Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTE Prof. Dr. Murat Ünalacak ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTE Prof. Dr. Murat Ünalacak ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı."— Sunum transkripti:

1 OBEZİTE Prof. Dr. Murat Ünalacak ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

2 TANIM Vücutta fazla miktarda yağ dokusu birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır Yağ dokularının oranı diğer Dokulara göre artmıştır

3 MONICA ÇALIŞMASI 10 yılda obezite prevalansında %10-30 arasında artış olmuştur

4 DÜNYADA 2008 Obezite : 400 Milyon Fazla Kilolu : 1,4 milyar 2015 Obezite : 700 Milyon Fazla Kilolu : 2,3 milyar

5 DSÖ verileri Fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde Tip 2 Diyabetin %80’inden İskemik kalp hastalıklarının %35’inden Hipertansiyonun %55’inden sorumludur Her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır

6 TÜRKİYEDE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ Toplamda %30.3

7 Çocuklar ve adolesanlar “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön raporu: 0-5 yaşta obezite sıklığı % 8,5 (erkek %10,1, kız %6,8) 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2 (erkek %9,1, kız %7,3) Çocukluk çağı obezitesi prevalansının 1970’lerdeki değerlerden 10 kat fazla

8 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR? Kişinin boy ve ağırlığı ölçülerek standartlarla kıyaslanır (Beden kitle indeksi) KİLO (kg) BEDEN KİTLE İNDEKSİ = BOYUN KARESİ (m 2 )

9 BKİ (kg/m 2 )DURUM 18.5 >ZAYIF NORMAL KİLOLU HAFİF ŞİŞMAN ŞİŞMAN AĞIR DERECE ŞİŞMAN 40

10

11 Kişinin bel ve kalça çevresi ölçülerek standartlarla kıyaslanır. BEL ÇEVRESİ(cm) = KALÇA ÇEVRESİ(cm) < 0.8 (KADINLAR) < 1.0 (ERKEKLER) ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?

12 Sadece bel çevresi ölçümü de obezitenin tespiti için kullanılabilir. ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR? Erkeklerde < 102 cm Kadınlarda < 88 cm

13 Obezite tipleri Yağların iç organlarda ve karında toplanığı şişmanlık Yağların kalça ve uylukta toplandığı şişmanlık

14 ÇOCUKLUK TİPİ ŞİŞMANLIK Yağ hücresi sayısı artar ERİŞKİN TİPİ ŞİŞMANLIK Yağ hücresi hacmi artar Obezite tipleri

15 Endüstrileşmiş, gelişmiş ülkelerde Şehirlerde Kadınlarda Kısa ve orta boylularda İleri yaşlarda Sigara bırakanlarda ve alkol alanlarda OBEZİTE KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

16 OBEZİTENİN NEDENLERİ Fazla yemek yeme Fiziksel hareket azlığı Sosyoekonomik ve psikolojik faktörler Metabolik ve hormonal bozukluklar Genetik faktörler

17 ŞİŞMANLIĞIN ZARARLARI 1.Ağır bir vücut 2.Eklemlerde ağrılar 3.Psikolojik olumsuz etki 4.Kas hareketlerinin veriminde azalma, fiziksel hareketsizlik 5.Çeşitli hastalıklara zemin hazırlar 6.Yaşam süresinde kısalma

18 OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR Reflü-ülser Felç Psikolojik sorunlar Uyku apnesi Adet düzensizlikleri Gut-artrit Kalp hastalıkları Hipertansiyon Şeker hastalığı Karaciğer yağlanması Safra kesesi taşı Kanser

19 OBEZİTENİN TEDAVİSİ 1.Diyet 2.Egzersiz 3.Davranış değişikliği 4.İlaç tedavisi 5.Cerrahi tedavi

20 Kişiye harcadığı enerjiden daha az enerji içeren,dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır Beslenme programı protein,karbonhidrat,yağ, vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde içermelidir Kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı planlanmalıdır DİYET

21 DİYET TEDAVİSİNİN BAŞARILI OLMASI; Bireyin istekli olmasına, Yeterli ve dengeli beslenmenin alışkanlık haline getirilmesine, Bilinçli ve sabırlı olunmasına bağlıdır Yaşam tarzı değişiklikleri

22 Kilo verme uzun vadeye yayılmalıdır – Haftada kg – Ayda 3-4 kg Mucize diyetlere kanılmamalıdır DİYETTE BAŞARI İÇİN

23 DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR YENİLECEKLER Sebze ve meyveler Kepekli, çavdar ve tam tahıllı ekmek Su,ayran, maden suyu Kurubaklagiller ve bulgur YENİLMEYECEKLER Şeker Tatlı Pilav Beyaz ekmek Makarna, börek Kızartılmış yiyecekler Yağ Meşrubat ve alkollü içecekler

24 EGZERSİZ Sadece diyet tedavisi ideal kiloya ulaşmak için yeterli değildir Hergün düzenli egzersiz yapmak hem ideal kiloya ulaşmak, hem de sağlıklı olmak için gereklidir Programı haftada en az 3 gün en fazla 5 gün minimum 20, maksimum 90 dakika

25 CERRAHİ TEDAVİ yaş Bki > 40 En az 3 yıldır obez olanlar İlaç ve diyete rağmen 1 yıldır kilo veremeyenler Hormonal hastalığı olmayanlar Alkol ve ilaç bağımlısı olmayanlar Kabul edilebilir ameliyat riski olanlar

26 ÖNERİLER Önceden hazırlanmış gıdalardan kaçının Yemeklerde yağ oranını azaltın yapışmayan tencereleri tercih edin Kızartma yerine fırın ya da ızgara Etin yağlı kısımları ve tavuğun derisini ayırın Yemeklere eklenen soslar yüksek kalorilidir

27 ÖNERİLER Yemek masada oturarak yenmeli Önce bir bardak su Önce çorba Küçük tabak Yavaş yiyelim Tabağımız bitmese de olur

28 Sağlıklı günler..


"OBEZİTE Prof. Dr. Murat Ünalacak ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları