Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA’NIN HIZLA GELİŞEN ENDÜSTRİSİ: TURİZM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA’NIN HIZLA GELİŞEN ENDÜSTRİSİ: TURİZM"— Sunum transkripti:

1 DÜNYA’NIN HIZLA GELİŞEN ENDÜSTRİSİ: TURİZM
Dünya Turizm Örgütü uzmanları 2007 yılı için dünya turizminin yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Gelişmelerin olumlu olduğu ve bu artış hızının rahatlıkla yakalanacağı belirtiliyor. Uzmanlar, dünya turizminin son 40 yılda büyük bir gelişme gösterdiğini, dünyada bir yılda (2006 yılı verilerine göre) 691 milyon turist dolaştığını ve 523 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini belirterek, 2010 yılı itibariyle dünya turizm ekonomisinin hacminin 1 trilyon dolar, 2020 yılında ise 2 trilyon dolar olacağı tahmininde bulunuyorlar. Uzmanlar turizmin bu boyutuyla dünyanın en önemli ve lider sektörü haline geleceğini ifade ediyorlar AA Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen çekmek için alınan iktisadi, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.

2 Yani turizm ziyaret edilen ülkenin ekonomisine önemli katkılar sağlar.
Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, iktisadi ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin güzelliklerini görmüş bilgi edinmiş olurlar hem de gittikleri ülkeye gördükleri yerler karşılığında para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülkenin ekonomisine önemli katkılar sağlar.

3 Turizm gelir-giderleri, görünmeyen gelir-giderlerden olduğu için, dış turizm faaliyetlerinin bir ülkeye kazandırdığı gelire “görünmeyen ihracat” denir. Çünkü turist, gittiği ülkede ihtiyaçlarını karşılamak için döviz harcar ve bu harcamalar herhangi bir sözleşmeye bağlı olmadığı için “görünmez” nitelik taşır.”

4 ETKİNLİK (Sayfa 153) 1- Bu insanları, resimlerde gösterilen yerlere çeken özellikler nelerdir? 2-Siz de benzer durumlara örnekler veriniz. Şimdi isterseniz TURİZM faaliyetini ortaya çıkaran faktörleri tablo haline getirelim.

5 İNSANLARI TURİZM FAALİYETLERİNE YÖNELTEN FAKTÖRLER
Doğa güzelliklerini görme Aile-dost ve akraba ziyaretleri İş YAŞADIĞINIZ YERDEKİ TURİZM FAALİYETİNDE BU FAKTÖRLER DEN HANGİSİ ETKİLİ OLMUŞTUR? İnanç(din) Sağlık Tarihi, kültürel değerleri görme ve tanıma Dinlenme-eğlence Eğitim-öğretim Kongre ve toplantılara katılma Sportif aktiviteler

6 TURİZMİN ETKİLERİ EKONOMİK ÇEVREYE VE EKOLOJİYE ETKİLER OLAN ETKİLERİ
POLİTİK ETKİLER SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİLER

7 1-TURİZMİN EKONOMİK ETKİLERİ
Ülkemizde bacasız sanayi olarak da nitelendirilen turizm faaliyetleri neticesinde, Dünya’da günümüzde yıllık turist sayısı 1 milyara yaklaşmıştır ve turizm sayesinde yaklaşık 1 trilyon dolar el değiştirmektedir ve bu değerin 2020’de 2 trilyon dolara çıkması beklenmektedir. Turizm; Dünya GSMH’nın %11’ini oluşturur, Dünya istihdamın %8’ini sağlar ve 200 milyon insana iş imkanı sağlar, Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler için bütçe açığını kapatmak için ümit olur.

8 ETKİNLİK (Sayfa 155) Akdeniz kıyısındaki ülkelerin dünya turizmindeki yerini yorumlayınız. Tabloda belirtilen ülkelerde gelen turist sayısı ile ülkelerin turizm gelirlerini yorumlayınız. Hangi ülkede kişi başına bırakılan döviz daha fazladır? Nedenini söyleyiniz.

9 2- TURİZMİN POLİTİK ETKİLERİ
Farklı toplumların karşılaşmalarını, kaynaşmalarını barış içinde yaşamalarını sağlaması açısından turizm büyük görevler üstlenmiştir.

10 3-TURİZMİN SOSYAL-KÜLTÜREL ETKİLERİ
Turistler yeni mekanlara giderek, yeni insanlarla ve toplumlarla temasa geçmekte ve değişik sosyal ilişkiler kurmaktadırlar. Böylelikle farklı toplumlar birbiri ile karşılaşır ve neticede farklı kültürler, etnik yapılar, dinler, yaşam tarzları, ve diller birbirini tanır. Böylelikle hoşgörü ortamı oluşur. Bununla birlikte turizmin, bazı küçük toplumların kültürlerinin yok olması, bazı hastalıkların toplumlar arasında yayılması ve bazı toplumsal sorunlara yol açma gibi olumsuz yönleri de vardır.

11 4-TURİZMİN ÇEVREYE VE EKOLOJİYE OLAN ETKİLERİ
Turizm faaliyetleri, daha çok doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin fazla olduğu nadir yerlerde yoğunlaşmıştır. Bundan dolayı turizm faaliyetleri nedeni ile buralarda yapılaşma, doğal kaynakların tüketimi, doğal dengenin bozulması ve canlılara zarar verme şeklinde olumsuzluklar ortaya çıkar. Mesela ülkemizde en fazla orman yangını, önemli turistik merkezler olan Antalya, Muğla ve İzmir’de yoğunlaşması buna örnektir. Turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilediği ve ülkemizde Akdeniz kıyılarında barınan (caretta caretta) deniz kaplumbağaları.

12 MİLLİ PARKLAR Turizm nedeni ile ve diğer beşeri faaliyetler nedeni ile oluşan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, milli park uygulamasına gidilerek doğal alanlar korunmaya çalışılmıştır; böylece Dünya’da yüzlerce ve ülkemizde 39 adet milli park alanı koruma altına alınmıştır. Nemrut Dağı Milli Parkı Yellowstone Ulusal Parkı

13 DÜNYA’NIN YENİ YEDİ HARİKASI

14 Roma Colesium- Roma Medeniyeti- İtalya

15 Tac Mahal- Babür İmparatorluğu
Hindistan

16 Chichen Piramidi- Maya- Meksika

17 Kurtarıcı İsa Heykeli- Brezilya

18 Ca Macchu Picchu-İnka Medeniyeti Peru

19 Çin Seddi- Çin Medeniyeti-Çin

20 Petra –Nebatiler- Ürdün


"DÜNYA’NIN HIZLA GELİŞEN ENDÜSTRİSİ: TURİZM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları