Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Geleceğin Gözde Meslekleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Geleceğin Gözde Meslekleri"— Sunum transkripti:

1

2 Geleceğin Gözde Meslekleri

3 Nano-Teknonoji Nano teknoloji kullandığımız aletler, bilgisayarlar, yapılar, elbiseler ve materyalleri değiştirecek ve yeni ürünler, piyasalar ve yaşam tarzını gündeme getirecektir. Nano teknoloji, yalnızca minyatürize olmuş ürün ve üretim yapıları ortaya çıkarmayacaktır; bunun yanı sıra üretim sürecinde kullanılan materyaller atom ve moleküler düzeyde ele alınıp işleneceğinden atom (kuantum) fiziği devreye girecektir.

4 Estetik Cerrahi Plastik ve rekonstrüktif cerrahi doktoru, hem plastik cerrahi, hem de estetik cerrahi alanında uzmanlaşmıştır. Bu nedenle plastik cerrah ve estetik cerrah aynı anlamda kullanılabilen, estetik ameliyatlar konusunda uzman olan doktoru tanımlayan terimlerdir.

5 Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği
Bilgisayar ve network ağlarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artması bu alandaki şirket sayısının da artmasını sağlayacak. Bu şirketlerde istihdam edecek çalışanlara her geçen yıl daha da fazla ihtiyaç olacak.

6 Finans Analistliği Finans sektörünün daha da büyüyecek olması fonlar ve borsa hisselerini bilen analistlere ihtiyacı arttıracak.

7 Ekolog Dünya nüfusunun artışı ve çevresel atıkların miktarının yükselmesi çevresel temizliği ön plana çıkarıyor. Bu konuda görev alacak insanlara ihtiyaç duyulacak.

8 Kriminolog Suç oranlarının özellikle büyük şehirlerde artmasıyla, suçu anında tespit edecek uzmanlara duyulacak ihtiyacın da aynı oranda artması beklenmekte

9 Ortodontistlik Diş çarpıklıklarını düzeltme olarak adlandırabileceğimiz ortodonti her yaştaki hastaya uygulanabilir olduğundan ve istenilen sonuçlara ulaşıp estetik olarak tatmin edici görüntüye kavuşmaya yardımcı olduğundan, bu konuda gittikçe bilinçlenen  toplumumuzda önümüzdeki yıllarda da yoğun ve artan bir talep söz konusu olacaktır.

10 Fizyoterapist Dünya genelinde yaşlı ve engelli nüfusun artışı fizyoterapistlere yeni meslek alanları oluşturacak.

11 Evlilik ve Aile Terapisti
Günümüzde daha fazla evlilik boşanma ile sonuçlanırken yaşam stresi daha çok aileyi ve çifti terapistlere yöneltiyor.

12 Şehir Planlayıcısı Nüfusun artmasıyla bir kaos haline gelen şehir yaşamı, etkinliklerin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını zorunlu kılıyor.

13 Web Tasarımcısı İnternet üzerinde kendine ait bir sitesi olmayan şirketler artık müşteriler tarafından ulaşılamıyor. O yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarının gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlıyor.

14 Turizm İşletmeciliği Turizm Otel yöneticileri, işletme yöneticileri, yiyecek-içecek işletme yöneticileri, pazar ve ürün geliştirme yöneticilerine olan ihtiyaç giderek artacak.

15 Ergonomi Mühendisliği
Modern ergonomi bilimi çalışanların verimini ve kapasitesini arttırmayı amaçlayan çağdaş bir bilim dalıdır. Ergonomi mühendisleri, çalışanların verimini arttırmak için ergonomik ortamlar geliştirir. Finans kurumları ve endüstri kuruluşları ergonomi mühendislerinin çalışabileceği önemli alanlar. 

16 Genetik Mühendisliği Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı herkesin ortak görüşüdür. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970`lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genetik ekonomisi çağı olacağı görüşünde birleşiyor.Çevre bilimlerinde, kimyasal teknolojilerde, orman ve tarım ürünlerinin kullanılmasında ve korunmasında "gen teknolojisi" dolayısıyla gen mühendislerine çok büyük gereksinme duyulacaktır. Gen mühendisleri, bioteknoloji yardımıyla canlıların niteliklerini değiştirebileceklerdir. Genetik değişiklikler yaparak yeni bakteriler üreteceklerdir. Böylece örneğin, bu bakteriler denizlerdeki petrol atıklarını yok edebileceklerdir. Gen mühendislerinin ürettikleri bu bakteriler ve antikorlar ile örneğin birçok tanımsal hastalık önlenebiliyor. Bu bioteknolojiyle AİDS ve kanser gibi hastalıklar da yok edilebilecektir. Sonuç olarak, Gen Mühendisliği geleceğin en itibarlı mesleklerinden biri olacaktır

17 Diyetisyenlik Çağımızın iş ve yaşam şekilleri daha az enerji tüketmek üzerine şekillenmekte olduğu ve yemek yeme alışkanlıklarımız da fast food yönünde yoğunlaştığından, günümüzde de önemli bir meslek haline gelen diyetisyenlik önümüzdeki yıllarda parlayan meslekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.

18 İmaj mühendisliği Bu meslek dalında gerek insanların kendilerinin, gerekse çalıştıkları kurumların imajını değiştirmek, herkesin beğenisini kazanmak, dolayısıyla kârlarını ve etkilerini artırmak ana amaçtır. Bu meslekte birçok bilim dalı da devreye girmektedir. Örneğin; sosyoloji, psikoloji, antropoloji, mühendislik teknikleri, sanatsal etkinlikler vb. Bugün bile birçok kurumun, kişinin imagemaker diye adlandırılan imaj uzmanları vardır.

19 Yaşam Koordinatörlüğü
İnsanların çalışma ve aile yaşamı dışındaki zamanlarını, kişinin isteğine ve mali ve fiziksel gücüne göre düzenlemeleri gerekecektir. İlgili isteklinin başvurusu üzerine, istenilen verilerin ışığı altında (hobiler, zevkler vb.) arzulanan süreler için programlar sunulacak, arzu edilirse bu programların gerçekleştirilmesine katkı sağlanacaktır. Bu meslek dalında yetişeceklerin; çok iyi psikoloji, rehberlik, güzel sanatlar, spor etkinlikleri, turistik bilgiler, teknolojik gelişmeler, güncel değişmeler vb. konularında da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

20 Uluslararası Avukatlık
Dünya ülkelerinin, teknolojik gelişimler ve uluslararası ticaret sonucu, küreselleşme sürecinde birbirine yaklaşması, ortak projeler üretmeleri, birlikte çalışmanın gereğinin yasal yollardan gerçekleşmesi bu meslek dalını çok güncel yapmaktadır. Bu tip donanımlı, bilgili, lisan bilen hukukçulara çok büyük gereksinme olacaktır.

21 Malzeme metalürji Mühendisliği
Artık çok hafif, çok dayanıklı, tüm mekaniksel ve elektriksel nitelikleri çok iyi olan üstün malzemeler istenmekte ve her gün daha mükemmelini bulmak için çalışılmaktadır. İleri seramik ve kompozit malzemelerin gelişimiyle bu alanlarda yeni tip mühendisler ve uzmanlar ortaya çıkacaktır, çok aranılacaklardır.

22 Internet ve CD Gazeteciliği
21. yüzyılın ilk çeyreği içinde, çok büyük bir olasılıkla, insanlar görüntüleri TV'lerden, haber ve makaleleri internet bağlantılı bilgisayar monitöründen izleyeceklerdir. Önemli haberler, bilgiler, etkinlikler compact disk (CD)'lere yüklenip belki de isteğe göre satılacaktır, gerekirse saklanabilecektir. Radyo, TV ve internet siteleri program yapımcılığı daha da önem kazanacaktır. Bu işlemleri yapacak, hazırlayacak uzmanlara çok büyük gereksinme duyulacaktır.

23 Tıp Mühendisliği Doktorluk
Hastalıkların kaynağını araştıran genetikçiler, kansere çözüm peşinde olan onkologlar, gittikçe ağırlaşan yaşam koşulları ve sürekli stres altında yaşayan bir 21. yüzyılın insanlarına çözüm arayacak psikiyatrisiler çok aranılan tıp adamları olacaklardır. İnsanların, ebedi problemi "güzel olmak" isteği, yeni teknolojiler ve yöntemlerle estetikçilere daha geniş uygulama alanları açacaktır. Stresin yorduğu, şişmanlığın körüklediği kalp rahatsızlıklarını giderecek kalp, damar cerrahlarının çalışmalarına yeni ufuklar, yeni teknikler getirecektir. Belki de bir gün, yorulan kalbimizi alıp yerine yenisini takabileceklerdir.

24 Mikrobiyologluk Mikrobiyologların önemi artacaktır. Çünkü toprağın yapısına uygun bitki türlerinin üretilmesi, denizlerin temizlenmesi, birçok hastalığı onaracak ilaçların bulunup geliştirilmesi mikrobiyologlar sayesinde olacaktır.

25 Gıda Mühendisliği Bioteknolojinin önem kazanması, dünya nüfusunun hızla artması daha çok gıda gereksinmesini ortaya çıkarmıştır. Bu ise gıda mühendisliğinin önemini arttırmıştır. Örneğin, hastalıklara karşı dirençli, her tür koşulda yetişebilecek bitkileri geliştirmek, bioteknoloji kullanacak gıda mühendislerinin görevi olacaktır. Bugün, örneğin hiçbir koşulda, ortamda donmayan patates üretilebilmektedir. Sağlıklı beslenme de gıda mühendisliğinin önemini arttırmıştır. Belki de ileride insanlar çeşitli vitaminleri, mineralleri vb. içeren hapları yemek niyetine alacaklardır.

26 Enerji Mühendisliği Dünyanın en büyük gereksinme duyduğu madde: enerjidir. Enerjinin olmadığı bir endüstri, bir yaşam düşünülemez. Dünyanın enerji kaynaklarının bazıları sınırlıdır. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bulunması gerekmektedir. Örneğin; Hidrojen Enerjisi, Biyoenerji ve belki de Uzay Enerjisi (Güneş Enerjisinin daha çok, daha verimli kullanılabileceği yeni durumlar) Bu bilim alanlarında yeni tip Mühendislere ve Uzmanlara gereksinme olacaktır.

27 Güvenlik Uzmanlığı Yaşam standartlarının sürekli yükselişi, yaşamı etkileyen değer yargılarının olumsuz değişmesi, buna paralel sosyal dengesizliklerin artması, toplumlarda kendi güvenliğini kendin sağla düşüncesini yaratmıştır. Bugünkü yaşamda polis ve jandarma gücü yetersiz kalmaktadır. Şirketler, siteler ve bazı kişiler özel güvenlik birimleriyle korunmaktadır. İleride, her bir mahalle veya sokak da ayrı güvenlik birimleriyle korunacaktır. Bu nedenlerle güvenlik de bir bilim dalı olarak ortaya çıkıp gelişecektir. Bunu gerçekleştirecekler de güvenlik mühendisleri ve uzmanları olacaklardır. Örneğin iş güvenliği uzmanlığı, sosyal güvenlik uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı vb.

28 Öğretim Mühendisliği Öğretimi kolaylaştırıcı, öğretileri benimsetici sistemlerde Bilgisayar en önemli devre elemanıdır. Diz üstü bilgisayarların (Laptop) fiyatlarının ucuzlatılmasıyla, ileride tüm dershanelerde öğrenciler, öğreticinin verdiği bilgileri (gerek sözlü, gerek tahta üzerinde) önlerindeki bilgisayarın ekranında görebilecekler, daha sonra da bu bilgileri tekrarlayabileceklerdir. Bunun gibi daha birçok yeni teknikler üzerinde çalışılmaktadır. Optimum çözüme, yani en ekonomik ve en teknik çözüme ulaşıldığında, sistem kullanılabilir olacaktır. Sonuç olarak, bu alanda da yeni bir meslek ortaya çıkacaktır. Bu bir Öğretim Mühendisi/Uzmanı olacaktır.

29 Mekatronik Mühendisliği
Makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğinin birleştiği oldukça geniş kapsamlı bir mühendislik dalıdır. Dört farklı mühendislik dalının bir araya getirilmesiyle oldukça kapsamlı bir eğitim sürecinden geçen mekatronik mühendisleri, her bilim dalının temel bilimsel yapılarını öğrenmektedir. Mekatronik mühendisinin yapacağı bir işi makine mühendisi yapamamaktadır. En son teknolojilerin kullanımı ile çok hızlı bir gelişim süreci içerisinde olan mekatronik mühendisliği, tahmin dahi edilemeyecek kadar gelişimin yaşanacağı mühendislik dallarından biri olarak görülmektir. Hatta çoğu bilim adamına göre mekatronik mühendisliğinin gelecekte en önemli mühendislik alanı olması kaçınılmazdır. Bilgisayar donanımlarından yapay zekâya sahip robotların üretimine kadar son derece geniş bir yelpazeye yayılan çalışma alanı olan mekatronik mühendisliği, son yıllarda ülkemizde de birçok insanın dikkatini çekmeye başlamıştır.

30 Lojistik Lojistik işletmeler için çok büyük önem arz eden bir alandır. Türkiye'de birçok işletme lojistik süreçlerini etkin bir şekilde planlayamadığı için büyük maliyetlere katlanmak durumunda kalmaktadır. Bu noktada lojistik danışmanlığı devreye girmekte ve firmalar, planlamada ihtiyaç duydukları beyin gücünü, dışarıdan karşılama şansını elde etmektedirler. Bu kapsamda bireysel çalışan uzman kişilere başvurulabileceği gibi, lojistik üzerine uzmanlaşmış kadrolar ile hizmet veren firmalardan da faydalanılabilinmektedir. Danışmanlar, firmanın süreçlerini incelemekte ve bilimsel yöntemler kullanarak planlama yapmaktadırlar. Talep tahminleşmesinin ardından üretim planlama, sonrasında depo süreçlerinin en uygun şekle sokulması ve dağıtım süreçlerinin planlanması ile etkin bir tedarik zinciri geliştirilebilmektedir.

31 Hemşirelik Ülkemizde ilaç ve hastane yatırımlarının artması, ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğu ve önümüzdeki yıllarda bu yoğunluğun yaşlanacağı gerçeği hemşire ihtiyacını daha da arttıracak.

32 İnternet Güvenliği İnternette kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması güvenlik programlarını hazırlayanların önemini arttırmıştır. Türk Hava Yolları’nın  kurumsal internet sitesi dünyaca ünlü hacker grubu tarafından hacklendi.25 Ağustos THY yapılan bu siber saldırı sonrası internet sitesinin altyapısını güçlendirmesi ve güvenlik açıklarını kapatmaları üzerinde çalışmalara başlaması bekleniyor.

33 Veri Tabanı Yöneticileri
İş kollarının tamamen teknolojiye bağlı hale gelmesiyle bilgisayar destekli veritabanı yaratan kişiler ön plana çıkmıştır. Veri tabanı yöneticiliği, veri tabanı sistemlerinin kurulması, konfigürasyonu ve güvenliği ile ilgili işleri yaparken; veri tabanı programcılığı ise veri tabanının mantıksal tasarımı ve sorgulanması işleri ile üstlenmiştir.


"Geleceğin Gözde Meslekleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları