Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık"— Sunum transkripti:

1 Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık
Doç. Dr. Sedat YANTURALI

2

3 Kardiyak arrest sonrası teropatik hipotermi
Ne biliyorduk? Kardiyak arrest sonrası terapotik hipotermi öneriliyor ancak hedef vücud sıcaklığı net değil. Nasıl bir çalışma? 939 hasta(Yarısının vücud sıvklığı 33 derecede diğer Yarısı 36 derecede tutulmuş ve takip edilmiş. Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok. Bize ne kattı? Terapotik hipotermi yapılan hastada 33 derece ve 36 derecede izlenen hastalarının prognozunda farklılık görülmedi.

4

5 Acil Serviste Maliyet Azaltımı
Ne biliyorduk? Acil serviste hastaya yararı olmamasına rağmen bazen gereksiz testler istenmekte(Görüntüleme+Laboratuar) (Örn.LDH) Nasıl bir çalışma? Acil serviste 64 test oylanmış. Bu testler çeşitli oylamalar ve uzman görüşleri ile neredeyse her hastaya faydalı olabilecek top 5 listesi şeklinde elenmiş. Çalışma sonucu ne? Oluşturulan bu top 5 listesi ile acil serviste kimi rahatsızlıklar veya semptomlar ile başvuranlara standar test panelleri hazırlanmış. Böylece acil serviste gereksiz istemlerin önüne geçilmiş. Bize ne kattı? Biz de kendi top 5 listemizi yaparak acil serviste gereksiz test yapmayı engelleyebiliriz. Ki zaten buna yönelik bir çalışmamız sistemimizde var.

6

7 Septik şok yönetimi Ne biliyorduk?
6 saatlik early goal directed therapy(EGDT) (iv sıvı resüstasyonu,vazopressörler,inotroplar,kan transfüzyonları) hasta prognozunu olumlu etkiliyor Nasıl bir çalışma? 31 acil servis departmanında toplam 1341 hasta 439 hasta EGDT protokolü uygulayarak 446 hasta standart terapi ile( santral venöz katater,inotrop,kan transfüzyonunu belli bir protokole bağlı olmadan kullanarak) Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok.(90 günlük-1 yıllık mortalitelerinde yada organ desteği açısından) Bize ne kattı? Protokol bazlı septik şok resüstasyonu,standart tedavi yaklaşımına hastanın 90 günlük-1 yıllık sağ kalımında veya organ desteği açısından farklılık yaratmıyor.

8

9 Travmatik yara yönetimi
Ne biliyorduk? Travmatik yaralar yara oluşumundan ne kadar erken sürede kapatılırsa o kadar az enfeksiyon riski vardır.DM,yarnın 5cm’den büyük olması,alt ekstremite yaraları ve kirli yaralar enfeksiyon için daha riskli yaralardır. Nasıl bir çalışma? Hasta (Aralarında belirli yüzdelerde DM olan, 5 cm üzeri,alt ekstremite yarası olan,kirli yaraları olanlar mevcut) Çeşitli zamanlarda kapatılan kapatılan yaraların 30 günlük enfeksiyon takibi yapılmış. Çalışma sonucu ne? DM,yara kirliliği,5 cmden buyuk yaralar,alt ekstremite yaraları enfeksşyon içindaha riskli yaralardır. Ancak yaranın kapatılma zamanı ile 30 günlük yara enfeksiyonu gelişme riskinde farklılık yoktur. Bize ne kattı? DM,yara kirliliği,5 cmden buyuk yaralar,alt ekstremite yaraları enfeksiyon İçin daha riskli yaralardır. Ancak yaranın kapatılma zamanı ile 30 günlük yara enfeksiyonu gelişme riskinde farklılık yoktur

10

11 Apandisit tanısında BT kullanımı
Ne biliyorduk? Apandisit tanısında sadece iv kontrast? İv+oral kontrast? Nasıl bir çalışma? 8089 BT ile tanı konmuş apandisit hastası Bu hastaların bir kısmına sadece iv kontrast diğerlerine oral+iv kontrast verilmiş. Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok. Bize ne kattı? Apandisit tanısında sadece iv kontrastlı BT tanı için yeterlidir. Ki biz zaten öyle yapıyoruz.:))

12 Ve ÖMER…

13 Prehospital Noninvasive Positive-Pressure Ventilation Saves Lives
Hastane öncesi NIMV yapılmadığını biliyoruz Peki NIMV yapılsaydı mortalite azalır mıydı? Ciddi solunum yetmezliği olanlara NIMV hastane öncesi uygulanmış Randomize kontrollü 632 kişi çalışmaya alınmış Hastane öncesi NIMV uygulaması anlamlı şekilde faydalı bulunmuş

14 Two Studies Offer More Support for Nonoperative Management of Uncomplicated Appendicitis
Komplike olmayan akut apadisitlerin de operasyona alındığını bilmekteyiz. Peki bu hastalar opere edilmeseydi mortalite artar mıydı? yılları arasında 231,678 hasta ile 3,236 ameliyatsız yönetim incelenmiş Opere edilen ve edilmeyen arası fark bulunamamış

15 ARISE Confirms ProCESS: Usual Care Is as Effective as EGDT in Septic Shock
Sepsiste EGDT uygulamaktayız Standart tedavi verseydik mortalite değişir miydi? 51 merkez 1600 Hasta 796 EGDT ilk 6 saat 1964 ml iv sıvı %66,6 vazopressör %13.6 ERT Dobutamine %15.4 804 usual-care 1713 cc iv sıvı %57 vazopressör %7 ERT Dobutamine %2.6 90 günlük mortalite, yaşama zamanı, organ yetmezliği , hastane kalma süresi randomize edilmiş ve %18.8 %18.6 olarak anlamlı fark bulunmamış

16 If Patients with Renal Colic Need Imaging, Use Ultrasound First
Nefrolityazis şüphesi olan hastalarda ilk görüntüleme yöntemi için USG yada BT arasında uzlaşı yok. 2759 hasta ile yapılmış. 908 point of care usg 893 USG 958 CT USG ile BT arasında hastanın ağrı skorundaki değişiklik, hastaneye geri dönüş, yatış arasında fark bulunamamış USG de radyasyon avantajı göz önüne alınırsa ilk tercih edilmeli.

17 Who Does Not Need Repeat Imaging for Traumatic Intracranial Hemorrhage?
Tartışmadan hatırlayın… Tekrarlanan BT için herhangi bir consensus yok Epidural, SDH, AC kullanan, AP kullanan hastalar hariç Kontrol BT ile hastanın muayene ile takibi arasında anlamlı fark bulunamamıştır.


"Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları