Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
NEDEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ? Click to add subtitle FİRMA ADI

2 DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) İLE ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ,
“Tüm mesleklerde işçilerin bedensel, ruhsal, sosyal iyilik durumlarını en üst düzeye ulaştırmak ve bu düzeyde sürdürmek, İşçilerin çalışma koşulları yüzünden sağlıklarının bozulmasını önlemek, İşçileri çalıştırılmaları sırasında sağlığa aykırı etmenlerden oluşan tehlikelerden korumak, İşçileri fizyolojik ve psikolojik durumlarına en uygun mesleksel ortamlara yerleştirmek ve bu durumları sürdürmek, Özet olarak işin insana ve her insanın kendi işine uyumunu sağlamak” olarak tanımlamıştır.

3 ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ'NÜN (ILO) TESPİTLERİNE GÖRE;
Dünyada her üç dakikada bir, işçi iş kazası veya meslek hastalığından ölmektedir. Yine aynı kaynağa göre; her yıl dünyada ortalama 110 milyon işçi iş kazası geçirmekte veya meslek hastalığına yakalanmaktadır. Bunlardan 180 bini yaşamını yitirmektedir.

4 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Evrensel anlamda İş Sağlığı ve Güvenliği; Henüz bir tehlike oluşmamış, İşletmede bir arıza oluşmamışken bile işletmede oluşabilecek tehlikelerin ve risklerin öngörülerek, Bunların kabul edilebilir olup olmadığına karar verme çalışmalarını da beraberinde getirmektedir, Yani yeni kavramla eski “reaktif” yaklaşımlar yerini “proaktif” yaklaşımlara bırakmıştır.

5 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU (Madde 13)
İŞ KAZASI,              a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) (Değişik: 17/4/ /8 md.) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) (Değişik: 17/4/ /8 md.) Bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır.

6 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU (Madde 14)
MESLEK HASTALIĞI, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.

7 NEDEN İŞ KAZASI OLMASINI İSTEMİYORUZ!?
ÇALIŞANLAR, ŞİRKETLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARIDIR! YARALANMALARA veya ÖLÜMLERE YOL AÇAR. EKİPMAN HASARINA YOL AÇAR. ÜRÜN KAYBINA YOL AÇAR. ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR. ŞİRKET İMAJINI ZEDELER.

8 ÜLKEMİZDEKİ DURUM

9 ÖLÜM NEDENLERİNİN YILLARA GÖRE DAĞILIMI

10 SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK NEDENLERİNİN YILLARA GÖRE DAĞILIMI
200 400 600 800 1000 1200 İŞÇİ SAYISI 1999 2000 2001 2002 YILLAR İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI BİLİNMEYEN ( *)

11 İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI MAALİYETLERİ
İş kazası ve meslek hastalıklarının maliyetlerine bakıldığında, buz dağının altında kalan bölümdeki, yani görünmeyen maliyetlerin daha fazla olduğu görülmektedir.

12 KAZALARIN MALİYETLERİ
GÖRÜNEN GİDERLER (DOĞRUDAN) 1/3 GÖRÜNMEYEN (DOLAYLI) 2/3 BUZDAĞI

13 İŞ KAZASI MALİYETİ Tedavi Tazminat
Mahkeme giderleri, cezai hüküm bedelleri SSK iş kazası ve meslek hastalığı primleri Geçici veya sürekli iş göremezlik bedelleri Hasar gören malzeme, tesis, ekipman onarım veya yenileme bedeli Direkt maliyetler

14 İŞ KAZASI MALİYETİ İşçi, usta ve yöneticilere ait iş kaybı
Üretimin aksamasının nedeni ile iş akım ve programında aksama Yasal ödemeler: idari para cezası, yeniden eğitim bedeli ve hükümetçe yapılan soruşturma masrafları Siparişin zamanında karşılanmamasından dolayı; şöhret, para cezası ve erken teslim prim kaybı İndirekt maliyetler

15 K a z a l a r B i r d e n b i r e G e r ç e k l e ş m e z !!!
TEMEL KABUL ... K a z a l a r B i r d e n b i r e G e r ç e k l e ş m e z !!!

16 Güvensiz Hareket ve Şartlar
İSG KAZA ZİNCİRİ ... Yapısal Zayıflık Kişisel Özürler Güvensiz Hareket ve Şartlar Kazanın Olması Zarar Hasar İSG Etki Alanı Yapısal Zayıflık Kişisel Özürler Güvensiz Har. ve Şartlar KAZA Zarar/Hasar

17 KAZA=T.D * T.H KAZA TEORİSİ T.D= TEHLİKELİ DURUM
T.H= TEHLİKELİ HAREKET KAZA=T.D * T.H

18 ÇALIŞMA ORTAMI İŞ KAZASI OPERASYONEL DURUM EKİPMANLAR İŞYERİ
TEHLİKELİ HAREKETLER TEHLİKELİ DURUMLAR OPERASYONEL DURUM İNSANIN DOĞAL YAPISI ÇEVRE KOŞULLARI EKİPMANLAR ÇALIŞAN PERSONEL İŞYERİ DÜZENSİZLİĞİ İŞ - İŞÇİ UYUMSUZLUĞU DENETİM NOKSANLIĞI EĞİTİM NOKSANLIĞI İŞ KAZASI ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARALANMA ÖLÜM MADDİ HASAR

19 2001 YILI İÇİN KAZA NEDENLERİNİN DAĞILIMI

20 Kontrol! KAZA TEORİSİ PİRAMİT TEORİSİ – H. W. HEINRICH Kavram:
Ölüm ve kalıcı sakatlanmalı yaralanmalar 1 Kavram: Piramitte üst kısımlardaki ciddi kazaları önleyebilmek için aşağıya doğru odaklan! İşgünü kaybı 30 LWC’s 1 Majör Kaza Kaydedilen olaylar 300 Recordables 10-50 minör kaza Şans eseri sakınılan kazalar 30,000 Near Misses Riskli davranışlar Kontrol! 300,000 At-Risk Behaviors ucuz atlatma

21 KAZA TEORİSİ Dikkatim dağıldı. Bana bir şey olmaz.
KAZANIN ARDINDAN SÖYLENENLER; Dikkatim dağıldı. Bana bir şey olmaz. Şimdiye kadar hep böyle yaptık. Böyle olacağı aklıma gelmedi, bilmiyordum. Güvenli görünüyordu. Acelem vardı.

22 Tehlikelerin ve Risk Faktörlerinin Kaynağında Yok Edilmesi
İSG HEDEFLERİ ve SONUÇLARI Tehlikelerin ve Risk Faktörlerinin Kaynağında Yok Edilmesi = Proaktif Yaklaşım

23 HEM DE DAHA İNSANCILDIR.
KAZA ÖNLEME YAKLAŞIMI Önleyici Program Tepkisel Program Bana Önem Vermez Bana önem Verir KAZALARI ÖNLEMEK, ÖDEMEKTEN HEM DAHA UCUZ , HEM DE DAHA İNSANCILDIR.

24 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN AMACI
İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı; İşyerinin olumsuz koşullarından çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması, dolayısı ile iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesidir.

25 İş sağlığı ve güvenliğinin ana hedefi ise;
KAYIPLARI ÖNLEMEKTİR.

26 TEŞEKKÜRLER


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları