Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim."— Sunum transkripti:

1 1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim

2 Cevap : D Hepsinin kipi şimdiki zaman anlamı veriyor. Tek D’de farklı bir kiple çekimlenmiştir.

3 2.soru 1. ”Okul,insana doğru şeyler verir.” Cümlesinde türemiş sözcük hangisidir? A) Okul B) Verir C) Doğru D) Şeylertür

4 Cevap : A Oku fiil kökü dür yapım eki alarak okul sözcüğünü oluşturmuştur.yani fiilden isim yapmıştır.

5 3.soru Aşağıdakilerden hangisi yapım eki almamıştır ? A. yarıl B. insanca C. darıl D. çağdaş

6 Cevap : C A, B ve D seçeneklerinde kelimelerin hepsi yapım eki almış türemiş sözcükler olmuşlardır. D’ deki darıl ise fiil köküdür hiçbir ek almamıştır.

7 4.soru Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isimden fiil yapan yapım eki kullanılmıştır ? A. Arkadaşlarla bugün partiye gittik. B. Selin her an hayatını dolu dolu yaşar C. Ali bugün çok üzgündü D. Seni çok özledim.

8 Cevap : B B’ deki yaşar sözcüğünün isim kökü yaş ar eki gelerek yaşar haline dönüşmüş yani isimken ek alarak fiile dönüşmüş

9 5.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır ? A. Afyonlu B. eve C. kitap D. isim

10 Cevap : B A’ daki sözcük yapım eki C, D’ deki sözcükler çekim eki almamış yani yalın haldedirler. B’deki Sözcük ise çekim eki almıştır.

11 6.soru Aşağıdakilerden hangisi iyelik eki değildir ? A. Arkadaşım kalemini alabilir miyim B. Benim kitabımı niye izinsiz alıyorsun ? C. Silgin çok güzelmiş. D. Ben yarın koşuya gideceğim.

12 Cevap : D A, B ve C seçeneklerinde iyelik almıştır. Ama iyelik eki fiile gelirse o iyelik eki olmaz şahı eki olur.D’ deki cevap ta bu bilgiye dayanır.

13 7.soru Aşağıdaki fiiler hangisi farklı bir kipte çekimlenmiştir ? A. koşmalısın B. geleceğim C. öpüyor D. okudum

14 Cevap : A B, C ve D seçeneğinde haber kipleridir. A’ daki ise dilek kipidir.

15 8.soru Aşağıdakilerden hangisi ismin e halin vardır ? A. Seni çok özlüyorum B. Dolaba gidiyorum, gelecek misin ? C. Koşarken dizini burktu. D. Eviniz çok güzelmiş.

16 Cevap : B B’ deki dolap sözcüğüne e eki gelmiş dolaba olmuş yani dolaba yönelmiş

17 9.soru Aşağıdaki eşleştirme doğrudur ? A. Gelmişti – gelecek zaman kipi B. Öğrenir – bilinen geçmiş zaman kipi C. Sevinmekte - şimdiki zaman eki D. Görmüştü – geniş zaman kipi

18 Cevap : C A’ daki eşleştirme gelmişti miş li geçmiş zaman olması gerekir B’ deki geniş zaman kipi olacaktı. D’ deki de öğrenilen geçmiş zaman kipi olcak

19 10.soru Aşağıdakilerin hangisi ekli bakımından farklıdır ? A. kitabı B. eli C. evde D. inasanca

20 Cevap : D A B ve C seçeneklerinde sözcük çekim eki almıştır. D’ de ise sözcük yapım eki almıştır.


"1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları