Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı
EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ Prof. Dr. Ali ERBAŞ Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü

2 DAİRE BAŞKANLIKLARI YAYGIN DİN EĞİTİMİ HİZMET İÇİ EĞİTİM VE REHBERLİK
PROGRAM GELİŞTİRME DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZLERİ

3 YAYGIN DİN EĞİTİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

4 YAYGIN DİN EĞİTİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Daire Başkanlığımız; Kur’an-ı Kerim okumak, anlamını öğrenmek, hafızlık yapmak, din eğitimi almak isteyenler için kurslar düzenlemek ve Kur’an kursları açmak. Bu kurslarda okuyan öğrenciler için yurt ve pansiyonlar açmak ve yönetmek; Kur’an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ve ibate ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini, mali yıl itibarıyla düzenlemek; yurt ve pansiyonların her türlü alım-satım işlemlerini yürütmek. Görevlerini yürütmektedir.

5 KUR’AN KURSLARI 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 12.843,
eğitim-öğretim yılında Kur’an kursu ile hizmet verilmiştir. eğitim-öğretim yılı aralık ayı itibariyle ise kursla hizmet vermektedir.

6 KUR’AN KURSU AÇILIŞLARI
2014 Yılı (Ocak-Aralık) içerisinde açılan Kur’an kursları; A Grubu : 9 B Grubu : 76 C Grubu : 906

7 İHTİYAÇ ODAKLI KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARI
eğitim-öğretim yılında uygulamaya konan İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Öğretim Programı önceki yıllara oranla öğrenci sayımızı artırmıştır eğitim-öğretim yılında Temel ve Ek Öğretim Programına öğrenci kayıt yaptırmıştır eğitim-öğretim yılında Temel ve Ek Öğretim Programına öğrenci kayıt yaptırmıştır eğitim-öğretim yılı aralık ayı itibariyle ise Temel ve Ek Öğretim Programı kapsamında öğrenci eğitim görmektedir.

8 HAFIZLIK EĞİTİMİ eğitim-öğretim yılında öğrenci(Hafızlık Temel Öğretim dahil) eğitim-öğretim yılında öğrenci devam etmiştir. eğitim-öğretim yılında öğrenci Hafızlık Eğitimine devam etmiştir. eğitim-öğretim yılında aralık ayı itibariyle öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir. (Not: Hafızlık eğitiminin dönem tarihleri yüzüne eğitim yapılan kursların dönem tarihlerinden farklıdır. İstatistiki veriler değerlendirilirken söz konusu husus dikkate alınmalıdır.)

9 KUR’AN KURSLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETİCİ SAYISI
eğitim-öğretim yılında kadrolu ; sözleşmeli 701; geçici 1284 öğretici görev yapmıştır. eğitim-öğretim yılında kadrolu ; sözleşmeli 1355; geçici öğretici görev yapmıştır. eğitim-öğretim yılında kadrolu ve sözleşmeli , geçici öğretici görev yapmıştır. eğitim-öğretim yılında ise aralık ayı itibariyle kadrolu, geçici ve 18 vekil öğretici olmak üzere öğretici görev yapmaktadır.

10 Kur’an kursu hizmetlerinin daha verimli olması ve ehil ellerde yürütülebilmesi için İl Eğitim Kurulunun daha aktif hale getirilerek etkin rehberlik yapması sağlanmalıdır. Bu durum müftülerimizin işlerini kolaylaştıracaktır.

11 HAFIZLIK TESPİT SINAV SONUÇLARI
2011 yılında 4.216, 2012 yılında 4.769, 2013 yılında 5.107, 2014 yılında ocak, haziran ayları hafızlık tespit sınavları sonucunda kişiye, eylül ayında ise kişiye Hafızlık Belgesi verilmiştir yılı aralık ayı itibariyle kişiye Hafızlık Belgesi verilmiştir.

12 CAMİLERDE KUR’AN EĞİTİMİ
Camilerde Kur’an Öğretimi Programı kapsamında; 2011 yılı , 2012 yılı yılı Yılı itibariyle kursiyer kayıt yaptırmıştır yılı aralık ayı itibariyle kursiyer eğitim-öğretim görmektedir.

13 YÜZ YATILI ERKEK KUR’AN KURSU HAFIZLIK PROJESİ
“Yüz Yatılı Hafızlık Projesi” Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı arasında tarihinde imzalanan protokol kapsamında yürütülmektedir.

14 YÜZ YATILI ERKEK KUR’AN KURSU HAFIZLIK PROJESİ
Bu protokol ve proje kapsamında; İstanbul- Bahçelievler Abdurrahman Gürses AİHL, Denizli– Cedide Abalıoğlu İHL’de toplam 213 Hafız öğrenci kayıt yaptırmıştır. Eğitim Öğretim yılında bu okullarımıza ek olarak Antalya-Kepez Mahmut Celalettin Ökten AİHL, Trabzon- Maçka Mehmet Rüştü Aşıkkutlu AİHL, Şanlıurfa-Suruç AİHL, İstanbul- Kadıköy Erkek AİHL, İstanbul AİHL, Ordu-Ünye Yüceler AİHL de eklenmiştir. eğitim-öğretim yılında, geçen yıl ile birlikte 213 öğrenci hafızlık eğitimine devam etmektedir. eğitim-öğretim yılında 432 öğrenci hafızlık eğitimine devam etmektedir. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kayıt yaptıran her öğrenciye 8 ay boyunca 100 TL burs imkânı devam etmektedir.

15 KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİM ROGRAMI (4-6 Yaş Grubu)
4-6 Yaş Grubuna yönelik ‘‘Kur’an Kursları Öğretim Programı (4-6 Yaş Grubu)’’ programı kapsamında eğitim-öğretim yılı itibariyle Ankara, İstanbul, İzmir illerimizde 10 sınıfta; Adana, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Samsun, Kayseri ve Rize illerimizde ise 5 sınıfta olmak üzere toplam 10 ilimizde pilot uygulama başlatılmıştır eğitim-öğretim yılında ise; (4-6 Yaş Grubu) Kur’an Kursları Öğretim Programı Türkiye genelinde Başkanlıkça belirlenen kriterleri haiz öğreticilerce uygulanmaktadır.

16 KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI (4-6 Yaş Grubu)
eğitim-öğretim yılı kurs sayısı 262; görev yapan öğretici sayısı 260; eğitim-öğretim alan öğrenci sayısı 4.723’tür. eğitim-öğretim yılı kurs sayısı 396; görev yapan öğretici sayısı 527; eğitim-öğretim görmekte olan öğrenci sayısı ise; 9.293’tür.

17 KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI (4-6 Yaş Grubu)
Bu programda görev alacak öğreticilere Manisa Eğitim Merkezi’nde Eylül 2013 ile Afyonkarahisar/Sandıklıda Ağustos 2014 tarihlerinde hizmet içi eğitim verilmiştir. 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik «Kur’an Kursları Öğretici Kitabı ile Kur’an Kursları Etkinlik Kitabı» hazırlanmıştır. Bu çocuklara yönelik hazırlanan «Kur’an-ı Kerim’i Öğreniyorum» seti ve diğer bazı materyaller Türkiye Diyanet Vakfı’ndan temin edilebilecektir.

18 YURT DIŞINDAN GELEN MİSAFİR ÖĞRENCİLER
eğitim-öğretim yılında 475 öğrenci, eğitim-öğretim yılında 655 öğrenci, eğitim-öğretim yılında 1177 öğrenci, eğitim-öğretim yılında 73 ülkeden misafir öğrencinin 19 ilimizdeki yatılı Kur’an kurslarımızda eğitime alınmak üzere kayıt işlemleri tamamlanmış ve eğitim-öğretim yılında aralık ayı itibariyle öğrenciyle eğitim-öğretime devam edilmektedir.

19 İŞİTME ENGELLİLERE DİN EĞİTİMİ
Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve 800 kavramdan oluşan ‘‘Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’’ Başkanlığımız tarafından basılmıştır. Sözlüğün basımı ile birlikte Kur’an kursu öğreticileri ile din görevlilerinden oluşan 135 personele yarıyıl tatilinde işaret dili semineri verildi ve böylece işitme engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetlere yeni bir ivme kazandırılmış oldu.

20 GÖRME ENGELLİLERE DİN EĞİTİMİ
12-22 Ağustos 2014 tarihleri arası Rize Yusuf Karali Eğitim Merkezi’nde 120 Kur’an kursu öğreticisine Görme engelli eğitimciler tarafından Braille (Kabartma Yazı) Alfabesi ile yazılan Kur’an okuma semineri verilmiştir.

21 YAZ KUR’AN KURSLARI 2011 yılında 1.364.913, 2012 yılında 2.731.569,
2014 yılında ise; öğrencimiz Kur’an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler eğitimi almıştır.

22 YURT-KUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN PROTOKOL
Başkanlığımız ile Yurt-Kur Genel Müdürlüğü arasında, Yurt-Kur’a bağlı yurtlarda barınan öğrenci ve çalışanlardan Kur’an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler öğrenmek isteyenlerin taleplerini karşılamak amacıyla «Kur’an Eğitim ve Öğretimi Kursu» açma işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu hizmet D grubu kurslar aracılığı ile yürütülmektedir.

23 SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE PROTOKOL
A, B ve C grubu Kur’an kursları ile yaz Kur’an kurslarına katılan 7-18 yaş aralığındaki gençlere sporu sevdirmek, boş vakitlerini spor yaparak değerlendirmelerini sağlamak ve öğrencilerin fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Başkanlığımız ile Spor Genel Müdürlüğü arasında tarihinde imzalanan protokol kapsamında; özellikle yatılı eğitim veren kurslarımızda kalan öğrencilerimizin sosyal etkinlik ve rehberlik derslerinde il ve ilçedeki spor tesislerinden istifade etmeleri için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

24 TOKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER
Başkanlığımız ile TOKİ Genel Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler neticesinde TOKİ binalarında müstakil olarak Kur’an Kursu binasına yer verileceği kararlaştırılmıştır.

25 AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE PROTOKOLU YAPILDI
Kur’an kurslarımızda öğrenci ve öğreticilere yönelik aile, kadın, çocuk, genç, yaşlı ve engelli bireylerin bilinçlendirilmesi ve sosyal destek sistemlerinin güçlendirilerek problemlerin çözümüne katkı sağlanması amacıyla Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile protokol yapıldı. Protokolün pilot uygulaması Keçiören İlçe Müftülüğü’nde başlatıldı.

26 PDR ÖĞRETMENİ İSTİHDAMI
2013 yılında Kur’an Kurslarımızda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere 23 PDR öğretmeninin ataması yapılmıştır. Şu an itibariyle Başkanlığımıza bağlı 25 PDR öğretmeni Kur’an kurslarımızda görev yapmaktadır.

27 2014 YILI HAFIZLIK YARIŞMASI
16 Ağustos 2014 tarihinde erkek öğrenciler arasında Şanlıurfa’da; ‘‘Hafızlık Yarışması Finali’’ yapılmış, Trabzon İli Arsin İlçesi Mustafa İmamoğlu Erkek Kur’an Kursu hafızı Fatih POLAT birinci olmuştur. 31 Ağustos 2014 tarihinde de kız öğrenciler arasında Sinop’ta ‘‘Hafızlık Yarışması Finali’’ yapılmıştır. Manisa ili Hilaliye Kız Kur’an Kursu’ndan Ümmügülsüm BALABAN birinci olmuştur.

28 2014 YILI KUR’AN-I KERİM’İ YÜZÜNDEN OKUMA YARIŞMASI
25 Mayıs 2014 tarihinde erkek öğrenciler arasında Uşak’ta; ‘‘Kur’an-ı Kerim’i Yüzünden Okuma’’ yarışması yapılmış ve Konya İli Karatay İlçesi Karaaslan Medine Kur’an Kursu öğrencisi birinci Mehmet AKMAN olmuştur. 01 Haziran 2014 tarihinde de kız öğrenciler arasında Kütahya’da ‘‘Kur’an-ı Kerim’i Yüzünden Okuma’’ yarışması yapılmış ve Ankara İli Keçiören İlçesi Muradiye Safiye Yüceler Kız Kur’an Kursu öğrencisi Yüsra Vuslat CİNAS birinci olmuştur.

29 HİZMET İÇİ EĞİTİM VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI
FAALİYETLERİ

30 2014 YILINDA YAPILAN EĞİTİMLER

31 BAŞKANLIKÇA YAPILAN EĞİTİMLER
2014 YILI BAŞKANLIKÇA YAPILAN EĞİTİMLER EĞİTİMİN ADI SÜRE SAYI Din Görevlilerinin Vaaz Becerilerini Geliştirme Hizmet İçi Eğitim Semineri 6 Gün 6554 Kaymakamlar Semineri 1 Gün 62 Şube Müdürü ve Şefler İçin Hizmet İçi Eğitim Semineri 9 Gün 368 Formasyon Semineri 302 Rehber Öğretici Olarak Görev Alacak Personel İçin Hizmet İçi Eğitim Semineri 323 Cezaevi Vaizleri Semineri 333 İl Müftüleri İstişare Toplantısı 3 Gün 81 4 Gün İlçe Müftüleri Kongresi-1 5 Gün 809 Musiki Kursu Sınavı 2 Gün 63 TOPLAM 8.976

32 EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN EĞİTİMLER
2014 YILI EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN EĞİTİMLER EĞİTİMİN ADI SÜRE SAYI Yeni Atanan Eğitim Görevlileri Hizmet İçi Eğitim Kursu 45 Gün 22 Aday Görevlileri İçin Hazırlayıcı Eğitim Kursu 30 Gün 3151 Yeni Atanan Vaizler İçin Hizmet İçi Eğitim Kursu 90 Gün 1122 Yurtdışından Gelen Mahalli Din Görevlileri 27 Gün 203 60 Gün 26 63 Gün 52 İşaret Dili Hizmet İçi Eğitim Semineri 13 Gün 135 Rehber Öğreticiler İçin Hizmet İçi Eğitim Kursu 187 PDR Öğretmenleri İçin Hazırlayıcı Eğitim Kursu 17 Dini Musiki Kursu 9 Ay 36 C Grubu Cami Görevlileri Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu 40 Gün 1015 19 Gün 30 Yeni Atanan Eğitim (İhtisas) Görevlileri Hizmet İçi Eğitim Kursu 10 Gün 14 Yeni Atanan İlçe Müftüleri İçin Hizmet İçi Eğitim Kursu 40 Yeni Atanan Murakıpları İçin Hizmet İçi Eğitim Kursu 210 Tashih-i Huruf Dışardan Belge Sınavı 2 Gün 60 TOPLAM 6.320

33 MAHALLİNDE YAPILAN EĞİTİMLER
2014 YILI MAHALLİNDE YAPILAN EĞİTİMLER EĞİTİMİN ADI SAYI Kur'an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu 6.465 Ezan Kursu 4.590 Temel Eğitim Kursu 3.870 Hazırlayıcı Eğitim Kursu 650 Yüz Yüze Vaaz Kursu 3.378 Din Eğitimi Formasyon Programı (TİDEF) 179 TOPLAM 19.132

34 2014 YILI TOPLAM BAŞKANLIK 8.976 EĞİTİM MERKEZLERİ  6.320 MAHALLİ 19.132 TOPLAM 34.428

35 PROGRAM GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

36 GELİŞTİRİLEN ÖĞRETİM PROGRAMLARI
1) 6-9 Yaş Grubu Yaz Kur’an Kursları Öğretim Programı Başkanlığımızca okulların tatil olduğu zamanlarda kişilerin kendi isteğine, küçüklerinde kanunî temsilcilerinin talebine bağlı olarak Kur’an-ı Kerim’i ve meâlini öğrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliştirebilmeleri, dinî içerikli sosyal ve kültürel etkinliklerden yararlanmaları amacıyla düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Öğretim Programı (6-9 Yaş Grubu)” tarihli ve 461 sayılı onayla uygulamaya konulmuştur.

37 2) Kıraat (Aşere-Takrib) Eğitim Programı
Kıraat İlmi, Vücûhatı ve Kıraat-Anlam ilişkisi konusunda donanımlı Kurra’lar yetiştirmek ve bunlar aracılığıyla daha etkin ve nitelikli bir din hizmeti sunmak amacıyla adı geçen program hazırlanmıştır, tarihli ve 107 sayılı Başkanlık onayı ile uygulamaya konulmuştur.

38 GÜNCELLENEN ÖĞRETİM PROGRAMLARI
1) Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Programı tarihinde toplanan Eğitim Kurulu’nda Tashih-i Huruf Kurslarına ara verilerek Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Programının uygulanmasına karar verilmiştir. Bu itibarla; Din Hizmetleri sınıfında görev yapan personelin Kur’an-ı Kerim’i doğru ve güzel okumaya ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanan “Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Programı” ihtiyaç ve talepler dikkate alınarak gözden geçirilerek güncellenmiş ve tarihli ve 745 sayılı Başkanlık onayı ile uygulamaya konulmuştur.

39 2) İhtisas Kursu Arapça Ek Öğretim Programı
İhtisas eğitimi alan kursiyerlerin, hazırlık bölümü boyunca elde ettikleri kazanımları geliştirmek ve pekiştirmek amacıyla yoğunlaştırılmış, kısa süreli, bir Arapça Programı hazırlanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Müdürler, eğitim görevlileri ve kursiyerler ile görüşmeler yapılarak öneri ve talepler alınmıştır. Hazırlık bölümünü tamamlayan kursiyerlerin, Arapça konuşma ile yazma becerilerini geliştirmek için alanında uzman akademisyen ve eğitim görevlilerinin katkılarıyla Genel Müdürlüğümüzce yoğunlaştırılmış bir “Arapça Ek Öğretim Programı” hazırlanmıştır. Program, Makam onayı alınarak 2013 öğretim yılında ilk defa Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezinde hazırlık bölümünü tamamlayan ihtisas kursiyerlerine uygulanmış ve önemli geribildirimler alınmıştır.

40 3) 4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursları Öğretim Programı
4-6 Yaş grubu öğrencilere yönelik ‘‘Kur’an Kursları Öğretim Programı’’ güncellenerek tarihli ve sayılı onay ile uygulamaya konulmuştur.

41 HAZIRLANAN SEMİNER PROGRAMLARI
İl Müftüleri İstişare Toplantısı Programı (Ankara), İl Müftüleri İstişare Toplantısı Programı (Mardin), İlçe Müftüleri Kongresi Programı, İşaret Dili Hizmet İçi Eğitim Kursu Programı, Aday Kaymakamlar Seminer Programı, Şube Müdürü ve Şefler İçin Düzenlenen Hizmet İçi Eğitim Kursu Programı, Vaizlik Kadrolarına Atananlar İçin “Hizmet İçi Eğitim Kursu” Programı,

42 Hafız Öğreticilere Yönelik Formasyon Seminer Programı,
Rehber Öğreticiler Seminer Programı, Taşra Teşkilatında Görev Yapan Personele Yönelik İKYS ve HİTAP Semineri Programı, Cezaevi Vaizleri Semineri, Taşra Teşkilatında Görev Yapan Personele Yönelik İKYS Semineri Programı, Tahakkuk İşlerini Yürütmekle Görevli Personele Yönelik Seminer Programı,

43 Görme Engelli Vatandaşlara Din Eğitimi Verecekler İçin Hizmet İçi Eğitim Seminer Programı,
4-6 Yaş Gurubuna Ders Verecek Kur’an Kursu Öğreticileri Hizmet İçi Eğitim Seminer Programı, Dini Yüksek İhtisas / Eğitim Merkezi Müdürleri Çalıştay Programı, Yeni Atanan İlçe Müftülerine Yönelik Seminer Programı, Yeni Atanan Eğitim Görevlilerine Yönelik Seminer Programı, Hazırlanmış ve uygulanmıştır.

44 MATERYAL GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
1) Yaz Kur’an Kursları Materyal Geliştirme Çalışmaları Yaz Kur’an Kurslarında uygulanan mevcut materyallerin geliştirilmesi ve yeni materyallerin üretilmesi amacıyla; tarihli ve 35 sayılı onayla teşkil edilen komisyon; Ocak 2014 tarihleri arasında Antalya-Manavgat’da; tarihli ve 139 sayılı onayla teşkil edilen komisyon; Şubat 2014 tarihleri arasında Başkanlık merkezinde;  toplanmış ve çalışmalarına devam etmiştir.

45 2) Yaz Kur’an Kurslarına Yönelik Materyal Geliştirme Çalışmaları
Yaz Kur’an Kurslarına yönelik program ve materyal geliştirme çalışmaları kapsamında ortaya çıkan program ve materyallerin tashih ve değerlendirilmesi amacıyla tarihli ve 316 sayılı onayla teşkil edilen komisyon 31 Mart-04 Nisan 2014 tarihleri arasında Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir.

46 3) Yaz Kur’an Kursları 6-9 Yaş Grubuna Yönelik Materyal Geliştirme Çalışmaları
Yaz Kur’an Kurslarında 6-9 yaş grubu öğrencilere yönelik materyal geliştirme çalışmaları kapsamında; a) tarihli ve 173 sayılı onayla teşkil edilen komisyon; Şubat 2014 tarihleri arasında Başkanlığımız merkezinde; b) tarihli ve 252 sayılı onayla teşkil edilen komisyon; Mart 2014 tarihleri arasında yine Başkanlığımız merkezinde; toplanmış ve çalışmalarına devam etmişlerdir.

47 4) Yaz Kur’an Kursları İlköğretim Birinci Kademeye Yönelik
4) Yaz Kur’an Kursları İlköğretim Birinci Kademeye Yönelik Program ve Materyal Geliştirme Çalışmaları Yaz Kur’an Kursları İlköğretim Birinci Kademeye yönelik program ve materyal geliştirme çalışmaları kapsamında tarihli ve 301 sayılı onayla teşkil edilen komisyon Mart 2014 tarihleri arasında Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde toplanmış ve çalışmalarına devam etmiştir.

48 5) Çocuk ve Gençlere Yönelik Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması Çalıştayı
tarihli ve 386 sayılı onayla; 30 Nisan 2014 tarihinde Çocuk ve Gençlere Yönelik Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması Çalıştayı yapılmıştır.

49 6) Dini Yüksek İhtisas Arapça Ek Öğretime Yönelik ‘‘Arapça Kitabı’’
Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezlerinde hazırlık sınıfını başarıyla bitiren kursiyerlerin istifadesine sunulmak üzere; ‘‘en-Nusus el-Arabiyye el-Muhtare li-Tesmiyeti Meharati’l-Lugatil-Arabiyye’’ kitabı komisyon marifetiyle hazırlanmıştır. Kitapta kursiyerlerin okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirecek etkinliklere yer verilmiştir.

50 7) Kur’an Kursu Öğrencilerine Yönelik ‘‘Dinim İslâm’’ Öğrenci Kitabı
İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Öğretim Programı kapsamında öğrencilerin istifadesine sunulmak üzere kur sistemine uygun İtikad, İbadet, Ahlâk ve Siyer konularını kapsayan ‘‘Dinim İslâm’’ adlı bir kitap çalışması yapılmıştır. Söz konusu kitap Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nce 1 milyon adet bastırılarak Kur’an Kurslarına dağıtımı yapılmıştır.

51 8) 4-6 Yaş Grubu Öğretici ve Etkinlik Kitabı
4-6 Yaş gurubunun eğitimine yönelik hazırlanan ‘‘Öğretici ve Öğrenci Etkinlik Kitabı’’, başta projede görev alacak öğreticiler olmak üzere tüm il ve ilçe müftülüklerimize birer takım dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

52 9) Dini Yüksek İhtisas Merkezlerine Materyal Dağıtımı
İhtisas kursiyerlerinin kurs boyunca edindikleri Arapça becerilerini geliştirmek üzere bazı materyaller, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü’nün tarih ve sayılı Mütevelli Heyeti Kararı ile 17 Ekim 2014 tarihinde, 8 Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitim gören kursiyerlere dağıtılmıştır. Ayrıca, aynı karara binaen bütün dini yüksek ihtisas merkezleri ‘‘eş-Şarku’l-Evsat’’ isimli gazeteye abone yapılmıştır.

53 10) Hazırlanan Materyalleri Basımı
Daha önceden tespit edilen yeterliklerin, muhatapların istifadesine sunulması amacıyla, kitapçık haline getirilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlanmış olup, basımının yapılması için ilgili birime teslim edilmiştir. Yine daha önceden tespit edilen ‘‘Mahallinde Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu Programı’’ muhatapların istifadesine sunulması amacıyla kitapçık haline getirilmiş olup basımının yapılması için ilgili birime teslim edilmiştir.

54 PERSONEL YETERLİKLERİ TESPİT ÇALIŞTAYI
1) Personel Yeterlikleri Tespit Çalıştayı Diyanet İşleri Uzmanı, Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı ve PDR Öğretmeni kadroları ile taşra teşkilatında görev yapan şube müdürlerine yönelik yeterliklerin tespiti amacıyla tarihli ve 1750 sayılı onayla oluşturulan komisyon; Ocak 2014 tarihleri arasında Başkanlık merkezinde toplanmıştır. Söz konusu toplantıya 16 komisyon üyesi katılmıştır.

55 2) Personel Yeterlikleri Tespit Çalıştayı
tarihli ve 108 sayılı onayla; Müftü, Vaiz, Din Hizmetleri Uzmanı, Eğitim Uzmanı, Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyım kadrolarına yönelik daha önceden tespit edilen yeterliklerin güncellenmesi; 633 sayılı kanunda yapılan değişiklikle, yeni ihdas edilen Diyanet İşleri Uzmanı; Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı ve Öğretmen (PDR) kadrolarına yönelik yeterliklerin tespit edilmesi amacıyla Başkanlık yetkilileri ve üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla Şubat 2014 tarihlerinde bir çalıştay yapılmış, söz konusu çalıştaya 14 kişi katılmıştır.

56 3) Personel Yeterlikleri Tespit Çalıştayı
tarihli ve 225 sayılı onayla; Müftü, Vaiz, Din Hizmetleri Uzmanı, Eğitim Uzmanı, Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyım kadrolarına yönelik daha önceden tespit edilen yeterliklerin güncellenmesi; 633 sayılı kanunda yapılan değişiklikle birlikte yeni ihdas edilen Diyanet İşleri Uzmanı; Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı ve Öğretmen (PDR) kadrolarına yönelik yeterliklerin tespit edilmesi amacıyla Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin ÖZAFŞAR başkanlığında Başkanlıktan yetkililerin ve üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla Mart 2014 tarihleri arasında Antalya’da bir çalıştay yapılmıştır. Söz konusu çalıştaya 12 kişi katılmıştır.

57 PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
1) İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Öğretim Programı Geliştirme Çalışması (Arapça Programı) tarihli ve 116 sayılı onayla teşkil edilen komisyonca; İhtiyaç Odaklı Kur’an kursları Öğretim Programları kapsamında yeni program geliştirme çalışmalarına yönelik Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul-Bayrampaşa’da 19 kişinin katılımıyla bir çalıştay yapılmıştır. Çalıştayda Arapça Temel Öğretim Programı ile Hadis, Fıkıh, Tefsir, Akaid ve Arapça Ek Öğretim Programlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çalıştaya Başkanlık yetkilileri ve Kur’an kursu öğreticileri katılmıştır.

58 2) 4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursları Öğretim Programı
tarihli ve 514 sayılı onayla; Kur’an Kursları Öğretim Programı (4-6 Yaş Gurubu) ile ilgili alanda yapılan görüşmeler ve öğreticilerden gelen geri bildirimler doğrultusunda programın yeniden değerlendirilmesi, eksikliklerin tespiti ve yapılacak çalışmaların belirlenmesi amacıyla Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde Haziran 2014 tarihleri arasında bir çalıştay yapılmıştır.

59 MEVZUAT ÇALIŞMALARI 1) Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği ve Yönergenin Güncellenmesi Çalışması tarih ve 254 sayılı onayla teşkil edilen komisyonca; 07 Nisan 2012 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği” ve bu çerçevede hazırlanan Yönergenin güncellenmesi amacıyla Mart 2014 tarihleri arasında Başkanlığın ilgili birimlerinden oluşan 9 kişilik bir heyetin katılımıyla Başkanlıkta bir çalıştay yapılmıştır.

60 2) Başkanlığımız Eğitim Merkezleri ve İl Eğitim Merkezleri Yemekhane ve Çay Ocağı İşletme Yönergesinin Güncellenmesi Çalışması tarihli ve 1028 sayılı onay gereğince; Başkanlığımız Eğitim Merkezleri ve İl Eğitim Merkezleri Yemekhane ve Çay Ocağı İşletme Yönergesinin günün gelişen şartları göz önünde bulundurularak güncellenmesi ve geliştirilmesi hususunda Başkanlığımız merkezinde bir çalışma yapılmıştır.

61 3) Kur’an Kursları Yönergesi Çalışmaları
Kur’an kursları yönergesini güncelleştirme ile ilgili kurulan komisyon; tarihinden itibaren çalışmalarına başlamış, ilgili komisyon tarafından Kur’an Kursları Yönerge güncelleme çalışmalarına 702 nolu oda da devam edilmektedir. 08 Ekim 2014 tarihinde Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesi’ni güncellemek üzere başlatılan çalışma 14 Kasım 2014 tarihinde sona ermiştir. Söz konusu çalışma neticesinde yönerge ile ilgili bir taslak hazırlanmıştır.

62 KONFERANSLAR Genel Müdürlüğümüzce ‘‘Diyanet Konferansları’’ adı altında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde; tarihli ve sayılı onay ile 16 Aralık 2014 Salı günü saat: 14.00’te Dr. Tayyar ALTIKULAÇ tarafından Başkanlığımız konferans salonunda ‘‘Kur’an-ı Kerim ve Senarist Oryantalistler’’ konulu bir konferans verilmiştir.

63 ANKET UYGULAMALARI İlçe Müftüleri Kongresi Anketi,
İKYS İşlerini Yürütmekle Görevlendirilecek Personele Yönelik Anket, 4-6 Yaş Gurubuna Ders Verecek Kur’an Kursu Öğreticilerine Yönelik Anket, 4) Görme Engelli Vatandaşlara Din Eğitimi Vereceklere Yönelik Anket, Görme Engelli Vatandaşlara Din Eğitimi Vereceklere Yönelik Anket, Yapılmış anketlerden elde edilen veriler değerlendirilerek raporlaştırılmıştır.

64 ANKET FORMLARI Rize Yusuf Karali ve Antalya Hacı Mehmet Gebizli Eğitim merkezlerinde uygulanacak olan rehber öğreticiler eğitimini değerlendirmeye yönelik bir anket formu düzenlenmiştir. Eğitim merkezlerinde C grubu cami görevlileri için düzenlenen ‘‘Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu’’ öncesi, kursiyerlerin beklentilerini belirlemek amacıyla anket formu hazırlanmış ve kurs başlamadan önce uygulanmıştır.

65  3) Dini Yüksek İhtisas Eğitim Programı Arapça Hazırlık Bölümü’nde yer alan Sarf-I, Nahiv-I, Metin Çözümlemesi-I derslerini kapsayan, eğitim görevlileri ve kursiyerlere yönelik bir değerlendirme anketi hazırlanmıştır. 4) Dini Yüksek İhtisas Merkezi Kıraat (Aşere-Takrib) Eğitim Programı Değerlendirme Anket Raporu hazırlanmıştır.

66 5) Eğitim merkezlerinde C grubu cami görevlileri için düzenlenen Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu sonrası, kursiyerlerin almış oldukları eğitimle ilgili değerlendirmelerini almak üzere bir değerlendirme anket formu hazırlanmış ve tüm eğitim merkezlerinde tarihinde uygulanmıştır. 6) Hizmet İçi eğitim merkezlerinde göreve yeni başlayacak olan eğitim görevlileri için düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine yönelik bir değerlendirme anket formu hazırlanmıştır. 7) Göreve yeni başlayacak olan ilçe müftüleri için düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine yönelik bir değerlendirme anket formu hazırlanmıştır.

67 DİĞER FORM ÇALIŞMALARI
Staj Değerlendirme Formu Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezi Müdürlüklerine Eğitim Görevlisi olarak atananlara yönelik ‘‘Staj Değerlendirme Formu’’ hazırlanmış, tarihli ve 729 sayılı onay ile uygulamaya konulmuş ve Dini Yüksek İhtisas/ Eğitim Merkezi Müdürlüklerine gönderilmiştir. Hizmet İçi Eğitim Kurs Başı ve Sonu Değerlendirme Formu Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde düzenlenen eğitim faaliyetlerinde Kurs Başı ve Kurs Sonu, uzun süreli kurslarda ise Dönem Başı ve Dönem Sonu formları hazırlanmıştır.

68 KURUL TOPLANTILARI Eğitim Kurulu
1) Başkanlığımız Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğinin 9’ncu maddesi gereğince “Eğitim Kurulu” belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere; tarihli ve 306 sayılı onayla; 09 Temmuz 2014 tarihinde toplanmıştır. 2) Başkanlığımız Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğinin 9’ncu maddesi gereğince “Eğitim Kurulu” belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere; tarihli ve 676 sayılı onayla; 09 Temmuz 2014 tarihinde toplanmıştır.

69 Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu
“Diyanet İşleri Başkanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine Dair Yönetmelik” in 6’ncı maddesi gereğince “Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu” belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere; tarihli ve 190 sayılı onayla; tarihinde toplanmıştır. Kur’an Eğitim ve Öğretim Kurulu “Kur’an Eğitim ve Öğretim Kurulu tarihli ve sayılı onay ile gündemdeki konuları görüşmek üzere tarihinde toplanmıştır.

70 DİĞER TOPLANTILARI Yabancı Ülkelerden Katılan Misafir Öğrencilere
Uygulanan Programın Revize Edilmesi Toplantısı Yabancı ülkelerden gelerek Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde düzenlenen ihtisas kurslarına katılan misafir öğrencilere yönelik mevcut programın revize edilmesi, ya da yeni bir programın hazırlanması yönünde yapılan çalışmalar kapsamında; 09 Eylül 2014 tarihinde Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi; 23 Eylül 2014 tarihinde ise İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitim gören misafir öğrenciler olmak üzere; Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürleri ve eğitim görevlileri ile değerlendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

71 DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

72 DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZLERİNİN KURULUŞU VE EĞİTİM MODELİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

73 Konuyla İlgili Görüş İstenen Birim/Kurumlar
1. Konuyla İlgisi Olduğu Düşünülen Merkez Birimleri 2. Başkanlığa bağlı 18 Eğitim Merkezi İl Müftülüğü 4. TDV. İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (İSAM) 5. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü

74 Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Oluşum Sürecinde Yapılan İnceleme ve Araştırmalar
1. Adalet ve Maliye Bakanlığı ile Polis Akademisinin Üst Düzey Personel Yetiştirme Usulleri 2. Suriye, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi İslâm Ülkelerinde Yüksek Din Eğitimi 3. Dini Yüksek Öğrenim mezunu personele yönelik anket uygulaması (Ankara örneği)

75 Konuyla İlgili Yapılan Çalıştay ve Toplantılar
Katılımcılar Yeri Tarihi Eğitim Hizmetler Genel Müdürü, Daire Başkanları ve Konuyla ilgili Diğer Yetkililer Başkanlık Mrk. 08 Şubat-0 9 Mart 2011 Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri 30 Mart 2011 Merkez Birim Amirleri 05 Nisan 2011 İhtisas Eğitim Merkezi Eğitim Görevlileri ve Kursiyerlerin Temsilcileri Rize 10-11 Nisan 2011 İhtisas Eğitim Merkezleri Eğitim Görevlileri 07-09 Mayıs 2011 Akademisyenler 02 Haziran 2011

76 EĞİTİM MODELİ VE EĞİTİM PROGRAMLARI
Arapça Hazırlık, Temel İslam Bilimleri, Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme olmak üzere 3 bölüm ve üçer aylık 10 dönemden oluşan “Hizmet İçi Eğitim İhtisas Kursu Eğitim Modeli hazırlanmıştır. Söz konusu eğitim modeli ve güncellenen eğitim programları tarih ve 118 sayılı onay ile uygulamaya konulmuştur.

77 HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİSAS KURSU ÖĞRETİM PROGRAMLARI KREDİ DAĞILIMI
ARAPÇA ÖĞRETİM PROGRAMI S. No ALANLAR KREDİLER 1. Dil Bilgisi 336 2. Okuma-Anlama 372 3. Yazılı Anlatım 120 4. Dinleme-Konuşma 156 5. Çeviri 96 TOPLAM 1080 TEMEL İSLAM BİLİMLERİ EĞİTİM PROGRAMI S. No ALANLAR KREDİLER 1. Kur’an-ı Kerim 144 2. Tefsir 468 3. Hadis 384 4. Fıkıh 840 5. Akaid-Kelâm 132 6. Tasavvuf 48 TOPLAM 2016 Saat

78 HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİSAS KURSU ÖĞRETİM PROGRAMLARI KREDİ DAĞILIMI
VAAZ VE İRŞAD HİZMETLERİ BİLGİ VE BECERİ GELİŞTİRME PROGRAMI S. No ALANLAR KREDİLER 1. İrşad Hizmetleri 30 2. İrşad Hizmetlerinde Hedef Kitle 20 3. İrşad Hizmetlerinde Kaynak Kullanımı 4. Cami Dışı İrşad ve Medya 5. Aile Büroları ve Sosyal Hizmet Kurumlarında İrşad ve Rehberlik 40 6. Din Hizmetleri Yönetimi ve Değerlendirilmesi 7. Vaaz, İrşad ve Rehberlik Uygulamaları 160 TOPLAM 330

79 HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİSAS KURSU BÖLÜMLER VE TOPLAM KREDİ DAĞILIMI
S. NO BÖLÜMLER SÜRE KREDİLER 1. ARAPÇA HAZIRLIK BÖLÜMÜ 9 AY 1080 2. TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ 18 AY 2016 3. VAAZ ve İRŞAD HİZ. BİLGİ ve BECERİ GELİŞTİRME BÖLÜMÜ 3 AY 330 TOPLAM 30 AY 3426

80 YENİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZLERİ KURULDU
BAŞKANLIĞIMIZ EĞİTİM KURULUNUN KARARLARI GEREĞİ ; İSTANBUL HASEKİ, KONYA SELÇUK; ERZURUM ÖMER NASUHİ BİLMEN, KAYSERİ, TRABZON, RİZE MÜFTÜ YUSUF KARALİ EĞİTİM MERKEZLERİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR. İZMİR VE DİYARBAKIR İLLERİNDE YENİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZLERİ AÇILMIŞTIR.

81 İHTİSAS EĞİTİMİNDE ETKİNLİK VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
YABANCI UYRUKLU ARAPÇA EĞİTİCİ İSTİHDAMI İhtisas Eğitimi verilen Dini Yüksek İhtisas Merkezlerimizde Sudan uyruklu 10 Arapça eğitici sözleşmeli pozisyonda çalışmaktadır. EĞİTİM GÖREVLİLERİNE YURT DIŞINDA DİL EĞİTİMİ Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezlerinde görevli 22 eğitim görevlisi Arapça bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere Suudi Arabistan'da görevlendirilmişler ve Mekke Ummu-l Kura Üniversitesi’nde 4 ay süreyle eğitim görmüşlerdir.

82 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Hizmet İçi Eğitim ihtisas Kurslarında görev yapan eğitim görevlileri ve alan uzmanlarından oluşan bir komisyon kurulmuş, söz konusu komisyon Başkanlık merkezinde Ocak 2013 tarihleri arasında çalışmış, bundan böyle ihtisas merkezlerinde uygulanacak ölçme- değerlendirme yöntem ve tarihlerine yönelik tespitler yapmış, tavsiye kararı almıştır. YENİ ATANAN EĞİTİM GÖREVLİLERİ İÇİN HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU Başkanlığımız merkezinde 22 Mayıs 2013 tarihinde yapılan eğitim görevliliği sınavında başarılı olan 8 personel, Haziran tarihleri arasında Kayseri Eğitim Merkezinde eğitim formasyonu ağırlıklı hizmet içi eğitim kursuna alınmışlardır.

83 YOĞUNLAŞTIRILMIŞ EK ARAPÇA KURSU
2013 YILI Hizmet İçi Eğitim İhtisas Kursu Arapça Hazırlık Bölümünü tamamlayan kursiyerlere yönelik olarak İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi’nde 27 Mayıs-05 Temmuz 2013 tarihleri arasında inşa ve muhadese ağırlıklı 396 krediden oluşan Yoğunlaştırılmış Ek Arapça Kursu düzenlenmiştir. 2014 YILI 09-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Arapça Hazırlık Bölümü III. dönem sonu sınavlarında başarılı olan kursiyerlerin Arapça muhadese ve inşa becerilerini geliştirmek amacıyla 14 Mayıs- 25 Haziran 2014 tarihleri arasında mahallinde yoğunlaştırılmış Ek Arapça kursu düzenlenmiştir. Kursun Mayıs 2014 tarihlerini kapsayan bir haftalık bölümü 150 kursiyer ve 6 yabancı uyruklu eğiticinin katılımı ile Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

84 EĞİTİM PROGRAMLARI TANITIMI VE MÜZAKERESİ
Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme Programını tanıtmak, Müdürlük ve İl Müftülüklerince programın uygulanması esnasında dikkat edilecek hususların görüşülmesi ve Yoğunlaştırılmış Arapça Ek Programın hazırlanması amacıyla Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezi Müdürleri, İl Müftü Yardımcıları ve bazı Yabancı Uyruklu Sözleşmeli Arapça Eğiticilerin katılımları ile Mart 2013 tarihleri arasında bir çalışma yapılmıştır. EĞİTİM GÖREVLİLERİ SEMİNERİ Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi yapılması planlanan eğitim faaliyetlerinin müzakere edilmesi, eğiticilerin eğitimi, eğitim görevlileri arası kaynaşma, bilgi-beceri ve tecrübe paylaşımında bulunulması amacıyla Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezlerine yılda bir seminer düzenlenmektedir.

85 ARAPÇA İNŞA VE MUHADESE BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Yoğunlaştırılmış Ek Arapça Kursundan yararlanan personelin elde ettikleri becerileri koruma ve geliştirmelerine yönelik Arapça hutbe, vaaz ve makale yazımı ile haftada bir açık oturum yapmaları sağlanmaktadır. ARAPÇA HAZIRLIK VE ARAPÇA EK PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILMIŞTIR Arapça Hazırlık Programında yer alan derslerin etkin ve verimli işlenmesini temin amacıyla öğretim yöntem ve teknikleri, kredi yoğunlukları ve materyal yönünden değerlendirmek, Yabancı Uyruklu Arapça Eğiticilerin hizmet içi eğitim ve yetişkin eğitimi konularında bilgilendirmek amacıyla bazı akademisyenler, dini yüksek ihtisas/eğitim merkezi müdürleri, Arapça eğiticiler ve alan uzmanlarının katılımları ile Aralık 2013 tarihinde bir çalışma yapılmıştır.

86 ARAPÇA HAZIRLIK BÖLÜMÜ KAYNAK KİTAPLARININ ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILMASI
Hizmet İçi Eğitim İhtisas Kursu Arapça Hazırlık Bölümünde eğitime başlayan kursiyerlere programda yer alan kaynak kitaplar ile bazı yardımcı materyaller TDV aracılığı temin edilmektedir. İHTİSAS KURSU AÇILIŞ PROGRAMI İhtisas kurslarında eğitime yeni başlayan kursiyer ve ailelerine yönelik olarak, ihtisas eğitiminin tanıtımı, bu eğitimde başarılı olmak için takip edilmesi gereken usul ve esasların konu edildiği “Açılış Programı” düzenlenmektedir. Programa, Başkan Yardımcıları, Kurul Üyeleri, Genel Müdür ve Daire Başkanları katılmaktadır.

87 İHTİSAS KURSLARI ETKİNLİK VE VERİMLİLİK DEĞERLENDİRME KOMİSYONU ÇALIŞMALARI
İhtisas kurslarında yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerini mahallinde gözlemlemek, eğitim sürecinde ortaya çıkan veya çıkması muhtemel sorunların ve bunların nedenlerini tespite çalışmak, anket ve toplantılar yoluyla eğitim görevlisi, kursiyer ve idari personelin kursla ilgili görüşlerini almak amacıyla İhtisas Kursları Etkinlik Ve Verimlilik Değerlendirme Komisyonu kurulmuştur. Komisyon; 17-18 Aralık 2013 tarihinde Trabzon ve Rize’de, 25-26 Aralık 2013 tarihinde ise Konya’da çalışmalar yapmıştır. Yapılan çalışmalar rapor edilmektedir.

88 İHTİSAS EĞİTİMİNDE ÖLÇME-DEĞERLENDİRME
Uygulanmakta olan Eğitim Programlarının performans ölçümlerini yapmak, merkezler arasında olabildiğince uygulama birliği sağlamak, hizmet içi eğitim ihtisas kursları hakkında toplu veriler elde edebilmek amacıyla bir dizi çalışma yapılmaktadır. DÖNEM SONU İMTİHANLARI Arapça Hazırlık Bölümü “Sarf ”, “Nahiv ” , “Metin Çözümlemesi ”, “Türkçeden Arapçaya Çeviri” ve “Belağat” derslerinin dönem sonu imtihanları merkezi olarak yapılmaktadır. HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİSAS KURSU BİTİRME İMTİHANI Hizmet içi eğitim ihtisas kursu bitirme imtihanları Başkanlık merkezinde veya Eğitim Merkezlerinde sözlü- uygulamalı olarak komisyon marifetiyle gerçekleştirilmektedir.

89 YAZILI SINAV Son Dört Yılda İhtisas Kursu Yazılı Giriş Sınavına Başvuran ve Katılan Aday Sayısı

90 SÖZLÜ-UYGULAMALI SINAV
Son Dört Yılda İhtisas Kursu Sözlü Giriş Sınavına Çağrılan ve Katılan Aday Sayısı

91 İhtisas Kursuna Kursiyer Alımı İçin İlan Edilen Kontenjan Ve Kursa Katılmaya Hak Kazanan Aday Sayısı

92 İHTİSAS KURSLARI BİLGİ BANKASI
Hizmet içi eğitim ihtisas kursu düzenlenen merkezlerde görevli eğitim görevlileri ile kurstan mezun olmuş veya devam eden kursiyerlerin eğitim durumları, lisans üstü branşları, yabancı dil bilgileri, branş ve yan branşları, görev yerleri vb. özlük bilgileri bir araya getirilerek arşivlenmektedir. Söz konusu bilgiler sürekli güncellenmektedir.

93 BAŞKANLIK MAKAMINA BRİFİNG
12 Mart 2013 tarihinde hizmet içi eğitim ihtisas kursu eğitim modeli ve eğitim programları ile ihtisas kurslarının etkinlik ve verimliliğini artırmaya yönelik yapılan ve yapılacak faaliyetler hakkında Sayın Diyanet İşleri Başkanına bilgi arz edilmiş; konuyla ilgili talimatları alınmıştır.

94 2011-2014 YILI İHTİSAS KURSU MEZUNİYET SAYILARI
İhtisas Merkezleri 2011 2012 2013 2014 Toplam İstanbul 36 37 - 35 108 Konya 18 34 46 135 Erzurum 17 19 30  37 103 Kayseri 21 74 Trabzon 13 49 Rize  21 51 Diyarbakır  - İzmir 71 146 111 192 520

95 2014-2015 YILI İHTİSASA DEVAM EDEN KURSİYER SAYILARI
İhtisas Merkezleri Hazırlık İhtisas-1 Mezun Olacak Yabancı Uyruklu Toplam İstanbul 28 26 23 101 Konya 32 14 35 115 Erzurum 33 38 12 83 Kayseri 34 29 19 Trabzon 13 11 54 Rize 37 Diyarbakır 17 18 İzmir 194 150 84 82 510

96 Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tel : (0. 312) 295 80 59 Faks : (0
Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tel : (0.312) Faks : (0.312) E-Posta :


"T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları