Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ."— Sunum transkripti:

1 VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ

2 VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Türk Telekom ve çeşitli GSM şirketleri tarafından sunulmaktadır. Türk Telekom ve çeşitli GSM şirketleri tarafından sunulmaktadır. Halka açık olan, kurum veya kişilerin abone olabildikleri ağlara Kamusal Ağlar (public networks) denir. Halka açık olan, kurum veya kişilerin abone olabildikleri ağlara Kamusal Ağlar (public networks) denir. Veri iletişimi için; SMDS, X.25, Çerçeve iletimi (frame relay), ISDN, ATM, B- ISDN ve DBDQ hizmetleri mevcuttur. Veri iletişimi için; SMDS, X.25, Çerçeve iletimi (frame relay), ISDN, ATM, B- ISDN ve DBDQ hizmetleri mevcuttur.

3 1) SMDS Hizmeti (Switched Multimegabit Data Services) LAN’ lar arasında yüksek hızda veri iletişimi yapmak için telefon şirketleri tarafından sunulan bağlantısız bir paket dağıtım hizmetidir. LAN’ lar arasında yüksek hızda veri iletişimi yapmak için telefon şirketleri tarafından sunulan bağlantısız bir paket dağıtım hizmetidir. LAN’ lar arası bağlantı; kiralık hatlar üzerinden veya SMDS üzerinden kurulabilir. LAN’ lar arası bağlantı; kiralık hatlar üzerinden veya SMDS üzerinden kurulabilir. Kiralık hat: Ağ maliyeti yüksek, kullanım olmasa bile ücret ödenir.Kiralık hat: Ağ maliyeti yüksek, kullanım olmasa bile ücret ödenir. SMDS: Maliyet düşüktür. Yönlendiriciye ulaşılır. Ulaşım, kısa kiralık hatlar kullanılarak yapılır.SMDS: Maliyet düşüktür. Yönlendiriciye ulaşılır. Ulaşım, kısa kiralık hatlar kullanılarak yapılır.

4

5 1) SMDS Hizmeti (Switched Multimegabit Data Services) LAN’ lar arası yüksek hızda ve patlamalı (bursty) trafiğe uygun bir omurga oluşturur. LAN’ lar arası yüksek hızda ve patlamalı (bursty) trafiğe uygun bir omurga oluşturur. Kaynak ve varış adresleri telefon numaralarından oluşur. Kaynak ve varış adresleri telefon numaralarından oluşur.

6 1.1 SMDS’de Patlamalı Trafik (Burst Traffic in SMDS) Yönlendiricide her abone için sayaç bulunur. Yönlendiricide her abone için sayaç bulunur. Veri iletimim olmadığında sayaç değeri sabit hızda artar. Veri iletimim olmadığında sayaç değeri sabit hızda artar. Kullanıcı sayaç değerine eşit veya daha az boyutlu veri iletimi yapabilir. Kullanıcı sayaç değerine eşit veya daha az boyutlu veri iletimi yapabilir.

7 Örnek 1: SMDS’de trafik hızının hesaplanması Kanal kapasitesi 45 Mbps olan bir SMDS ağına bağlı bir abonenin sayaç artış hızı 10µs (mikro saniye)’de bir byte olsun. Kanal kapasitesi 45 Mbps olan bir SMDS ağına bağlı bir abonenin sayaç artış hızı 10µs (mikro saniye)’de bir byte olsun. a)Abonenin sürekli veri iletmesi durumunda, A1)A1) Ortalama veri iletim hızını bit/s türünden hesaplayınız. A1) A2)A2) 1000 byte’lık bir paketi iletmek için gerekli süreyi hesaplayınız. A2) b) Abonenin bir süre veri göndermediğini ve bu süre sonunda abone sayacında 1500 byte’lık bir kredi biriktiğini varsayalım. Sayaç değeri 1500 byte iken, abone, uzunluğu 1000 byte olan bir paket gönderiyor.

8 B1)B1) Patlamalı biçimde gönderilen bu paketin ne kadar süre içinde gönderileceğini bulunuz. B1) B2)B2) (B1) de bulunan sonuç ile (A2)’de bulunan sonucu karşılaştırarak, patlamalı trafikte iletim hızının ortalama hıza oranla kaç kat arttığını bulunuz. B2) B3)B3) 1000 byte’lık veri gönderildikten hemen sonra sayacın hangi değerde olması gerektiğini bulunuz. B3) Not: (BİRİMLER)

9 Çözüm-A1: Çözüm-A1: Soruya Git

10 Çözüm-A2: Çözüm-A2: Soruya Git

11 Çözüm-B1: Çözüm-B1: Soruya Git

12 Çözüm-B2: Çözüm-B2: Soruya Git

13 Çözüm-B3: Çözüm-B3: Soruya Git

14

15 2) ISDN – Tümleşik Hizmetler Sayısal Ağı (Integrated Services Digital Network) Sayısal teknolojinin telefon ağına uygulanması sonucunda, santraldeki anahtarlama ve santraller arasındaki iletişimin analogdan sayısala dönüşmesine IDN ( Integrated Digital Network ) denir. Sayısal teknolojinin telefon ağına uygulanması sonucunda, santraldeki anahtarlama ve santraller arasındaki iletişimin analogdan sayısala dönüşmesine IDN ( Integrated Digital Network ) denir. ISDN ise IDN’ye ek olarak verilen hizmetlerin tümleştirilmesini (yani aynı ağ üzerinden ses ve ses olmayan çeşitli iletişim hizmetlerinin verilmesini) amaçlamıştır. ISDN ise IDN’ye ek olarak verilen hizmetlerin tümleştirilmesini (yani aynı ağ üzerinden ses ve ses olmayan çeşitli iletişim hizmetlerinin verilmesini) amaçlamıştır.

16

17 2 çeşit ISDN’den söz edilebilir. 2 çeşit ISDN’den söz edilebilir. Dar Bantlı ISDN (N-ISDN Narrowband ISDN)Dar Bantlı ISDN (N-ISDN Narrowband ISDN) Geniş Bantlı ISDN (B-ISDN Broadband ISDN)Geniş Bantlı ISDN (B-ISDN Broadband ISDN) ISDN, çeşitli iletişim hizmetlerinin aynı sayısal ağ üzerinden tümleşik olarak verilmesini amaçlayan kavramı ifade etmek için kullanıldığı gibi, dar bantlı ISDN’yi ifade etmek için de kullanılmaktadır. ISDN, çeşitli iletişim hizmetlerinin aynı sayısal ağ üzerinden tümleşik olarak verilmesini amaçlayan kavramı ifade etmek için kullanıldığı gibi, dar bantlı ISDN’yi ifade etmek için de kullanılmaktadır. 2) ISDN – Tümleşik Hizmetler Sayısal Ağı (Integrated Services Digital Network)

18 ÖzelliklerN-ISDNB-ISDN İletim Kapasitesi 64 Kbps – 2 Mbps 155 – 622 Mbps Anahtarlama Türü Devre ve paket anahtarlaması Paket anahtarlaması İletim Türü Senkron iletim Asenkron iletim


"VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları