Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
Zamirler (Adıllar) Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987

2 Zamir (Adıl) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir. Zamir çeşitleri: Kişi zamirleri, İşaret zamirleri Belgisiz zamirler, Soru zamirleri.

3 Kişi (Şahıs) Zamirleri
Sadece isimlerin yerine kullanılan zamirlerdir. *ben *sen *o *biz *siz *onlar Örnekler: Seni çok özledim. Biz sinemaya gidiyoruz. Siz de gelmek ister misiniz? O yarın okula gelmeyecek. Uyarı:“O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur.

4 Kişi (şahıs) Zamirleri
Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz. Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir.Bu durumda şahıs zamiri sadece tamlayan olabilir. Dönüşlülük zamiri: “Kendi” zamiridir.Bu zamir,cümlede asıl şahıs zamirinin yerine kullanıldığı gibi,yerine kullanıldığı şahıs zamiriyle de yan yana olabilir.Bu durumda anlatım pekiştirilmiş olur. Bu evi ben temizledim. Bu evi kendim temizledim. Bu evi ben kendim temizledim.(pekiştirilmiş)

5 İşaret Zamirleri İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir.
*Bu *şu, *o *bunlar *şunlar *onlar Şu kalemi bana ver lütfen. Onları bu odaya koyabilirsin. Bunlar çok güzel. Şunlar bu kamyona yüklenmeli.

6 Belgisiz Zamirler İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir. *bazıları *kimileri*bir çoğu *bir kaçı *kimileri Bazıları bu toplantıya katılamayacak. Sınavda kimileri yüksek,kimileri düşük almıştı. Bir kaçı bahçeye çıktılar.

7 Soru Zamirleri İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir.
*Ne? *kim? *nereye? *kime? *hangisi? *kaçı? Nereye gidiyoruz acaba? Bugün bizim eve kim gelecek? Hangisi daha iyi? Kaçı bu törene gelecek?

8 İlgi Zamiri (-ki)    Ek halinde olup kendinden önceki bir sözcüğün yerini tutar. Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? Tencerenin dibi kara senin ki benden kara. İlgi zamiri olan –ki’ yi bağlaç olan ve sıfat yapan –ki ile karıştırılmamalıdır.

9 İyelik Zamiri    Ek halinde olup üzerine geldiği varlığın hangi şahsa ait olduğunu bildirir.Bunlar aynı zamanda iyelik ekleridir. Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde. Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner.

10 İzlediğiniz İçin Teşekkürler… Gözde Haznedar


"Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları