığımız toplantılarında alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekiyoruz.
Görevlilerimizden, görev yaptıkları bölgelerde gençlerle yakından ilgilenip, alkol ve madde bağımlılarını tespit ederlerse tedavi konusunda ikna etmeleri ve hastaneye yönlendirmeleri talep edilmektedir.

23 Anneleri bilinçlendiriyoruz.
Çoğu orta yaş gurubu kadınların devam ettiği Kuran Kurslarımızda ve camilerde bayanlara verilen vaazlarda, aile birliğimizi güçlendirmek ve çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan korumak için annelerin dikkat etmeleri gereken hususlar anlatılmaktadır.

24 *….. CAMİİ ÖĞRENCİ EVİ* Projemiz
Müftülüğümüzün başlattığı bu proje ile evinden ailesinden uzaklaşan, yeni tanıştığı kişilerin tuzağına düşmeden , tecrübe kazanıp, ortamın tehlikelerine kapılmadan, sosyal ortama alışmalarını sağlamak, aynı zamanda camii-genç buluşmasına katkı sağlamak amacıyla merkez camilerimizden durumu uygun olanların görevlileri ……camii öğrenci evi açmaları, kiralarını ödemeleri , rehberlik yapmaları planlanmıştır. Valiliğimizin bilgisi dahilinde, bu proje il müftüleri toplantısında anlatılmış, diğer illerinde ilgisini çekmiş, «tokat projesi» olarak tüm Türkiyeye yayılma durumundadır. Şu anda Tokat’ımızda 18 Öğrenci evimiz, 70 öğrencimiz vardır.

25 Yatılı Erkek ve Yatılı Kız Kuran Kurslarımızda öğrencilerimize zararlı alışkanlıklarla ilgili seminerler düzenleniyor. Bütün Kuran Kurslarımızın müfredatında olan ahlak derslerinde de zararlı alışkanlıklar işlenmektedir. Cezaevlerinde cezaevi vaizlerimiz tarafından bu konular anlatılmaktadır. Üniversite Öğrenci Yurtlarında «İhtiyaç Odaklı Kuran Kursları» açılmaktadır. Bu kurslarda görevlilerimiz tarafından ahlak derslerinde zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılığının tehlikeleri anlatılmaktadır.

26 İlçe Müftülüklerimiz İlçe Müftülerimiz ve vaizlerimiz tarafından, Milli Eğitime bağlı yurt ve pansiyonlarda periyodik olarak değerler eğitimi seminerleri düzenlenmektedir. Yatılı ve Örgün kuran kurslarında da hem gençler hem de anneler eğitilerek bağımlılık yapan maddelerin kişinin sağlığına ve topluma olan zararları konusunda bilinç oluşturulmaktadır.

27 Turhal İlçe Müftülüğü;
Turhal İlçesinde ‘İnsana Hizmet Derneği’ne ait Madde Bağımlılığı rehabilitasyon Merkezinde yürütülen madde bağımlılarını rehabilite çalışmalarına destek verilmektedir. Söz Konusu derneğin yapmış olduğu çalışmalarda Turhal Müftülüğünün iki personeli aktif olarak görev yapmaktadır.

28 Madde bağımlılarının rehabilite ve tedavisinde Müftülüğümüz:
İl Müftülüğünden ve 4 büyük ilçe müftülüğümüzden 8 görevlimizin madde bağımlılığına yönelik rehabilite çalışmalarında aktif görev almaları için Tokat Ruh ve Sinir Hastanesi uzman hekimlerinden teknik bilgi almaları sağlanacak.

29 Madde ve alkol bağımlılığının bir hastalık olduğu ve tedavisinin imkan dahilinde olduğu, Tokat’ta ta AMATEM’in bulunmasının güzel bir imkan olduğu camilerimizde uygun bir şekilde işlendi. Camilerimizde yapılan ilanlarda, ailelerde alkol ve madde bağımlısı varsa gizlilik esasına uymak kaydıyla Müftülüğe bildirilmesi istendi. Alkol ve Madde bağımlılarının tedaviyi kabul etmeleri halinde direk Hastaneye veya Müftülüğümüze müracaat etmeleri istendi. Müftülüğümüze müracaat edenler, gizlilik kuralına uyularak görevlilerimizin refakatinde hastaneye başvurmaları sağlanacak.

30 Tedaviyi kabul eden hastalar, tedavi sürecinde görevlilerimiz tarafından hastanede, yetkililerin bilgi ve tavsiyeleri doğrultusunda ziyaret edip moral desteği verecekler. Tedavi sonrası da görevlilerimiz irtibat kesmeyip ilgilenmeye devam edecekler. İlgili birimlerle işbirliği yapılarak spor, bilim, kültür ve sanat faaliyetleri gibi alternatifler üreterek vakitlerini sağlıklı uğraşılarla geçirmelerine yardımcı olunacak. Tedaviyi kabul edip tedavi olan hastalara en güzel ödül ise İŞKUR aracılığıyla iş verilmesi ve onların topluma kazandırılması olacaktır.

31 Maksadımız: Sadece ve sadece En şerefli varlık insanın yaratılış gayesi çerçevesinde, ruh ve beden sağlığı bütünlüğü içerisinde kainat içerisindeki her şeyin kendisi için yaratılan insana hizmettir. ‘ Sizin en hayırlınız insanlara en fazla faydalı olanınızdır’.

32 وَمَنْ اَحْيَاهَا فَكَاَنَّمَٓا اَحْيَا النَّاسَ جَم۪يعاًۜ
Her kim; Bir insanın yaşamasına vesile olursa bütün insanları yaşatmış gibi olur. Ve bir insanı öldüren kimse de bütün insanlığı öldürmüş gibi günah işlemiştir.

33 Ünal TAN Tokat Müftü Yrd.
Arz ederim. Ünal TAN Tokat Müftü Yrd.


"TOKAT İL MÜFTÜLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları