Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT."— Sunum transkripti:

1 C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT

2 Konsol Ekranı

3 Konsol Ekranı - C# ile görsel özellikleri olmayan uygulamaları konsol ekranında yazdırabiliriz.

4 Write ve WriteLine Metodları
- Write metodu, kendisine gönderilen değeri konsol ekranında aynı satıra yazdırmak için kullanılan metoddur. - WriteLine metodu ise, kendisine gönderilen değeri konsol ekranında satır sonu karakterini de ekleyerek bir alt satırdan itibaren yazırmak için kullanılan metoddur.

5 Write ve WriteLine Metodları
Console.Write(“Volkan “); Console.Write(“KANAT“); Volkan KANAT çıktısını verecek ve imleç cümlenin sonunda bekleyecektir.

6 Write ve WriteLine Metodları
- C# dili içerisinde \ karakterinin ardından kullanılarak belli bir eylem yerine getiren karakterlere Escape (Kaçış) karakterleri ismi verilir.

7 Write ve WriteLine Metodları
Console.Write(“Volkan” + “\t” + “KANAT”); Satırı \t karakteri kullanıldığından dolayı, “Volkan” ve “KANAT” kelimeleri arasında bir Tab miktarı boşluk bırakarak Volkan KANAT şeklinde çıktı verecektir.

8 Write ve WriteLine Metodları
\n karakteri yerine alternatif olarak (char)13 ve (char)10 karakteri kullanılabilir.(char) metodu, belirtilen ASCII karakter kodunu karaktere dönüştürür. 13 nolu karakter Enter yerine geçerken, 10 nolu karakter ise imleci bir alt satıra taşır. Console.Write(“Volkan” + (char)13 + (char)10); Console.Write(“KANAT”);

9 Write ve WriteLine Metodları
\n karakteri yerine alternatif olarak Enviroment.NewLine ifadesi kullanılabilir. Console.Write(“Volkan” + Enviroment.NewLine); Console.Write(“KANAT”);

10 Read ve ReadLine Metodları
- ReadLine metodu; konsol ekranından değer okumak için kullanılan bir metottur. Geriye string değişken türünde değer döndürdürür. - Read metodu ise, ReadLine metodu gibi konsol ekranından değer okumak için kullanılan metottur. Geriye int türünde değer döndürür.

11 Uygulama - Klavyeden girilen ismi konsol ekranına yazdıran bir uygulama yapalım.

12 Uygulama static void Main(string[] args) { string ad;
Console.Write(“Adınızı Giriniz: ”); ad=Console.ReadLine(); Console.WriteLine(ad); Console.ReadKey(); }

13 Uygulama - Girilen doğum yılına göre yaşı hesaplayıp konsol ekranına yazdıran bir uygulama yapalım.

14 Uygulama static void Main(string[] args) {
Console.WriteLine(“Doğum Yılınızı Giriniz: ”); int yil = Console.Read(); Console.WriteLine(“Yaşınız” + DateTime.Now.Year + “-” + yil + “=” + (DateTime.Now.Year-yil)); Console.ReadKey(); }

15 BackgroundColor ve ForegroundColor Metodları
- BackgroundColor metodu; konsol ekranında yazılan yazıların arkaplan renklerini değiştirirken ForegroundColor metodu yazı rengini değiştirmek için kullanılır.

16 Uygulama - Konsol ekranında zemin ve yazı rengini değiştiren bir uygulama yapalım.

17 Uygulama static void Main(string[] args) {
Console.BackgroundColor = ConsoleColor.Gray; Console.ForegroundColor = ConsoleColor.Black; Console.Write(“Adınızı Girin: ”); Console.ReadKey(); }

18 BackgroundColor ve ForegroundColor Metodları
- ResetColor metodunu kullanarak yazı ve zemin renklerini, konsol ekranının varsayılan renklerine döndürebiliriz.

19 BackgroundColor ve ForegroundColor Metodları
static void Main(string[] args) { Console.BackgroundColor = ConsoleColor.Gray; Console.ForegroundColor = ConsoleColor.Black; Console.WriteLine(“Adınızı Girin: ”); Console.ResetColor(); Console.WriteLine(“Soyadınızı Girin: ”); Console.ReadKey(); }

20 ConsoleKeyInfo Yapısı
- Konsol ekranında Read metodunu kullanarak basılan karakteri okuyabilir ve char metodu ile dönüşüm yaptırarak hangi karaktere basıldığı bilgisine erişebiliriz.

21 ConsoleKeyInfo Yapısı
static void Main(string[] args) { char karakter; Console.Write(“Bir karaktere ve ardından Enter’a basınız.”); karakter = (char)ConsoleRead(); Console.WriteLine(“Girdiğiniz karakter: ” + karakter); Console.ReadKey(); }

22 DİKKAT!

23 ConsoleKeyInfo Yapısı
- Ancak her ne kadar Read metodu ile konsol ekranında basılan karakterleri okuyabilsek de Enter, F1, Spacebar gibi tuşları okuyamayız. - Bunun için ReadKey ve ConsoleKeyInfo yapısını kullanacağız.

24 ConsoleKeyInfo Yapısı
- ReadKey metodu, konsol ekranında basılan herhangi bir tuşu okumak amacıyla kullanılırken, ConsoleKeyInfo yapısı ise konsol ekranında basılan tuş ile ilgili bilgi almak amacıyla kullanılır.

25 ConsoleKeyInfo Yapısı
static void Main(string[] args) { Console.WriteLine(“Bir tuşa basınız.”); System.ConsoleKeyInfo KeyInfo = Console.ReadKey(true); Console.WriteLine(KeyInfo.Key.ToString() + “tuşuna bastınız.”); Console.ReadLine(); }

26 Konsol Uygulamalarından Çıkış
- Her ne kadar konsol uygulamalarında yapılan işlemler bittiğinde, aksi belirtilmedikçe, uygulamalarımız kendiliğinden sonlanmakta ise de; uygulamanın istediğimiz bir yerinde uygulamayı sonlandırıp, konsol ekranından çıkma mümkündür. Bunun için Enviroment sınıfının Exit metodunu kullanırız.

27 Uygulama - Konsol ekranında sorulan soruya cevap olarak E değeri girildiğinde konsol uygulamasını sona erdiren bir uygulama yazalım.

28 Uygulama static void Main(string[] args) {
Console.WriteLine(“Çıkmak İstediğinize Emin Misiniz? [E/H]”); string cevap = Console.ReadLine(); if(cevap == “E”) Enviroment.Exit(0); else Console.WriteLine(“Devam”); Console.ReadLine(); }

29 ÖDEV - Kullanıcıdan ad ve soyad bilgisi girmesini isteyiniz. F2 tuşuna basıldığında kullanıcının ad ve soyad bilgisi görüntüleyip, ESC tuşuna basıldığında konsol uygulamasından çıkılacak bir uygulama tasarlayınız. İlgili uygulama kodlarını yazınız.

30 ÖDEV AÇIKLAMASI - Ödev tüm dosyalarıyla beraber .zip uzantılı bir klasör haline getirilip, en geç Cuma 23.59’da adresine mail atılacaktır.

31 Volkan KANAT Web: http://volkankanat.com/
Mailito: Twitter: Volkan KANAT

32 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler


"C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları